Linkuri accesibilitate

„Fabricat în Moldova”: aş dori ca actualul guvern să se întoarcă cu faţa la ţăran...


De vorbă cu Nicolae Tronciu, un producător agricol din satul Pereni, Hîncești.


„Fabricat în Moldova”, expoziţie ajunsă la a 11-a ediţie, reuneşte anul acesta 300 de producători autohtoni. Un târg gândit să promoveze produsele moldoveneşti şi să trezească interesul unor posibili parteneri externi. La expoziţie, Diana Răileanu a stat de vorbă cu Nicolae Tronciu, producător agricol din satul Pereni, Hînceşti.

Europa Liberă: Cum e să menţii o afacere în agricultură în Republica Moldova?

Nicolae Tronciu:
„Mai ales la sate în ziua de azi e foarte greu, pur şi simplu creditele sunt foarte mari, piaţa de desfacere e foarte mică.”

Europa Liberă: Şi cum de reuşiţi să mai ajungeţi şi pe la expoziţii?

Nicolae Tronciu: „Ştiţi Dvs, trebuie să ai un pic de entuziasm, un pic de răbdare, un pic de curaj şi să nu stai pe loc şi să nu aştepţi daruri de la nimeni.”

Europa Liberă: Republica Moldova acum negociază ca producătorii locali să ajungă pe piaţa Uniunii Europene. Credeţi dvs că ar face ei faţă concurenţei?

Nicolae Tronciu:
„Din ei foarte puţini ar face faţă cerinţelor europene. Pur şi simplu sunt cerinţele tare drastice în UE, condiţii care noi nu le respectăm în toate, vrem cu minimal să producem bun, dar trebuie să depui eforturi ca să produci marfă bună, de calitate, ca să poţi ieşi pe piaţa europeană. Asta nu e piaţa rusă, deşi şi piaţa rusă se întoarce cu spatele la noi, în cazul dat mă la refer la acelaşi vin, la acelaşi produs din miere sau poamă. Vedeţi că stăm cu poama în Moldova şi nu se întreabă la ruşi, nu corespond calităţii date, sunt un şir de criterii la care trebuie să se alinieze, ca să poată ieşi cu marfă, să aibă succes în privinţa dată.”

Europa Liberă: Producătorii moldoveni spre ce piaţă ar trebui să se orienteze? Spre piaţa Uniunii Euopene, spre piaţa Ucrainei, a Federaţiei Ruse?

Nicolae Tronciu:
„Părerea mea e că în general tineretul ar trebui mai mult pe loc să muncească, la noi în Moldova ar trebui să investească mai multe parale, ca să investească în ceea ce noi putem produce, să fie de un conţinut natural. Piaţa europeană este deja ocupată, ne rămân mai mult piaţa Rusiei, Ucrainei, Belarus, Kazahstanul. De piaţa europeană suntem rămaşi. Ei sunt pioneri, noi suntem abia octombrei în privinţa asta.”

Europa Liberă: Spuneaţi dvs că producătorii agricoli cu greu se descurcă. Ce v-aţi aştepta guvernul să facă. Destul vă susţine statul ca producătorii agricoli să stea bine pe picioare?

Nicolae Tronciu:
„Ar trebui poate guvernul să faciliteze toţi producătorii care se ocupă în toate domeniile de producere, am în vedere şi în agricultură şi în industrie şi să capete noi pieţe de desfacere, atît la Esti cît şi la Vest, şi mai multă reclamă să fie la aceeaşi poamă, la acelaşi vin. Să fie reclamate la noi în ţară.”

Europa Liberă: Într-un an, doi, unde vedeţi Dvs agricultura din Moldova, producătorii agricoli?

Nicolae Tronciu:
„Eu aş dori ca actualul guvern să se întoarcă cu faţa la ţăran. Păcat cîte pământuri rămân împărăginite. Nu numai că să ne deie, dar să ne rezolve problemele în privinţa prelucrării pămîntului. Este foarte foarte scump de a-l prelucra, aceeaşi motorina să ne deie în bază de credite, ca să putem ieşi din impasul dat, ca să putem păşi o dată cu toată lumea din ziua de azi.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG