Linkuri accesibilitate

Dumitru CHIOARU, Noua poezie nouă


Dumitru Chioaru
Dumitru Chioaru

Prima antologie care se structurează pe criteriul generaţiei de creaţie.



Înconjurul lumii literare româneşti în 80 de poeţi (dintre care 8 originari din Basarabia, ceea ce reprezintă totuşi 10%), aceasta pare să fie formula de care s-a condus Dumitru Chioaru atunci când a pus cap la cap textele unor autori contemporani pentru a da la tipar o cuprinzătoare antologie, Noua poezie nouă, Limes, 2011. Altminteri, nu e la prima încercare de acest gen – Antologia poeziei române de la origini până azi, în colaborare cu Ioan Radu Văcărescu, Paralela 45, 1998, îl recomanda deja drept un foarte exigent „selecţioner” (sunt reţinute 150 de nume).

Spre deosebire de celelalte antologii la zi, majoritatea alcătuite pe criteriul generaţionist (vremea antologiilor atotcuprinzătoare pare să fi trecut definitiv), Noua poezie nouă „este prima care se structurează pe criteriul generaţiei de creaţie, mult mai cuprinzătoare, marcând nu numai un moment ci întreaga mişcare, în trei valuri succesive de poeţi, care a înnoit poezia românească şi o reprezintă acum la nivel mondial”. Schimbând din mers piciorul, de la tradiţia franceză & germană la generaţia Beat americană, poezia optzecistă – pe care D.Chioaru o vede dezvoltându-se pe trei mari direcţii: postmodernismul „lunediştilor”, neo-expresionismul ardelenilor de la Echinox şi neo-avangardismului falangei moldave de la Dialog – marchează una din rupturile majore ale liricii româneşti, iar cei care vin după – fie că se raportează „prin continuitate”, fie „prin negaţie la optzecism” – „se înscriu, individualizându-se în expresie, tot în cele trei direcţii principale”. Cât de exact tranşează autorul sibian partea fiecărui val în interiorul acestei generaţii de creaţie: „dacă poezia optzeciştilor postmodernişti (este) preocupată mai mult de autenticitatea scriiturii, cea nouăzecistă şi (…) cea douămiistă se re-liricizează, prin reorientarea atenţiei către substanţa ontologică a discursului”. Qed!

Aşa se face că cel mai vârstnic autor selectat s-a născut în 1935, iar cel mai tânăr în 1984 – semn că, asemenea dragostei, poezia nu are vârstă. Închei aici, anticipând Ziua Îndrăgostiţilor, cu două versuri de Mircea Cărtărescu: „să creadă alţii în ce am crezut eu./ să iubească alţii ce am iubit eu”. Merită să încercaţi!
13 februarie ’12

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG