Linkuri accesibilitate

Referendumul: o intenție formulată ca o soluție pentru depășirea impasului provocat de nealegerea șefului statului.


Analistul Gheorghe Cojocaru răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Gheorghe Cojocaru: „Liderii Alianței pentru Integrare Europeana întârzie să formuleze un punct de vedere clar în privința intenției de a desfășura un referendum constituțional cu scopul de a debloca mecanismul de alegere a șefului statului, inițiativă făcută publică la 15 ianuarie. Cauzele acestei întârzieri nu sunt greu de bănuit.”

Valentina Ursu: Care ar fi acestea?

Gheorghe Cojocaru: „Diferența de optică asupra clauzelor constituționale care trebuie modificate, contextul social-economic prea puțin încurajator pentru a avea certitudinea reușitei, deși și în această privință opiniile sunt împărțite, sau necesitatea de a clarifica și de a respecta prevederile și normele legale care reglementează desfășurarea unui vot popular.”

Valentina Ursu: S-a afirmat uneori că liderii Alianței ar urmări întreruperea procesului constituțional de alegere a șefului statului…

Gheorghe Cojocaru: „… și opoziția comunistă a acuzat liderii Alianței de uzurpare a puterii de stat, dar de la acuzații și până la adevărata stare a lucrurilor este o cale lungă. Cum să se urmărească întreruperea procesului constituțional de alegere a șefului statului, dacă s-a procedat în strictă conformitate cu cererea Curții Constituționale? Și, în același context, merită să ne întrebăm dacă inițiativa de a desfășura un referendum asupra modalității de alegere a șefului statului, care deocamdată nu este nici măcar asumată printr-o decizie politică de cei trei lideri ai Alianței, nu se poate înscrie în aceeași logică de continuare a procesului constituțional?”

Valentina Ursu: Vorbeați de necesitatea de a respecta cadrul constituțional care reglementează desfășurarea unui referendum constituțional. Ce anume aveți în vedere?

Gheorghe Cojocaru: „Un referendum constituțional în aceeași chestiune nu poate avea loc decât după 2 ani de la desfășurarea referendumului precedent. Aici, însă, instanțele abilitate sunt cele care ar trebui să se pronunțe explicit și asupra conținutului chestiunii care va fi propusă referendumului, dacă se va lua o decizie în acest sens, și asupra termenului care trebuie să fie respectat.”

Valentina Ursu: Dar, această intenție, deocamdată doar anunțată a AIE, de a desfășura referendumul, vine sau nu în întâmpinarea așteptărilor alegătorilor?

Gheorghe Cojocaru: „Această intenție a fost formulată ca o soluție pentru depășirea impasului provocat de nealegerea șefului statului în contextul în care actuala putere nu are siguranța acumulării celor 61 de voturi necesare pentru alegerea președintelui în Parlament. Dar, pentru a avea un răspuns la întrebarea Dvs. ar trebui să operăm cu datele unor sondaje de opinie, care însă lipsesc. În aceste condiții, în care există multă incertitudine și pe plan politic, și pe plan social, ideea referendumului pare mai curând un colac de salvare aruncat pe valurile politicii autohtone, de care înșiși unii din principalii actori politici ezită să se apropie.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG