Linkuri accesibilitate

Moldova se pregăteşte de un nou val de frig. Cum pot fi protejaţi oamenii în vârstă?


Gerul de afară şi trotuarele lunecoase nu i-a oprit pe bătrîni să iasă din casă pentru un prînz gratuit.


Ninsorile şi gerul au închis deja 282 şcoli, preponderent din raioanele de nord ale ţării. Sunt închise toate şcolile din raioanele Râşcani, Ocniţa, Glodeni şi Donduşeni, iar în raioanele Făleşti şi Cantemir elevii nu au putut ajunge astăzi la şcoală, din cauza troienelor. Acum meteorologii au emis şi cod galben pentru frig şi se aşteaptă ca până pe 13 februarie, temperaturile să scadă la minus 27 de grade, în cursul nopţii. În aceste condiţii, cine ajută, cine are datoria sau interesul să se uite după copii şi bătrâni? Lucia Diaconu s-a interesat de iniţiativele private:

Elena Zeleniuc
Elena Zeleniuc
La amiază, la cantina fundaţiei Regina Pacis, fondată de biserica romano-catolică din Moldova, aşteptau să ia prînzul vreo 20 de bătrînei girboviti de frig. Elena Zeleniuc, o femeie singuratică, a intrat prima în vorbă cu mine văzîndu-mă cu un microfon în mînă: „Eu trăiesc tocmai pe Prospect Molodioji şi pînă vin... Ia uitaţi-vă cum vin! Chic pe jos, mă scol, da vin că mi-a mînca.”

Gerul de afară şi trotuarele lunecoase nu i-a oprit nici pe alţi bătrîni să iasă din casă pentru un prînz gratuit, chiar dacă pentru acesta au trebuit să traverseze întreg oraşul. Pensiile şi indemnizaţiile mici mai ales pe timp de iarnă îi lasă fără soluţii, mi-a spus altă bătrînă care se numeşte Raisa Lupan:

Raisa Lupan
Raisa Lupan
„E greu, vedeţi că cu băţul merg. Mi-era ruşine, da de-amu vin, ce să fac, că mare ajutor ne dă. Ne dă pervîi, vtoroi şi o buhancă de pîine şi mie îmi ajunge pe toată ziua. Iaca pînă acuma eu m-am rascituit cu cvartira da de-amu nu ştiu dacă oi pute... De unde din 930 plăteşti şi de mîncare să-ţi mai rămînă? Numai 120 de lei nu-ţi ajunge.”

Unii bătrîni vin la această cantină anul împrejur, dar în ultima perioadă tot mai mulţi nevoiaşi sînt în căutarea unui prînz cald, aşa cum am aflat de la Adrian Braga care are în grija toate rînduielile de la cantină:

„Cererile au crescut, vă spun, şi nu facem faţă. Ne stăruim însă să-i deservim cum putem. S-au adresat şi multe persoane fără adăpost. Noi le-am distribuit chiar şi îmbrăcăminte, ce-am putut, ce-am avut. Pentru că în perioada asta vedeţi ce friguri sînt afară.”

Un alt loc de pelerinaj este în aceste zile centrul social de pe lîngă biserica Sf. Vasile de la Poiana Mărului, din Orhei. Oamenii vin aici nu doar pentru prînzurile gratuite, dar să primească nişte haine călduroase ori încălţăminte de iarnă. Iată ce ne-a spus părintele de la această biserică Sergiu Aga:

„E vorba de o garderobă socială, la care enoriaşii parohiei aduc haine ce le au în surplus acasă. Paltoanele acuma sînt la mare căutare şi cam stocurile de paltoane şi de haine groase pe care le-am avut au fost epuizate, anume cu aceşti oameni care nu au acoperiş de asupra capului. Au fost şi familii nevoiaşe.”

În următoarele zile se aşteaptă vreme mult mai geroasă aşa că unele adăposturi au anunţat că îşi vor menţine programul extins şi pe timp de zi pentru oamenii fără locuinţe. Medicii le recomandă persoanelor mai în vîrstă şi cu boli cronice să nu iasă din casă.

Şi instituţiile preşcolare sînt îndemnate să ia unele măsuri de precauţie. Iată ce ne-a spus şefa Direcţiei Educaţie a municipiului Tatiana Tverdohleb:

„Dacă sînt careva probleme vizavi de anumite grupe şi dacă este un număr mic în grupele respective - să fie comasate grupele în caz că în unele este mai rece. Să fie instalate reşouri electrice îndeosebi în dormitoare şi suplimentar să fie date copiilor nişte plăpumioare”.

În Chişinău deocamdată nu a fost închisă nicio grădiniţă din cauza temperaturii joase, dar în republică şi-au întrerupt activitatea mai multe instituţii preşcolare, dar şi şcoli. Numărul acestora se schimbă de la o zi la alta, decizia de a suspenda orele sau a micşora durata lecţiilor a rămas la latitudinea directorilor de instituţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG