Linkuri accesibilitate

„Valoarea remitențelor din 2011 a fost de circa trei ori mai mare decât a tuturor împrumuturilor şi granturilor contractate de autorităţi sau companii private” (Adevărul)


Universalbank se află în prag de faliment (Timpul).


Un articol din Adevărul semnat de Ion Preașcă îi califică pe moldovenii - furnizori de remitențe drept „cei mai mari creditori” ai Republicii Moldova. Sursa articolului este raportul Băncii Naționale privind valoarea transferurilor bănești din anul 2011, care indică la aproape un miliard și jumătate de dolari, o cifră cu aproximativ 17 procente în creștere față de anul precedent, dar încă sub nivelul record din 2008 dinaintea crizei.

„Valoarea remitențelor din 2011 a fost de circa trei ori mai mare decât valoarea tuturor împrumuturilor şi granturilor contractate de autorităţi sau companii private”, estimează autorul articolului. Partea proastă pe care o reliefează Ion Preașcă este că deşi transferurile de valută se ridică la miliarde de dolari, două treimi din aceste mijloace merg la consum, 20% sunt economisite şi doar 6% sunt investite.

În Timpul găsim informația că milionarul rus, Gherman Gorbunţov, ex-acţionarul majoritar al Universalbank care se declara în această vară victima unui „atac raider” este anunţat acum în căutare generală de către autorităţile din Republica Moldova pentru că nu se prezintă la organul de urmărire penală. În acestă vară, conducerea Universalbank a declarat că acţionarul majoritar al băncii este victima unui atac raider. În consecinţă, Gherman Gorbunţov ar fi pierdut 78,6% din acţiunile băncii.

Timpul scrie însă că, potrivit unor surse, pachetul lui Gorbunțov ar fi fost gajat pentru un credit de peste 5 milioane de dolari în favoarea unei companii elveţiene. Publicația mai notează că Gherman Gorbunţov a fost proprietar a cel puţin opt bănci din Rusia, multe din care implicate în scheme de spălare de bani şi evaziune fiscal, fapt pentru care a fost supranumit „bancherul negru” de către presa din Rusia. Universalbank se află în prezent în prag de faliment, mai anunță Timpul, iar de la începutrul lunii noiembrie 2011 instituţia a fost luată sub administrarea specială a Băncii Naţionale, care le va întoarce deponenţilor banii.

Singurul comentariu la zi a protestelor de stradă organizate de comuniști poate fi găsit pe blogul analistului Roman Mihăieș. „Contrar unor zvonuri, precum ca va fi o manifestatie de masa, a venit putina lume, maxim doua mii de oameni, ” observă din start autorul. El crede însă că ar fi vorba despre o tactică a comuniștilor, de a crește treptat în intensitate protestele până la un punct culminant care ar putea fi o contrarevolutie roșie. „Daca consideram ca la 7 aprilie 2009 a avut loc o revolutie anticomunista, care a pus bazele europenizarii si democratizarii R.Moldova, atunci ceea ce vor sa faca comunistii astazi, si anume schimbarea puterii de stat prin actiuni de strada, o putem numi contrarevolutie.”

Cine va câstiga în aceasta confruntare: PCRM sau AIE?, se întreabă în final analistul. Daca cetatenii cu viziuni proeuropene lasa Alianta singura in fata comunistilor, aceasta este ca și condamnată, este concluzia lui.
XS
SM
MD
LG