Linkuri accesibilitate

Condiţii pentru un preşedinte neales


Cum ar putea influenţa noile condiţionări înaintate de liberali şi socialişti discuţiile pe marginea alegerii şefului statului?


Precum au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, liderii AIE-2 au de gând în prima şedinţă a noii sesiuni parlamentare programată pentru joia viitoare să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui. Numele vreunui potenţial candidat nu a fost deocamdată anunţat, dar unul dintre liderii alianţei, liberalul Mihai Ghimpu, a şi declarat că nu va vota pentru data alegerilor înainte de a se fi identificat candidatul şi că nu va sprijini niciodată un preşedinte cu viziuni proruseşti şi antiromâneşti. Cum ar putea influenţa aceste condiţionări discuţiile pe marginea alegerii unui candidat, a căutat să afle Liliana Barbăroşie:

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, pare să fi adoptat o poziţie intransigentă după ce colegii săi de coaliţie au anunţat că renunţă, cel puţin pentru moment, la referendum. Pînă şi votul prin care alianţa speră să stabilească joi data pentru noul scrutin din parlament este condiţionat de Mihai Ghimpu. Liberalii vor ca până atunci candidatul să fie deja identificat şi propus pentru discuţii. Asta în condiţiile în care, oficial, alianţa nu a pornit dialogul cu consultaţii despre posibilii candidaţi, iar părerile celor patru segmente parlamentare ce ar urma să practice la acest exerciţiu deocamdată nu au foarte multe puncte comune. Iată de exemplu cum ar trebui să fie viitorul candidat în viziunea liderului liberal, Mihai Ghimpu:

„Noi nu putem să votăm un candidat care vine mâine şi închide liceele care învaţă limba română, sau vine şi spune – nu Europa, da Asia este direcţia noastră.”

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, are şi el anumite cerinţe faţă de viitorul candidat:

„Important să votăm un preşedinte apartinic, deasupra luptelor politice, o persoană cunoscută, cu experienţă de conducere şi care ar fi agreată atât în interiorul ţării, cât şi în afară.”

Şi cum liderul liberalilor s-a declarat astăzi absolut sigur că prin contribuţia socialiştilor nu ar putea fi ales decât un preşedinte pro-Moscovit, lucru pe care liberalii nu-l vor accepta niciodată, situaţia pare să se complice chiar înainte de a se fi început negocierile.

Iată însă ce crede şeful liberal-democraţilor din parlament, Valeriu Streleţ, despre această convingere exprimată de Mihai Ghimpu:

„Regretabil că Dl Ghimpu ne discalifică pe toţi ceilalţi considerând că suntem atât de iresponsabili că am miza pe o persoană ce ar ţine mai mult la interesele altor state decât Republica Moldova. Şi mai regretabil este că prin astfel de declaraţii nu ştiu dacă se aduce vreun plus de valoare acestui proces atât de chinuit.”

Solicitat de noi, şi democratul Dumitru Diacov ne-a spus că discuţiile pentru identificarea unui candidat de compromis ar putea fi o sarcină mai dificilă decât se crede datorită unor poziţii atât de diferite ale participanţilor la acest exerciţiu:

„N-am auzit ca socialiştii să fi înaintat vreo condiţie. Aşa că cred că se aleargă înaintea carului. Trebuie să ne aşezăm să discutăm cu răbdare şi cu deschidere faţă de compromis. Este o problemă delicată pentru că fiecare are dorinţă de a vedea un om mai apropiat ca orientare şi este clar că aceasta complică lucrurile. Acest candidat însă nu trebuie să vină din dreapta sau stânga, ci să fie cât mai moderat. O să fie foarte trist dacă temerile că nu suntem capabili să ieşim la mal se vor adeveri.”

Partenerii de coaliţie ai lui Mihai Ghimpu sunt tentaţi să creadă că paleta de condiţii înaintate de liderul liberalilor constituie mai degrabă o încercare de a se desolidariza de eventualul eşec. Foarte probabil, în opinia mai multor analişti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG