Linkuri accesibilitate

Există riscul repetării cazului Iuliei Timoşenko în R.Moldova? (Ziarul de Gardă)


Plătim cu 7 procente mai mult pentru serviciile medicale (Adevărul)


Editorialistul Constantin Tănase de la „Timpul” descrie alegerea (sau mai exact nealegerea) preşedintelui că pe un spectacol de teatru, regizorii căruia menţin treaz interesul publicului prin noi modificări de text, noi replici şi chiar prin introducerea unor noi eroi secundari şi principali. „Unii spun că cei doi protagonişti - Filat şi Plahotniuc - au încheiat un armistiţiu şi acum joacă acelaşi rol”, scrie Tănase. „Faptul că cineva a scos în scenă încă un actor, unul foarte obscur, pre nume Dodon, nu a limpezit intriga piesei şi nu i-a imprimat spectacolului mai multă moralitate şi şanse de izbândă. „Azi, în Republica Moldova un om normal nu poate să devină preşedinte”, mai scrie dl Tănase.

Pornind de la un fragment din Rezoluţia Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei care spune că „...noile autorităţi legale, formate după alegerile parlamentare anticipate, vor asigura efectuarea unei anchete vaste, rapide şi complete asupra crimei de uzurpare a puterii de stat, iar actualii conducători ai statului trebuie să ajungă pe banca acuzaţilor”, ziariştii săptămânalului de investigaţii ,,Ziarul de Gardă” se întreabă dacă: ,,Există riscul repetării precedentului Iuliei Timoşenko în R. Moldova? În opinia analistului politic Oazu Nantoi: „în Republica Moldova totul e posibil, mai ales că au fost răpiţi deputaţi (deputatul creştin-democrat Vlad Cubreacov, 2002) şi până acum nu se ştie nimic, sau „cazul 7 Aprilie”, când au fost capturaţi şi torturaţi, în stil NKVD-ist, sute de tineri, şi iarăşi nimic... chiar dacă au existat şi morţi. Cu justiţia moldovenească nu te pui. În cazul schimbării guvernării, comuniştii ar putea deveni extrem de răzbunători, iar justiţia noastră – „foarte eficientă””, a mai menţionat analistul Oazu Nantoi pentru ,,ZdG”.

Victor Moşneag de la aceiaşi publicaţie priveşte cu îngrijorare la faptul că la aproape o lună şi jumătate de la achitarea în justiţie a generalilor Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, în dosarele 7 aprilie, instanţa de judecată nu şi-a publicat motivarea deciziei, deşi, conform legii, ar trebui s-o facă în cel mult 10 zile. Şi tot „Ziarul de Gardă” dă o informaţie mai puţin vehiculată despre Mihai Poalelungi propus de magistraţi la funcţia de preşedinte al CSJ. Acesta a renunţat astfel la un salariu de aproximativ 17 mii de euro pe care îl avea fiind judecător la Strasbourg.

,,Adevărul” publică un articol despre învăţătoarea Steliana Dan-Hartia, condamnată de două ori la gulag pentru activitate contrarevoluţionară. În opinia ziariştilor, „cazul său este relevant din perspectiva faptului că ilustrează drama unei întregi generaţii de învăţători care şi-au făcut studiile în România interbelică şi care au fost exterminaţi sau marginalizaţi după ocuparea Basarabiei de către sovietici. „Adevărul” mai observă că „în URSS reabilitarea persoanelor condamnate pe nedrept înainte de 1953 nu implica recunoaşterea caracterului criminal al regimului comunist, ci doar a unor „erori“ de anchetă”.

„Plătim cu 7 procente mai mult pentru serviciile medicale”, mai anunţă cotidianul „Adevărul”. De câteva zile au intrat în vigoare noile tarife prestate de instituţiile publice sanitare. Autorităţile spun că şi acestea sunt prea mici. După ajustare, o vizită la un doctor profesor universitar va costa 29 de lei (aprox.3$), iar pentru o consultaţie la domiciliu făcută de acelaşi medic pacienţii vor scoate de buzunar 49 de lei (aprox.5$). De cealaltă parte, oamenii de rând au declarat ziariştilor că vor călca mai rar prin policlinici şi spitale, încercând să-şi rezolve problemele de sănătate acasă, notează publicaţia.
XS
SM
MD
LG