Linkuri accesibilitate

dZihan & Kamien: Gran Riserva


Melodii în cheie minoră, percuţii de mînă, aranjamente de corzi arăbeşti.

Duo-ul vienez dZihan & Kamien produce un soi de muzică pe care criticii îl compară cel mai adesea cu producţiile altor trupe central-europene, cum ar fi Kruder & Dorfmeister, Jazzanova sau Beanfield.

Dar, spune cronicarul de la Barnes&Noble, în timp ce aceste formaţii se inspiră din dub-ul jamaican, salsa cubaneză sau jazz-ul american, dZihan & Kamien caută prin sunetele Orientului Apropiat şi ale Africii de Nord melodii în cheie minoră şi percuţii de mînă, pe care le amestecă în exotice aranjamente de corzi.

Acest tip de electronica e numit îndeobşte drept downtempo, dar, cum observă acelaşi cronicar, asta sună aproape ironic în cazul dZhihan & Kamien, pentru că e vorba de piese ritmate alert, cu mare priză la public în cluburile europene, ca piesa „Stiff Jazz” de pe al doilea album al trupei, „Gran Riserva” .

Vlado dZihan s-a născut la Sarajevo, într-o familie cu o mare pasiune pentru muzică. A dobîndit o oarecare faimă ca baterist pe scena locală, şi e prezent pe coloana sonoră a filmului „Arizona Dream”, regizat de Emir Kusturica, şi a cărui muzică e semnată de Goran Bregovic.

dZihan l-a întîlnit pe Mario Kamien în timp ce se afla la studii la Viena. Kamien, născut în Germania, dar cu descendeţe poloneze şi italiene, împărtăşea interesul lui dZihan pentru muzica Orientului Mijlociu, în special pentru Turcia, sau marea lui atracţie faţă de aranjamentele de corzi ale arabilor. Din această combinaţie de pasiuni s-a născut şi piesa „Ford Transit” de pe acelaşi album „Gran Riserva”.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:06:15 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG