Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională lichidarea judecătoriilor economice


Curtea Constituțională a declarat neconstituțională astăzi lichidarea judecătoriilor economice, decizie care face parte din reforma în justiție promovată de Alianța pentru Integrarea Europeană. Într-o primă reacție, ministrul justiției Oleg Efrim a spus că decizia este un motiv de bucurie pentru cei care doresc ca situația din justiție să rămână pe vechi.
Curtea a fost sesizată de opoziția comunistă. PCRM spune că judecătoriile specializate nu pot fi desființate printr-o lege pentru că existența lor este prevăzută de Constituție. La cererea petiționarilor, de la luarea deciziei de astăzi a fost înlăturat în prealabil președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase care sprijinise reforma pe când era ministru al justiției.
Majoritatea parlamentară a adoptat în iulie anul trecut Legea pentru desființarea judecătoriilor economice considerate focare de corupție și transferul dosarelor economice în instanțele obișnuite. Opoziția comunistă spune că judecătoriile economice au funcționat eficient și trebuie păstrate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG