Linkuri accesibilitate

„Noi nu vrem să luăm puterea, noi vrem să întoarcem statul într-un cadru legal constituţional”


Proteste la Chişinău, 2.04.2012
Proteste la Chişinău, 2.04.2012

Interviu cu deputatul comunist Artur Reşetnicov.



Artur Reşetnicov: „În afară de faptul că guvernarea se află deja ilegal la putere, această nedorinţă de a asculta vocea propriului popor dovedeşte că Alianţa, adică Ghimpu, Lupu şi Filat sunt imorali. Adică în afară că au uzurpat puterea, ei nu respectă nici propriul popor, care parţial a avut încredere cu trei ani în urmă, dar ei i-au dezamăgit. Şi acum poporul le spune: plecaţi, pentru că nu aţi onorat promisiunile pe care le-aţi făcut. Ei nu vor să asculte.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că veţi protesta patru luni. De ce patru luni?

Artur Reşetnicov:
„Noi am spus că noi protestăm până atunci, până când va pleca Alianţa de la guvernare, până când vor crea condiţii normale democratice şi legale pentru alegeri anticipate, corecte. Se are în vedere reformarea Curţii Constituţionale şi Comisiei Electorale Centrale, pentru că sunt pârghii prin care ei ilegal au venit la putere.”

Europa Liberă: Dacă la începutul acestei sesiuni de primăvară-vară ei purced iarăşi la alegerea şefului statului, aceasta înseamnă că protestele nu vor mai avea sens în caz că aleg şeful statului?

Artur Reşetnicov:
„Nu. Deja orice şiretlicuri care vor inventa Alianţa - referendum, încercarea de a alege sau nealegere a preşedintelui. Pentru că ei până acum s-au ocupat nu cu altceva decât de a nu alege preşedintele, toate şiretlicurile.”

Europa Liberă: Dar dacă îl aleg acum?

Artur Reşetnicov: „Va fi un preşedinte ilegal. Nu va fi recunoscut de întreaga ţară, nu cred că o persoană, cetăţean al Moldovei ar fi de acord să fie ales în calitate de şef al statului în situaţia când 80 de procente nu-l recunosc. Va fi o persoană marionetă, nu va fi recunoscută şi va fi nevoită a doua zi să meargă în demisie.”

Europa Liberă: Şi dacă nu pleacă? Ei spun că nu uzurpează puterea, pentru că au toate structurile statului.

Artur Reşetnicov:
„Eu vă spun de ce ei spun că nu uzurpează puterea pentru că ei au privatizat Curtea Constituţională, ei au privatizat Procuratura generală, instanţele de judecată şi folosesc ca şi scut. De aceea ei se poartă aşa obraznic, dar atunci când noi vom da jos toate aceste instituţii ilegale, eu cred că ei vor pleca primii, vor fugi până la frontieră.”

Europa Liberă: Dar ştiţi care e paradoxul? Ei nu vor să dea puterea, Dumneavoastră vreţi să luaţi puterea.

Artur Reşetnicov:
„Noi nu vrem să luăm puterea, noi vrem ca să întoarcem statul, Republica Moldova într-un cadru legal constituţional. Acum Moldova din cauza acţiunilor lui Lupu, Filat şi Ghimpu a depăşit cadrul legal, nu ne aflăm în unele reglementări constituţionale. Noi, Partidul Comuniştilor, societatea civilă, care astăzi protestează în toată ţara vrem ca să respecte legea, vrem ca puterea să fie egal aleasă. Dacă Constituţia spune că trebuie să fie alegeri parlamentare, trebuie să decidă poporul, fiecare cetăţean să încredinţeze mandatul unui conducător, care din numele cetăţeanului, din numele poporului să guverneze statul. Acum ei guvernează din propriul nume. Acum ei au schimbat Constituţia pe un acord secret al Alianţei. Deci, în baza existenţei acum a Moldovei, din cauza Alianţei, noi ne conducem de acordul Alianţei, dar nu de Constituţie, ceea ce nu găsiţi nici într-un stat din lume. Şi altceva: în lume nu veţi găsi nici un stat unde o singură persoană ocupă mai mult de două luni două funcţii supreme în stat - funcţia de preşedinte al ţării şi a speakerului. Interimatul se acordă pe un timp foarte scurt pentru a asigura transmiterea puterii. Asta e uzurparea puterii. Uitaţi-vă, nici în Libia, nici în Egipt nu a fost aşa uzurpare a puterii şi cu ce s-a finalizat. La noi e uzurpare clasică.”

Europa Liberă: Domnule Reştnicov, pe de o parte recunoaşteţi şi Dumneavoastră, opoziţia comunistă şi cei de la guvernare că societatea e scindată şi aţi dori să o consolidaţi. Din moment ce nu există acest dialog dintre putere şi opoziţie, cum se consolidează societatea moldavă?

Artur Reşetnicov:
„În primul rând aş vrea să vă spun că citesc foarte atent sondajele - mai mult de 80 de procente dintre cetăţenii Moldovei nu sunt mulţumiţi de viaţă şi consideră că Moldova se duce într-o direcţie greşită. Şi asta nu vorbeşte de scindare, asta vorbeşte de nemulţumire masivă a omului faţă de condiţiile de viaţă. Că societatea e nemulţumită de nivelul salariilor, de creşterea preţurilor, criminalităţii. Şi societatea e nemulţumită de faptul că Alianţa a încălcat şi a scuipat în Constituţie. Acum în ceea ce priveşte dialogul - al treilea an Partidul Comuniştilor a fost acel care a propus permanent dialog şi căi de depăşire a crizei politice. Începând din septembrie 2009 am propus să ne aşezăm la o masă rotundă toate partidele parlamentare, am fost refuzaţi. Am propus modificarea comună, unanimă a Constituţiei pentru a fi ales preşedintele, Alianţa Ne-a refuzat şi a organizat un referendum în septembrie 2010. Am propus un candidat apolitic, cum este candidatura domnului Talmaci, care nu reprezintă forţă politică şi am fost alungaţi din cadrul constituţional prin decizia ilegală a Curţii Constituţionale.”

Europa Liberă: La unele din propunerile Dumneavoastră aţi renunţat chiar Dumneavoastră. Aţi vrut modificarea articolului 78.

Artur Reşetnicov:
„Şi ce au făcut ei? au organizat un referendum, au cheltuit 50 de milioane de lei şi referendumul le-a dat un şut în fund. Cum noi putem să ne întoarcem la ceea ce ei ne-au refuzat. Dar cu candidatura apolitică, cu domnul Talmaci ce au făcut ei? În loc să se aşeze să discute calităţile, programul, sarcinile, pe care ar putea să le realizeze un preşedinte, ei au luat şi au anulat scrutinul prezidenţial.”

Europa Liberă: Şi acum mai rămâneţi la candidatura domnului Talmaci pentru funcţia supremă în stat?

Artur Reşetnicov:
„Parlamentul în condiţiile actuale urmează a fi dizolvat. Aşa prevede Constituţia şi noi solicităm respectarea Constituţiei şi nu altceva decât dizolvarea Parlamentului.

Europa Liberă: Bine, şi dacă se mai face o tentativă de alegere nu mai mergeţi cu o candidatură?

Artur Reşetnicov:
„Orice tentativă este din opera aşilor din mâinecă a Alianţei, a lui Ghimpu, Lupu şi Filat şi unica soluţie legală acum este dizolvarea Parlamentului, crearea condiţiilor pentru alegeri corecte, democratice şi legale. Şi după formarea noului Parlament deja Parlamentul urmează să înceapă cu negocieri privind alegerea preşedintelui şi formarea organelor de conducere, aşa cum prevede Constituţia.”

Europa Liberă: Dar ceva mai devreme chiar şi PCRM-ul, fracţiunea PCRM a zis că alegerile parlamentare anticipate nu ar fi de dorit.

Artur Reşetnicov:
„Sigur că nu ar fi de dorit şi noi suntem în pragul acestor alegeri anticipate din cauza nedorinţei Alianţei de guvernare de a alege preşedintele, de a iniţia un dialog cu opoziţia şi de a depăşi această criză politică. Din nedorinţa lor, ce au făcut ei pe parcursul ultimului an, diferite şiretlicuri, aşi de coz, anularea prevederilor legale, modificarea legii cu privire la alegerea preşedintelui, anularea Constituţiei şi am ajuns în situaţia că altă ieşire decât alegerile anticipate nu pot fi. Guvernarea Filat, Lupu şi Ghimpu nu au curaj să iasă în faţa cetăţenilor să le spună ceva, pentru că ştiu reacţia şi ştiu atitudinea. Ei pleacă la Bruxelles, pleacă la Bucureşti, pleacă în Strasbourg, dar în raioane nu se duc, pentru că în raioane oamenii i-ar lua în furcă şi ei nu se vor întoarce înapoi în fotoliile şi birourile lor calde din Guvern şi Preşedinţie.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:59 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG