Linkuri accesibilitate

Fizionomii neadecvate la TV


Prezentatorii şi moderatorii trebuie să aibă chipuri frumoase şi feţe joviale-zîmbitoare dar nu ar strica şi să se mai gîndească la ceea ce spun.


Am văzut deunăzi pe sticlă o prezentatoare elegantă, frumoasă, volubilă. Deşi arăta bine şi vorbea în linii mari fără greşeli gramaticale, m-a descumpănit un amănunt tot uitîndu-mă la ea. Vasăzică, prezentatoarea aia elegantă vorbea despre un fapt periculos cu zîmbetul pînă la urechi. Ea ne spunea că în unele zone ale capitalei aerul va fi extrem de poluat, iar chipul frumos îi strălucea de veselie. Era ca şi cum ea nu-şi dădea seama ce spune. Între fizionomia ei luminoasă-optimistă şi mesajul grav se căsca o prăpastie.

Ei bine, nu e prima dată cînd văd asemenea fizionomii neadecvate la posturile de televiziune autohtone. Îmi amintesc, de pildă, de o moderatoare care dirija o discuţie despre problemele cronice ale economiei moldoveneşti. Se vorbea acolo despre lucruri foarte grave, despre concurenţa trucată, despre salariile în plic, despre gastarbeiteri, despre criză, despre incapacitatea noastră de a depăşi problemele, iar moderatoarea deborda de voioşenie, zîmbea şi chiar uneori rîdea cu poftă. Am avut chiar impresia că ea, moderatoarea, e plină de veselie pentru că nu are nici în clin, nici în mînecă cu problemele luate în discuţie. Pesemne, doamna era proiectată dintr-o altă dimensiune, în care crize nu existau. Şi de ce să nu te veseleşti în atare situaţie?

Eu iată ce vreau să spun, de fapt. Înţeleg că prezentatorii şi moderatorii trebuie să aibă chipuri frumoase şi feţe joviale-zîmbitoare. Numai că nu ar strica şi să se mai gîndească la ceea ce spun. Pentru că omul de pe sticlă care îţi vorbeşte despre evenimente grave în timp ce ochişorii îi licăresc de bucurie dă impresia că e bizar, cel puţin. Nu poţi mereu să fii zîmbitor şi vesel, chiar dacă eşti mare star tv. Mai trebuie să existe şi o vagă legătură între mimică şi discurs.
XS
SM
MD
LG