Linkuri accesibilitate

Un document secret al armatei americane susţine că Pakistanul sprijină miliţiile Taliban


Lunetist american pe o culme strategică în Afghanistan, provincia Kunar
Lunetist american pe o culme strategică în Afghanistan, provincia Kunar

Islamabadul respinge cu tărie acuzaţiile.


Presa internaţională a obţinut, din Afganistan, un document secret al armatei americane în care se afirmă că Serviciile de Informaţii pakistaneze sprijină activ miliţiile Taliban. Nu este pentru prima dată că se vorbeşte de această colaborare dar cum noul document se bazează pe mii de mărturii obţinute de la membri Taliban, este de aşteptat să creeze şi mai multe tensiuni în regiune. Şi să tensioneze relaţiile dintre Statele Unite şi Islamabad. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:

În documentul, publicat în premieră de BBC şi cotidianul London Times, se afirmă că Pakistanul ştie exact unde se află figuri importante ale conducerii Taliban. Şi că miliţiile rebele sunt convinse că vor relua controlul asupra Afganistanului după ce în 2014 se încheie retragerea forţelor internaţionale.

Raportul confidenţial a fost întocmit de militarii bazei americane de la Bagram, din Afganistan şi înaintat unui grup de înalţi ofiţeri NATO. BBC relatează că se bazează pe 27 de mii de mărturii obţinute de la peste 4 mii de membri ai miliţiilor Taliban sau ai reţelei teroriste Al Qaida, capturaţi de forţele internaţionale.

Ministerul de externe pakistanez a respins raportul drept „neserios” iar ministrul de externe pakistanez Hina Rabbani Khar, aflată la Kabul într-o vizită de o zi, a vorbit despre „vin vechi în sticle şi mai vechi”. Mai mult, ea crede că este vorba de o provocare, care ar trebui să influenţeze sau chiar să deraieze plănuitele tratative de pace dintre guvernul Karzai şi anumite fracţiuni Taliban. Negocieri care ar urma să aibă loc în Arabia Saudită, susţin înalţi demnitari afgani. Ştire infirmată însă luni de un purtător de cuvânt al miliţiilor Taliban.

Pe de altă parte, jurnalistul pakistanez Ahmed Rashid, bun cunoscător al miliţiilor Taliban şi reţelei al Qaida, a declarat Europei Libere că nu este nimic nou în afirmaţiile că Islamabadul susţine miliţiile rebele:

Această colaborare, continuă Rashid, este cunoscută de conducerea militară americană. Mai mult, înalţi ofiţeri ar fi povestit că au încercat să-l avertizeze pe preşedintele George W Bush dar că acesta ar fi ignorat informaţiile. Ce ar putea crea acum un scandal, crede Rashid, este faptul că documentul publicat este unul confidenţial, scris în termeni foarte clari şi duri.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a declarat că Statele Unite sunt demult îngrijorate de „legăturile dintre anumite elemente din serviciile de informaţii pakistaneze şi o parte din miliţiile rebele”. Dar, susţine Kirby, Pentagonul nu are cunoştinţă de documentul publicat de BBC şi cotidianul Times.

Existenţa raportului a fost însă confirmată, în Afganistan, de purtătorul de cuvânt al forţelor internaţionale. Care a ţinut însă să precizeze că nu este vorba decât de o compilaţie a mărturiilor făcute de deţinuţii Taliban sau al Qaida.

Ambasada americană la Kabul a refuzat să comenteze. Cu toate acestea este de aşteptat ca relaţiile dintre Washington şi Islamabad să fie acum şi mai tensionate deşi Pakistanul respinge cu tărie acuzaţia că ar sprijini forţele rebele din Afganistan.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG