Linkuri accesibilitate

Mihai Răzvan Ungureanu şi-a oficializat echipa


Mihai Răzvan Ungureanu, înaintea audierilor din Parlament.
Mihai Răzvan Ungureanu, înaintea audierilor din Parlament.

Media de vîrstă a noilor miniştri este în jur de 40 de ani şi nici unul dintre ei nu face parte din conducerea democrat-liberalilor.


Premierul desemnat al României, Mihai Răzvan Ungureanu, înlocuitorul demisionarului Emil Boc, a prezentat astăzi lista noului guvern, alcătuită aproape numai din miniștri noi. Despre componența cabinetului care trebuie votat mâine în parlament relatează de la București Sabina Fati.

Premierul desemnat al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu si-a oficializat astazi echipa care urmeaza sa primeasca miine girul parlamentului. Media de virsta a noilor ministri este in jur de 40 de ani si nici unul dintre ei nu face parte din conducerea democrat-liberalilor, de aceea se ridica intrebarea in ce masura vor primi sprijin din partea partidului pentru a sustine viitoarele decizii ale executivului.

Potrivit schitei programului de guvernare pe care se bazeaza premierul desemnat al Romaniei cele 11 reforme „esentiale pentru romani” vor continua, fiind vorba despre reforme in domeniu fiscal (1), administrativ (2), in domeniul aparatului bugetar (3), sistemului public de pensii (4), legislatiei muncii (5), dialogului social (6), educatiei (7), sanatatii (8), asistentei sociale (9), sistemului juridic (10) si nu in ultimul rind reforma bugetarilor (11).

Mihai Razvan Ungureanu desemnat de presedintele Romaniei sa negiocieze formarea unui nou guvern in urma demisiei cabinetului Boc vine cu o noua filozofie a echilibrului cheltuieli-venituri, precizind din capul locului ca guvernul se bazeaza in proportie de doua treimi pe continuarea reducerilor si doar o treime pe cresterea veniturilor.

In plus, dincolo de intentiile teoretice care apar in cele 40 de pagini ale programului exista si citeva chestiuni extrem de precise. Astfel noul guvern roman isi propune sa sprijine firmele care angajeaza someri cu virste de peste 45 de ani sau sustinatori ai familiilor monoparentale, tineri absolventi sau persoane care mai au trei ani pina la pensie si nu au un loc de munca.

De asemenea, Cabinetul Ungureanu promite sa elimine sau sa comaseze 237 de taxe si impozite din cele 491 cite exista acum in Romania plus alte masuri favorabile mediului de afaceri, intre care introducerea posibilitatii de optiune intre sistemul de plata trimestrial si cel anual al impozitului pe profit.

Sustinerea activitatilor civice apare strins legata de cea a lumii afacerilor, iar noul guvern ar vrea sa scada cheltuielile de sponsorizare din impozitul pe profit in limita a 20 la suta din impozitul pe profit si 3 la suta din cifra de afaceri.

Ministrii noului cabinet au fost audiati de comisiile de specialitate din Parlament si au primit avize positive, desi la Senat procedeul nu a avut cvorum din cauza grevei Opozitiei, care in camera superioara a legislatiuvului roman sta mai bine decit in Camera Deputatilor.

Socialistii si liberalii au anuntat de altfel ca vor boicota si sedinta de miine in care va fi suspus la vot guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu, dar puterea a sunat stringerea, a trimis avioane si masini speciale pentru a-i aduce chiar si pe parlamentarii aflati in zone blocate din cauza zapezii si a viscolului din ultimele zile.

Asadar, liderii arcului de guvernamint se asteapta sa aiba miine un guvern legitim, nou si mai greu de contestat in strada, in vreme ce Opozitia se pregateste sa faca o noua reclamatie la Curtea Constitutionala din cauza absentei cvorumului la audierea noilor ministri.
XS
SM
MD
LG