Linkuri accesibilitate

Universitatea din Cahul şi nevoia de specialişti în Sudul Moldovei


Andrei Popa
Andrei Popa

Un interviu cu rectorul Andrei Popa.


Andrei Popa: „Noi ne străduim să fim cât mai aproape de standardele care şi se numesc a face carte. Suntem în procesul de modernizare, schimbare, îmbunătăţire.”

Europa Liberă: Cine sunt studenţii Dumneavoastră?

Andrei Popa: „Studenţii noştri sunt băştinaşii din raioanele de Sud ale Republicii Moldova. Majoritatea dintre ei sunt reprezentanţi din familiile socialmente vulnerabile. Nivelele de pregătire din păcate lasă încă mult de dorit. Sarcina noastră este ca pe parcursul anilor de studii să aducem pe fiecare din aceşti copii la standardul profesionist, să poată să facă, să profeseze ceea ce se cere de la această profesie şi calificare pe care o obţine.”

Europa Liberă: Se zicea că şi instituţiile de învăţământ superior pregătesc şomeri. Ar fi această constatare valabilă şi pentru Universitatea de la Cahul?

Andrei Popa: „Din păcate da. Şomer este acela care nu corespunde cerinţelor înaintate de către angajator. Universitatea oferă o şansă şi noi cu întreaga şi cu cea mai deschisă inimă oferim această şansă, dându-le studenţilor toate cunoştinţele noastre. Dar pe lângă aceste cunoştinţe pe care studentul le obţine, mai este nevoie de o motivaţie, de o aptitudine de a te manifesta, de a te impune şi de a demonstra că eşti cel mai bun. Universitatea noastră participă într-un şir de proiecte internaţionale, în special mă refer la Programul Erasmus Mundus. Fiecare student care doreşte poate să aplice, are posibilitate să facă mobilitate în cele mai bune universităţi din Europa, astfel că obţine anumite criterii de comparaţie, obţine anumite informaţii – cum este acea piaţă a muncii integrată şi internaţională. Majoritatea care se întorc din aceste mobilităţi îşi schimbă cardinal viziunile asupra învăţământului, asupra atitudinii, precum şi deja vin cu o idee formată despre ce doreşte să fie pe viitor.”

Europa Liberă: De ce a fost nevoie de această extensiune?

Andrei Popa: „Vă referiţi la extensiunea Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi? Pentru a oferi mai multe posibilităţi copiilor din Sudul republicii să îmbrăţişeze cât mai multe profesii. Universitatea noastră pregăteşte specialişti în domenii pedagogie, economie, drept şi administraţie publică. Dar regiunea de Sud necesită specialişti din mult mai multe domenii. Iată colegii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi au venit şi cu alte specialităţi, în special din domeniul ingineresc şi, organizând această extensiune în incinta universităţii noastre, pregătesc anume specialişti în domeniile în care noi, Universitatea de la Cahul încă nu suntem în stare să le oferim. Aşteptăm încă un an de zile ca să vină prima promoţie de la această extensiune. Dar atunci când ştim că avem perspectiva să avem ingineri în electricitate, în reţelele electrice, în piscicultură şi apicultură, în protecţia mediului ambiant, în ingineria sistemelor de construcţie, lucru care la noi la Cahul niciodată n-o să putem să le facem deoarece nu avem asemenea bază. Iar la Sud aceste specialităţi sunt necesare, cred că impactul trebuie să fie foarte şi foarte bun pentru regiunea de Sud.”
XS
SM
MD
LG