Linkuri accesibilitate

Supărarea liberalilor, bucuria comuniștilor


Parlamentul în incapacitate de a stabili o dată a alegerii președintelui Moldovei.


Parlamentul şi-a reluat lucrarile. Comuniştii au boicotat şedinţa, aşa cum anunţaseră. Alianţa pentru Integrare Europeana şi socialistii lui Igor Dodon au votat pentru strategia de reformare a justiţiei şi deputaţii au vorbit, ca de obicei, despre nevoia alegerii preşedintelui Moldovei, ca singura cale de a ieşi din actuala criza politică din Moldova. Dar… nu au putut decide asupra datei la care sa mai incerce o data sa aleaga presedintele. De data aceasta din cauza liberalilor. La lucrarile Parlamentului au participat 61 de deputati din cei 101. Relatează Liliana Barbăroşie.

Deznodământul era oarecum previzibil încă de dimineaţă, după ce Alianţa a anticipat şedinţă Parlamentului cu o reuniune botezată de jurnalişti „pas-de-trois” în care liberalii nu s-au lăsat convinşi să participe la votarea datei alegerilor. Ulterior, în câteva pauze, componentele Alianţei au revenit la subiect, dar s-au văzut într-un final fără cvorum după ce liberalii au plecat supăraţi din sala Parlamentului.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, insistă că numirea datei alegerilor înainte de a se găsi candidatul ar fi iraţională dacă nu fatală: „Colegii noştri vor una, iar noi – alta. Noi vrem să alegem preşedintele, iar ei vor să numească data. Ce-i cu presiunea aceasta? Nu se discută candidatul, dar se vrea data. La noi acum nu-i vara, ca să fie nevoie de greblă ca să călcăm în ea.”

Pe de altă parte, Mihai Ghimpu sugerează că şi-ar suspecta colegii de înţelegeri pe la spate, fie între ei, fie şi cu grupul socialiştilor lui Igor Dodon: „Noi suntem pentru alegerea preşedintelui. Dar nu ne şantajaţi. Nu ne aduceţi mâţa în sac.”

Iată însă cum s-au apărat celelalte grupuri parlamentare. Şeful fracţiunii liberal-democrate, Valeriu Streleţ: „Identificarea candidatului nu a fost sistată. Am avut mereu candidaturi de rezervă. Procedura de alegere este complicată, dar nu imposibilă. Vom parcurge consecvent pas cu pas şi vom ajunge la un rezultat.”

Democratul Dumitru Diacov: „În toată lumea, se numeşte data alegerilor, după asta apar candidaţii. Ne pare foarte rău, pentru că anunţul a fost făcut şi era bine ca să numim data şi să transmitem prin asta un mesaj societăţii. Sper că vom putea reveni mâine la această problemă, altminteri va trebui să aşteptăm până săptămâna viitoare. Vă rog să mă credeţi că mâine-poimâne nu o să apară acest candidat, din motive lesne de înţeles.”

Socialistul Igor Dodon crede că prin acest comportament, liberalii păşesc pe urmele opoziţiei: „Cineva are mari ambiţii. Şi ştim cine. Este regretabil că cineva din Alianţă face la fel ca comuniştii.”

PCRM a boicotat şedinţa de deschidere a sesiunii parlamentare şi a anunţat că va recurge la aceleaşi tactici până Alianţa îşi va da demisia. Aşteptările unor comentatori ai vieţii politice că presiunile vor determina Alianţa să fie mai flexibilă nu s-au adeverit, cel puţin deocamdată, iar mărul discordiei continuă să fie posibila candidatură pe care ar agrea-o toate componentele arcului de guvernare plus grupul mic dar extreme de valoros al socialiştilor, dar şi solitarul Mihai Godea.
Previous Next

XS
SM
MD
LG