Linkuri accesibilitate

„Ajutorul social nu este pentru persoane apte de muncă, care îşi ascund veniturile.”


Liliana Palihovici
Liliana Palihovici

Liliana Palihovici: Ministerul Muncii pregăteşte un regulament pentru inspecţia ajutoarelor sociale.


Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, vicepreşedinte PLDM, membră a comisiei protecţie socială, sănătate şi familie din Parlament, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.

Europa Liberă: Doamnă Palihovici, multă lume în Republica Moldova cere ajutorare. Fie că sunt familii vulnerabile, fie că sunt mame neputincioase, fie că sunt mame solitare, fie că sunt oameni care au ajuns în pragul sărăciei. Cum pot fi ajutate aceste persoane nevoiaşe?

Liliana Palihovici: „Fiecare din noi putem ajuta pe cineva cu puţinul pe care-l avem şi în cadrul echipei noastre, a PLDM-ului, avem o tradiţie: atunci când avem o informaţie de la colegii noştri dintr-un raion, că este o familie care o duce foarte, foarte greu şi are nevoie de susţinere, facem colectare de fonduri, bunuri, jucării şi ajutăm aceste familii. În ultimii patru ani câteva sute de familii am ajutat. Zilele acestea chiar am ajutat trei familii, care o duc foarte greu şi îmi pare rău că sunt vecini, sunt oameni în localitate, care ar putea să sară şi ei în ajutor, dar sunt mai puţin receptivi. Cred că este o problemă a societăţii, care vine din mentalitate – mie să-mi fie bine, că vecinul cum o putea a duce-o şi el. Deci, ne-am axat în primul rând pe familii, care au mulţi copii şi nu pot să facă faţă singuri provocărilor, problemelor pe care le au. Am fost la o familie, care are 10 copii, am mai fost la o familie care au tripleţi şi din păcate au fost părăsiţi. Sunt crescuţi de bunica, trei suflete, le-aş zice trie îngeraşi. Suferă şi trebuie să avem milă şi să avem acea compasiune şi să venim cu un ajutor.”

Europa Liberă: Cum descrieţi sărăcia din mediul rural?

Liliana Palihovici: „Ea are şi o trăsătură de neglijenţă. Probabil că trebuie mai multă planificare, mai multă mobilizare şi dorinţă de a produce ceva. Fiindcă sunt multe cazuri de familii tinere, formate din persoane apte de muncă, care din păcate aşteaptă ajutorul social, parazitează. Sistemul de ajutor social este dezvoltat pentru a susţine familiile în dificultate, care au, să zicem, mai mulţi copii şi nu reuşesc să acopere cu veniturile lor toate cheltuielile pentru creşterea copiilor. Sau care din motive de sănătate au nimerit într-o problemă dificilă, statul trebuie să-i susţină să depăşească această dificultate. Ajutorul social nu este dat pentru persoane sănătoase, apte de muncă, care îşi ascund veniturile, îşi ascund bunurile, pentru a se declara foarte sărace şi a primi acest ajutor social. Este o problemă de mentalitate.”

Europa Liberă: De ce nu îmbunătăţiţi mecanismul legii?

Liliana Palihovici: „Din partea fracţiunii noastre se pregăteşte un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la ajutorul social, să facem tot posibilul ca ajutorul social să ajungă la acel care are nevoie. Fiindcă în sate s-a creat aşa o percepţie, că toţi lenoşii pot aplica la ajutorul social.”

Europa Liberă: Dar e şi vina administraţiei locale, pentru că cei din teritoriu cunosc foarte bine cine sunt mai vulnerabili, cine are nevoie de ajutor şi cine speculează.

Liliana Palihovici: „Ştiţi, acum Ministerul Muncii pregăteşte şi un regulament pentru inspecţia pentru ajutorul social, care va face verificările în diferite raioane ale beneficiarilor de ajutor social, pentru a vedea cine sunt acei care beneficiază de acest ajutor social, pentru a nu permite ca acei care au venituri, care trăiesc bine, au case cu două etaje, au automobil în curte, au un tractor, să mai primească şi ajutor social. Dar familiile cu nouă-zece copii nu pot primi ajutorul social, fiindcă şi-au declarat că au o vacă, sau au o cotă de pământ. Din păcate, aceasta se întâmplă astăzi şi aceste lacune ne vom strădui să le excludem prin modificarea legii.”

Europa Liberă: Adevărul este că această nedreptate este şi în baza mentalităţii cetăţeanului din Moldova.

Liliana Palihovici: „Absolut. Atâta timp, cât oamenii vor crede că cineva trebuie să facă în locul lor, cineva trebuie să gândească, cineva trebuie să planifice în locul lor cum trebuie să se dezvolte familia lor, satul lor, lucrurile nu se vor mişca spre bine. Fiecare trebuie să avem partea noastră de responsabilitate pentru ce se întâmplă în societate. Ce se întâmplă în societate este rezultatul a ce se întâmplă în fiecare familie, ce se întâmplă cu fiecare om în parte.”

Europa Liberă: Pe de altă parte trebuie să nu trecem cu vederea şi o altă problemă – şomajul. Totuşi foarte multă lume în mediul rural nu are loc de muncă, iar aceasta îl face vulnerabil în faţa situaţiei complicate: facturile trebuie achitate, copiii la şcoală trebuie trimişi – îmbrăcăminte, încălţăminte, hrană. Chiar sunt oameni care îşi plâng de milă.

Liliana Palihovici: „Şi da, şi nu. Sunt cu adevărat specialişti, care nu pot să-şi găsească loc de muncă din cauza că au făcut o facultate şi pe meseria pe care au obţinut-o nici de cum nu pot în localitatea lor să se angajeze. Dar sunt oameni, cărora li se oferă loc de muncă şi ei refuză.”

Europa Liberă: Pentru că e mic salariul?

Liliana Palihovici: „Pentru că ajutorul social este mai mare ca salariul. Atunci când avem instituţii de învăţământ, care nu pot angaja personalul tehnic, atunci când avem grădiniţe, care nu pot angaja personalul tehnic, atunci când avem spitale care nu au posibilitatea să angajeze asistenţi medicali, atunci când avem întreprinderi, care nu pot angaja muncitori. Am cunoscut în câteva raioane investitori, care au creat întreprinderi de tricotaj, întreprinderi agricole cu salarii bune, şi cu salarii oficial plătite, cu impozitare, cu asigurarea pensiei, cu tot. Ştiţi, nu prea multă lume găsesc. Trebuie să meargă cu maşina, să adune oameni din mai multe localităţi, pentru a lucra aici. Eu cred că problema majoră este problema mentalităţii. Au mai trecut şi alte state prin perioade de criză, dar atitudinea civică contează foarte mult şi dorinţa de a te implica ca statul tău să depăşească situaţia de criză probabil că a fost mai mare. Aici trebuie să fie un grad mai mare de responsabilitate, atât din partea politicienilor, cât şi din partea cetăţenilor. Lucrurile eu cred că pot fi reparate şi în curând.”

Europa Liberă: Pe cât de util s-a dovedit acest asistent social în localităţile rurale, în comunităţi?

Liliana Palihovici: „Este foarte bine că avem asistentul social, şi avem şi lucrătorii sociali în localitate, fiindcă avem mulţi bătrâni, care au nevoie de asistenţă şi de suportul lucrătorului social. Din păcate prea multe sarcini s-au pus pe umerii unui asistent social, sarcini care trebuie împărţite şi cu administraţia publică locală – cu primarul, cu consiliul local. Mai este mult până vom avea o eficienţă a echipei locale. Când vorbesc de echipă, mă refer şi la poliţistul de sector, şi la primar, şi la consilieri, asistentul social. Toţi împreună trebuie să acţioneze în aceeaşi direcţie pentru a soluţiona o problemă în comunitate. Dacă fiecare din ei vor acţiona dispersat, primarul gândindu-se că nu este treaba mea, consilierii în genere este rolul meu să votez doar. Nu. Poliţistul – să nu se omoare, să nu fure, să nu ştiu ce, deci nu trebuie să ajungi când se produce criza, problema. Toată echipa locală trebuie să acţioneze în prevenire şi atunci vom avea altă situaţie.”
XS
SM
MD
LG