Linkuri accesibilitate

Moldova şi Carta pentru drepturi sociale


Luis Jimena Quesada
Luis Jimena Quesada

Un interviu cu preşedintele Comitetului european pentru drepturi civile, Luis Jimena Quesada.


Luis Jimena Quesada este preşedintele Comitetului european pentru drepturi civile şi corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă a stat de vorba cu el despre Carta pentru drepturi sociale pe care a ratificat-o Moldova şi care cuprinde printre altele şi prevederea de a se interzice pedepsirea corporală a copiilor, atît în şcoli, instituţii şi chiar şi în familie.

Europa Liberă: Dle Quesada, Moldova a ratificat Carta pentru drepturi sociale. Este un semn de curaj daca luam in consideratie faptul ca democratii solide ca Elvetia sau Marea Britanie nu au facut-o, gandindu-se probabil ca respectarea tuturor drepturilor sociale cuprinse in Carta nu este o sarcina usoara, iar nerespectarea ar putea duce la o crestere a plangerilor adresate de populatie la CEDO. Asadar, Moldova a ratificat cu curaj aceasta Carta in 2001. In Raportul pe 2011 atrageti atentia asupra unor incalcari ale prevederilor Cartei referitoare la angajarea copiilor cu varste sub 15 ani si la insuficienta supraveghere a muncii depuse de catre tinerii care nu au implinit 18 ani.

Luis Jimena Quesada: Moldova are suficienta legislatie in aceste domenii insa problema este aplicarea acesteia. Numarul copiilor de care se abuzeaza pe piata muncii, in scoli, institutii sau in familie este destul de mare. Insa mai exista o problema si anume pedepsirea corporala a copiilor. Sub articolul 17 – Carta obliga statele semnatare sa introduca in legislatie interzicerea explicita a pedepsirii corporale a copiilor. Chiar si acasa, ca sa nu mai spun in institutii sau scoli. Ce este caracteristic pentru Moldova nu este lipsa de capacitate de adaptare la standardele europene. Am fost de multe ori in Moldova si am cunoscut reprezentati guvernamentali, functionari publici, experti, organizatii neguvernamentale. Persoane foarte bine pregatite, foarte capabile din punct de vedere profesional.

Europa Liberă: Si atunci unde este problema?

Luis Jimena Quesada: In Moldova avem o problema de organizare, de management. Uneori chiar de vointa politica, dar mai degraba i-as spune problema de administrare, de organizare intre departamente diferite sau coordonare intre ministere diferite. In octombrie 2011 am avut un schimb de opinii cu autoritatile moldovenesti in scopul de a imbunatati performantele acestora in ceea ce priveste obligatia de a prezenta rapoartele nationale.

Europa Liberă: Forma este uneori mai importanta decat continutul …

Luis Jimena Quesada: Atat forma cat si continutul. Dar se intampla ca rapoartele sa nu contina datele necesare pentru ca nu exista o coordonare intre institutii.

Europa Liberă: Cum spunem noi in limba romana: „Nu stie dreapta ce face stanga”...

Luis Jimena Quesada: Asa este. Aceasta este problema.

Europa Liberă: Ce asteptati de la autoritati. Ne putem astepta la sanctiuni?

Luis Jimena Quesada: Anumite concluzii de neconformitate impun adoptarea unor masuri de ordin practic, imediat. Inspectoratele de munca nu functioneaza, de exemplu. Ele trebuie sa actioneze pentru a vedea daca copiii sub 15 ani sunt folositi ca forta de munca. Documentele prezentate de autoritatile moldovene arata ca inspectoratele de munca nu isi indeplinesc misiunea in conformitate cu Carta sociala.

Europa Liberă: Exista un termen limita de aplicare a acestor masuri?

Luis Jimena Quesada: Imediat, pentru ca nu vorbim despre alcteva decat de oameni. Victimele sunt eu, tu, sunt oamenii. Iar problema este ca oamenii pot inainta plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru nerespectarea drepturilor sociale prevazute de Carta.
XS
SM
MD
LG