Linkuri accesibilitate

Tiraspol-Chişinău: premize pentru dialog există, dar încă nu sunt paşi concreţi


Va extinde sau nu Uniunea Europeană restricţiile de circulaţie asupra noii administraţii din Tiraspol?


Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:

Evgheni Şevciuk i-a lipsit pe cinovnicii transnistreni de privilegiul să circule cu maşini cu numere speciale. Va extinde sau nu Uniunea Europeană restricţiile de circulaţie asupra noii administraţii din Tiraspol? Discutăm astăzi cu oaspetele ediţiei, Eugen Revenco, de la Asociaţia pentru Politică Externă.

Mai întâi, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute.

*

La Tiraspol a avut loc prima şedinţă a noului guvern. Executivul ca organ colegial şi funcţia de prim ministru sunt instituţii noi în nerecunoscuta republică şi au fost create după alegerile prezidenţiale din decembrie. Noul lider transnistrean Evgheni Şevciuk a declarat că noile organe ale administraţiei trebuie să lucreze în aşa fel încât populaţia să simtă eficienţa lor şi condiţiile care vor fi create pentru ridicarea nivelului de trai.

La aceeaşi şedinţă, din 10 februarie, Evgheni Şevciuk a anunţat că plăcuţele de înmatriculare cu stema Transnistriei şi a altor categorii de numere oficiale de pe maşinile instituţiilor transnistrene vor fi scoase şi înlocuite cu numere obişnuite. Plăcuţele oficiale vor fi puse la păstrare şi folosite numai în deplasări peste hotarele Transnistriei şi pentru întâmpinarea delegaţiilor străine. Potrivit agenţiei Novîi Region, Şevciuk a renunţat şi la aşa-numitele numere prezidenţiale. Înlocuirea plăcuţelor se va face şi pe automobilele preşedintelui Sovietului suprem, a şefilor de administraţii locale şi altor instituţii. Vor putea să utilizeze numere speciale numai transportul serviciilor de intervenţie urgentă, a serviciului de pază al preşedintelui Transnistriei, maşinile Băncii centrale. Excepţie vor face şi ministerele de interne, al apărării, al securităţii şi al celui de externe din nerecunoscuta republică. „Noi facem acest lucru ca să activăm şi să ne deplasăm în acelaşi condiţii pe drumuri ca şi cetăţenii noştri.”, a declarat Evgheni Şevciuk.

Executivul din Tiraspol examinează posibilitatea reducerii cheltuielilor bugetare şi a restructurării unor instituţii, în funcţie de eficienţa lor. Nevoia unor asemenea măsuri a fost subliniată de premierul Piotr Stepanov, chiar dacă acestea se vor dovedi nepopulare. Pe lista optimizărilor a intrat, între altele, ministerul de interne, al sănătăţii, cel al educaţiei, inclusiv instituţiile din subordine, între care presa finanţată de la buget, Universitatea din Tiraspol, Institutul Militar, Institutul Juridic, Teatrul de dramă şi comedie din Tiraspol. Printre alte propuneri se află şi cea privind echiparea maşinilor de serviciu cu instalaţii de gaz lichefiat, care sunt mai econome. Deficitul bugetar al regiunii transnistrene este unul constant deficitar în ultimii ani. Anul acesta, numai a patra parte din cheltuieli este acoperită de venituri.

Transformarea misiunii de pacificare din regiunea transnistreană nu va fi discutată la următoare rundă a negocierilor în format 5+2, programate pentru sfârşitul lunii, la Dublin. Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov a declarat, citat de Info Prim, că terenul pentru asemenea discuţii încă nu este pregătit. Carpov a precizat că, deşi participanţii la formatul 5+2 – OSCE, Uniunea Europeană şi Statele Unite, precum şi Ucraina sprijină ideea transformării forţelor militare într-o misiune civilă cu mandat internaţional, este necesar să existe şi un consens cu Federaţia Rusă. Vicepremierul pentru reintegrare a precizat că la Dublin vor fi discutate principiile procesului de negocieri.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzmin, şi-a exprimat speranţa că la runda de negocieri din capitala irlandeză se va face un pas înainte spre rezolvarea problemei transnistrene. La un briefing de ziua lucrătorului diplomatic rus, Valerii Kuzmin a spus că Moscova rămâne pe aceleaşi poziţii şi anume că reglementarea ar trebui să aibă la bază principiul egalităţii părţilor. Totodată, Moscova apreciază pozitiv intenţia Republicii Moldova şi Transnistriei de a continua activitatea grupurilor de experţi pentru rezolvarea problemelor locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, a spus Kuzmin, citat de Novîi Reghion. „Tiraspolul a făcut câţiva binevoitori, inclusiv eliminarea taxei de 100% la mărfurile aduse de pe malul drept al Nistrului şi a uşurat un pic regimul de circulaţie a persoanelor”, acum, a spus ambasadorul rus, ar fi rândul Chişinăului să ia măsuri pentru întărirea încrederii.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la ONU Vitali Ciurkin a declarat că preşedinţia irlandeză a OSCE trebuie să ia în seamă noile realităţi geopolitice atunci cînd discută problema conflictelor îngheţate din fostul spaţiu sovietic. „Sperăm ca activitatea OSCE în acest domeniu în 2012 să se bazeze pe principiile consensului, al legilor internaţionale, al rezolvării paşnice prin negocieri în actualele formate, iar folosirea forţei este de neacceptat”, a declarat Vitali Ciurkin. Președinția irlandeză a OSCE a reiterat că rezolvarea conflictului transnistrean se numără printre prioritățile sale. Vorbind la sediul ONU din New York, vicepremierul Irlandei, Eamon Gilmore, a spus că în anul curent, când țara sa este președinta OSCE, se va ocupa mai ales de conflictele din zona organizației, adică de cel transnistrean, de Abhazia și Osetia de Sud și de Nagorno-Karabah.

*

Europa Liberă: Aşadar, cinovnicii transnistreni ar putea fi lipsiţi de dreptul de a circula cu maşini cu numere speciale, decât în cazuri speciale. Am încercat să aflăm de la locuitorii regiunii ce cred despre această măsură anunţată de noul lider al Transnistriei, Evgheni Şevciuk:

– Думаю, что правильно. Потому что будут приравниваться к обыкновенному водителю. Все люди равны перед законом. Так что, я думаю, если он нарушит правила дорожного движения, значит, будет отвечать по закону.

– Почему они должны отличаться от кого-то? Они такие же люди, как и мы. «Шкода», в принципе, нормально.

– Ну, я не знаю… Раньше они на «Волгах» ездили.

– У меня такое… двоякое мнение. Если бы они были хорошие, наша власть, я бы им все разрешала бы. И номера, и машины самые лучшие. Если бы они хотя бы немножко для народа старались. Хотя бы, я уже не говорю, молодым очень тяжело жить, но пенсионерам – это вообще.

– Автомобили руководства должны отличаться от автомобилей обычных граждан, но все-таки правила создавались для всех, поэтому все их должны соблюдать. А отличия, ну, по крайней мере, как минимум в номерах должны быть, это однозначно. Элементарно, в виде, допустим, когда какое-то событие или куда-то в общественное место приезжает даже наш президент, чтобы люди понимали, что приехал не кто-нибудь, а именно он.

– Надо экономить. Потому что мы только начинаем входить в новую колею, и, по-моему, надо, конечно, поскромнее иметь машины. Не заграничные и с такими номерами, что им не нужен ни светофор, им никто не нужен, ни зебры эти, они гонятся, потому что у них такие машины.

– Люди все у нас равны, значит, все должно быть для всех одинаково.

– Очень поддерживаю. Потому что пользуются этими спецзнаками, может быть, не по назначению. Они, может быть, нужны, но только для специальных служб. Надо проверять, ездить в колхозы, поднимать животноводство, сельское хозяйство. Пешком не будешь ходить, даже вертолеты нужны, чтобы следить, отслеживать, где кто чем занимается. Потому что по сей день неизвестно, занимаются все подряд, кому чем не лень.

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol.

Dragi ascultători, aşa cum anunţam, invitatul ediţiei de astăzi este expertul Eugen Revenco de la Asociaţia pentru Politică Externă din Chişinău şi discutăm despre o temă devenită deja „tradiţională” pentru luna februarie – restricţiile de circulaţie impuse liderilor transnistreni de către Uniunea Europeană, pentru că anume în februarie acestea au fost adoptate, încă în 2003, şi sunt prelungite an de an, în aceeaşi lună. Dle Revenco, acum la Tiraspol este însă o nouă administraţie, liderii căreia nu au avut aceste restricţii de circulaţie. Cum credeţi că ar trebui să se procedeze în această situaţie? Să fie şi ei trecuţi pe lista neagră a Uniunii Europene? Să-şi anuleze Uniunea Europeană decizia prelungită an de an? Ce ar trebui să se întreprindă?

Eugen Revenco: „Eu cred că cei care s-au aflat în fruntea acestei regiuni şi au dus la încălcările care au constituit prilej pentru introducerea acestor restricţii, deşi nu sunt în majoritate în funcţii în această administraţie, nu ar trebui să fie scoşi de pe aceste liste pentru că nu au avut nici o contribuţie pozitivă. În al doilea rând, trebuie să constatăm că administraţia de la Tiraspol, în pofida euforiei europene, nu a făcut nimic ca să schimbe situaţia şcolilor, în primul rând, care au constituit pretext pentru introducerea acestor sancţiuni. Vorbim despre şcolile moldoveneşti, care se află sub jurisdicţia moldovenească. Aceste autorităţi nu au făcut nimic pentru apropiere, decât a schimba retorica şi a fi mai zâmbitori. Schimbări de substanţă în raport cu Chişinăul nu sunt, de aceea, nu văd nici un pretext ca liderii acestei regiuni să nu fie în listele de interdicţie pentru călătorii în spaţiul Schengen, în spaţiul european.”

Europa Liberă: Dar nu este oare prea devreme? Poate li se acordă o perioadă de răgaz pentru a se manifesta în sensul pozitiv, cum spuneţi Dumneavoastră? Pentru că iată că la cererea Chişinăului din 2009, dacă nu mă înşel, aceste restricţii ale Uniunii Europene au fost suspendate.

Eugen Revenco
Eugen Revenco
Eugen Revenco: „Eu aş merge pe criterii obiective. De ce Chişinăul ar trebui să fie cel care să scoată unica lui pârghie de influenţă pe care o mai are încă împreună cu partenerii europeni asupra administraţiei de la Tiraspol. În schimb, pentru nimic, problemele nu se rezolvă. De ce administraţia de la Tiraspol nu ar demonstra în fapte deschiderea prin revenirea urgentă, imediată şi restabilirea situaţiei din şcolile aflate sub jurisdicţia moldovenească. Problemele localnicilor care ţin de pământ nu au fost soluţionate nici până în prezent. Atunci care sunt premizele obiective? Este o cedare unilaterală în faţa acestei mici administraţii? Este suficientă o mică schimbare la faţă, mult mai agreabilă, trebuie să recunoaştem, comparativ? Sau este vorba despre o schimbare radicală a poziţiei Uniunii Europene şi a Statelor Unite, eventual, care se aliniază după poziţia Federaţiei Ruse şi atunci ar fi explicabil dacă aceste puteri ar renunţa.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană pare interesată de dialogul cu noua administraţie de la Tiraspol pe tema Transnistriei şi mai ales în ceea ce priveşte măsurile de încredere. A fost şi anunţul recentă că 13 milioane de euro vor fi alocaţi în aceste scopuri regiunii transnistrene în acest an. Cum credeţi că ar putea evolua acest dialog cu noua administraţie de la Tiraspol?

Eugen Revenco: „Eu cred că este o eroare dacă aceşti bani sunt acordaţi pentru regiunea transnistreană. Eu cred că noi trebuie să vorbim despre măsuri de consolidare a încrederii, aşa cum a fost formulat. Unul. Doi: este important, probabil, ca aceşti bani să nu fie acordaţi arbitrar, dar în strictă coordonare cu autorităţile constituţionale şi nu cu administraţia de facto, care este în Transnistria. Pentru că altfel s-ar veni în contradicţie cu regulile, să spunem aşa, sau cu principiile şi valorile Convenţiei Europene pentru drepturile omului.”

Europa Liberă: Dar pentru asta trebuie să existe un dialog între Chişinău şi Tiraspol, cel puţin, pentru a stabili nişte măsuri comune.

Eugen Revenco: „Asta şi vorbeam ceva mai înainte, că premize pentru un asemenea dialog ar fi, dar încă nu sunt paşi concreţi, cel puţin din partea Tiraspolului pentru a demonstra voinţă de a întreprinde anumite acţiuni. Eu cred că asistenţa, care vine sau care va fi disponibilă din partea UE, în mod special, să fie condiţionată, iar ca condiţionările să fie efective, pentru că s-a văzut că în partea aceasta a lumii reformele şi avansarea nu are loc fără condiţionări. Înţeleg îngrijorările europenilor şi dorinţa de a fi mai prezenţi oricum, cumva, în această regiune. Înţeleg că ei sunt practic invizibili, comparativ cu puterea de influenţă a Federaţiei Ruse în regiune, în pofida vizitelor frecvente şi întâlnirilor protocolare pe care le au în regiune, oricum Federaţia Rusă are o influenţă decisivă. Dar, repet, proiecte reale nu pot fi înaintate şi n-ar trebui să fie realizate în primul rând fără o coordonare cu programul general de asistenţă pentru Republica Moldova, şi în mod special cu Biroul pentru reintegrare. Este evident că nu poate fi o dictare de proiecte care ar fi interesante, dar iarăşi, această asistenţă ar trebui să ducă la apropierea malurilor şi nu la crearea anumitor structuri paralele, care să ducă la separarea Chişinăului de Tiraspol. Un element important ar fi ca o parte din această asistenţă să meargă pentru proiecte comune, care ar recrea legături între persoane de pe malurile drept şi stâng. De altfel, liniile de asistenţă sunt clare şi au fost definite de donatorul european. Este important acum ca modalităţile de acţiune şi proiectele să fie elaborate de către actorii din societatea civilă în aşa fel încât impactul să fie maximal.”

Europa Liberă: Cum credeţi, de ce ezită Tiraspolul să facă mai mulţi paşi înainte, de vreme ce chiar Evgheni Şevciuc declarase că unul dezideratele sale este eliminarea totală a tuturor barierelor în calea liberei circulaţii a mărfurilor şi persoanelor. Deocamdată Evgheni Şevciuc a eliminat aceste bariere doar pentru locuitorii regiunii transnistrene. De ce?

Eugen Revenco: „Pentru că preocuparea lui este pentru situaţia din Transnistria. Eu am dubii că dânşii văd lumea cu ochii cu care o vedem şi noi. În al doilea rând, noi nu putem şti dacă astăzi Evgheni Şevciuc, administraţia sa este dispusă, sau este mai dispusă decât Igor Smirnov să meargă la apropierea malurilor, mai mult decât a parazita în continuare, pentru că, de fapt să numim lucrurile pe nume – Transnistria este o regiune care nu contribuie la bunăstarea întregii Republicii Moldova, dar beneficiază de avantajele, cel puţin comerciale, pe care le are Republica Moldova şi conexiunile internaţionale, fără a contribui la acest proces. De aceea, vorbesc despre o anumită parazitare. Dar este adevărat că deja şi Republica Moldova, şi Transnistria sunt în egală măsură slab, sau subdezvoltate, Transnistria comportă riscuri enorme pentru Republica Moldova, pentru liniştea şi securitatea Republicii Moldova şi a regiunii. Să nu uităm că mitul economic transnistrean depinde în mare măsură, de 75 de procente, aşa se spune, aşa spun ei că 75 de procente din bugetul lor este deficit, adică nu au buget pur şi simplu, şi depinde de fapt acest buget de ajutoarele bugetare directe şi subsidiile constante şi directe, pe care le primesc din Federaţia Rusă, împreună cu suportul politic. Este încă un lucru important să mai constatăm că Evgheni Şevciuc încă nu şi-a prezentat nici un fel de strategie clară despre ce intenţionează să construiască împreună, având sub coaste serviciile secrete ale Federaţiei Ruse, cu acelaşi staff, aceleaşi ordine, aceleaşi reguli, având baza militară a Federaţiei Ruse, având pacificatorii militari în continuare sub coaste. Înţeleg preocupările dânsului, de asemenea, pentru a da o speranţă întreprinderilor mari, care încă mai există în Transnistria, şi care funcţionează în continuare în baza unor subsidii la gaz şi energie, în general, din partea Federaţiei Ruse. Şi în eventualitatea schimbării unor condiţii pe teren, ar putea să se micşoreze subsidiile, care vin din partea Federaţiei Ruse. Şi atunci am putea să ne pomenim cu o regiune de fapt care nu produce nimic şi cu o regiune care de fapt ar fi mai mult plină de şomeri, decât de forţă de muncă, ceea ce ar putea trezi tensiuni. De aceea probabil aceste realităţi îl fac pe Evgheni Şevciuc să fie mai atent în paşii pe care îi va face. Ceea ce nu explică, oricum, abuzurile în raport cu localnicii, mă refer la pământurile din zona de securitate, care ţin de cetăţenii Republicii Moldova şi mă refer la discriminarea, care ţine de şcoli.”

Europa Liberă: Să admitem că proiectele ce ţin de măsurile de încredere vor demara cu sprijinul Uniunii Europene, susţinute şi de Tiraspol, şi de Chişinău. Credeţi că acest tip de colaborare, de dialog prin proiecte ar putea apropia soluţia politică?

Eugen Revenco: „Cu certitudine absenţa unor măsuri de încredere îndepărtează factorii politici şi îndepărtează oricare soluţie. În al doilea rând, măsurile de încredere sunt chemate să soluţioneze nişte probleme existente deja, dar care pot fi soluţionate fără prea mare contribuţie politică, adică pot detensiona situaţia într-o măsură oarecare. Şi să nu exagerăm cu aşteptările faţă de măsurile de încredere. Măsurile de încredere pot crea punţi suplimentare de comunicare, iar multiplicarea acestor punţi de comunicare, multiplicarea capacităţilor de interacţiune comună poate face nervoşi anumiţi lideri, de obicei din regiunile separatiste. Măsurile de securitate în sine nu sunt o premisă suficientă pentru a constata, pentru a face reintegrarea ţării. Acest proces este unul de durată şi ca acest proces de durată, de discuţii politice să nu fie sterile şi să aibă un context de apropiere, pentru asta se iau şi aceste măsuri de încredere. Dar să nu uităm, discuţiile politice despre statut nu au pornit şi este puţin probabil că vor demara în timpul apropiat între Republica Moldova şi Transnistria. Probabil că ar fi nevoie de crearea anumitor premize şi clarificarea poziţiilor, atât a Uniunii Europene, a Statelor Unite, inclusiv în ceea ce ţine şi de situaţia pacificatorilor. Să ne lămurim până la urmă cât de mulţi parteneri avem noi pentru a urma logica schimbărilor în Transnistria, prin demilitarizare, schimbarea formatului pacificatorilor din unul militar în unul civil, în ce măsură Statele Unite s-au aliat cu Federaţia Rusă în această poziţie, sau în ce măsură Uniunea Europeană este un actor independent şi înţelege preocupările unui stat din vecinătatea sa pentru menţinerea situaţiei şi demilitarizarea în continuare, în cazul în care ar exista o sinergie între Statele Unite şi Federaţia Rusă în ceea ce ţine de schimbarea statutului forţelor de pacificare şi momentul în care acest lucru ar putea surveni.”

Europa Liberă: De ce şi-ar mai dori Tiraspolul o soluţie politică dacă ar primi tot de ce are nevoie prin aceste proiecte de măsuri de încredere?

Eugen Revenco: „Eu cred că Tiraspolul nu va primi tot ce-şi doreşte prin aceste măsuri de încredere, pentru că Tiraspolul are nevoie, cum ziceam mai înainte încă de 75 de procente de buget. Tiraspolul ar trebui să caute şi aici căi legale, eu revin la întrebarea precedentă – recent au anunţat că a dispărut tot aurul din aşa-numita bancă a lor centrală. Mă întreb, cum a dispărut acest aur? A mers pe jos, a trecut hotarul cu Rusia şi cu Ucraina neobservat? Sunt măsuri care urmează să fie căutate. Şi aici din nou, dacă este vorba că cineva a furat lingourile de aur, sau sacii cu bani din Transnistria, probabil, şi dacă aceşti bani ar fi bani publici, probabil ar urma să existe o urmărire penală. Şi aici Chişinăul împreună cu Tiraspolul ar avea interes să desfăşoare acţiuni comune de investigaţii. Ba mai mult, atunci nu ar exista cu atât mai mult nu ar exista premize pentru a-i scoate de pe listele de interdicţie pe foştii lideri transnistreni. Or, dacă asemenea investigaţii nu vor fi demarate, vom înţelege că nici Tiraspolul nu mai are intenţii să se lămurească cu acele dispariţii anunţate.”

Europa Liberă: oaspetele ediţiei de astăzi, expertul Eugen Revenco de la Asociaţia pentru Politică Externă.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG