Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: Comuniştii vor să guverneze pe ruine


Opoziţia comunistă a cerut demisia guvernului
Opoziţia comunistă a cerut demisia guvernului

Premierul Vlad Filat despre protestele opoziţiei şi soluţiile alegerii şefului statului, într-un interviu cu Valentina Ursu.


Europa Liberă: Domnule premier, cum ar putea şi ce ar trebui să răspundă guvernarea acestor protestatari, care iată, astăzi au venit în faţa Guvernului, au mers şi la Parlament. Vor continua aceste acţiuni de protest, revendicările lor sunt foarte clare, ei vor să plece Alianţa de la guvernare. Ce răspuns aveţi pentru protestatari?

Vlad Filat: „Ca noi să ne continuăm activitatea şi să oferim soluţii la problemele cu care se confruntă oamenii. Obiectivul nostru este unul foarte diferit de cel al comuniştilor, sau cei care îi servesc pe comunişti în această perioadă, deloc uşoară pentru Republica Moldova. Noi dorim stabilitate în ţară, stabilitate politică, dorim să alegem preşedintele ţării şi să îndeplinim toate acele angajamente, pe care ni le-am asumat în primul rând în faţa oamenilor. Interesul dânşilor şi obiectivul lor ţine de această dorinţă nestăvilită de a reveni la guvernare cu orice preţ pentru revanşă. Noi înţelegem că într-un stat democratic protestele sunt instrumente fireşti, însă în acelaşi timp într-un stat democratic orice acţiune, inclusiv protestele trebuie să fie administrate în cadrul legal. Asta înseamnă pe de o parte respectarea legii de către protestatari şi totodată statul urmează să asigure protecţie, inclusiv protestatarilor şi ordinea publică în raport cu ceilalţi cetăţeni. Încă o dată, noi înţelegem exact scopurile acestor acţiuni şi ştim exact ce avem de făcut pentru ca activitatea şi viaţa în Republica Moldova să nu fie periclitată.”

Europa Liberă: De ce să nu vă întâlniţi şi să discutaţi la o masă de negocieri revendicările lor?

Vlad Filat
Vlad Filat: „Dacă dânşii ar fi dorit să discute serios şi să înainteze revendicări argumentate, acest lucru s-ar fi întâmplat. Partidul Comuniştilor, partid care se consideră serios, cu tradiţii, aici putem să discutăm foarte mult vis-a-vis de ideologia lor, a coborât atât de jos, să vină într-o manieră discutabilă, cel puţin, pentru a-şi înainta revendicările. Dar revenim: acest partid are posibilitatea ca revendicările sau propunerile să le facă în cadrul Parlamentului, au o fracţiune care are 39 de deputaţi. De aceea, încă o dată, aceste acţiuni au un scop bine determinat – tensionarea situaţiei în ţară, crearea acestei nemulţumiri generale pentru ca să-şi atingă scopul – alegeri anticipate, haos în ţară şi, cum se spunea înainte, pe ruine pot să guverneze. Dar comuniştii doar pe ruine au şi guvernat în tot timpul şi ruine au creat în istorie.”

Europa Liberă: Domnule premier, puteţi detensiona această situaţie, care oricum devine una încordată, prin alegerea şefului statului în Parlament?

Vlad Filat: „Alegerea preşedintelui este necesară nu doar pentru detensionarea respectivă. Este obligaţia Parlamentului.”

Europa Liberă: Bine, dar ei spun că sunteţi uzurpatorii puterii în stat.

Vlad Filat: „În ţara asta legea este cea care guvernează, nu dorinţa comuniştilor sau a altora, care speculează cinic pe situaţii complicate în care se află ţara noastră.”

Europa Liberă: Domnule premier, e destul de grav, ei cheamă şi la nesupunere civică.

Vlad Filat: „Dacă s-ar merge pe această cale, asta înseamnă că va fi încălcarea directă a legislaţiei de către cei care sunt chemaţi să servească cetăţeanul, dar nu să servească poftele şi interesele unui partid politic sau altul. Şi în cazul încălcării legislaţiei avem Cod penal în Republica Moldova, care prevede foarte şi foarte clar ce sancţiuni urmează să fie aplicate celui care încalcă legea. În cazul în care se va merge la nesupunerea, până la urmă asta înseamnă sabotaj, asta duce la o situaţie în care nu va fi posibilă onorarea obligaţiunilor de către administraţiile locale, sau prin intermediul administraţiilor locale, dacă se va ajunge în situaţia respectivă, a administraţiei centrale a obligaţiunilor care vizează salarii, care vizează finanţarea sistemului de sănătate, a educaţiei şi multe altele, care vizează viaţa cetăţeanului. Or, până la urmă, indiferent că eşti la guvernare sau în opoziţie, obiectivul şi sarcina fiecăruia este să servească cetăţeanul.”

Europa Liberă: Bine, şi aceşti cetăţeni, care-i simpatizează sau revin la proteste spun că au ajuns la limita sărăciei. Sunt oameni care plâng că nu au o bucată de pâine să fie pusă pe masă, nu au cu ce achita serviciile comunale. Nu au cu ce să-şi trimită copiii la şcoală, fie îmbrăcăminte, încălţăminte.”

Vlad Filat: „Această situaţie este una forţată, speculată cinic de către aceste partide politice care folosesc aceşti oameni. Situaţia nu este în înrăutăţire. La ora actuală faţă de ceea ce am preluat noi atunci când am venit la guvernare şi vreau să vă spun că din păcate responsabilitatea celor care au lăsat ţara pe ruine nu a fost una deplină. Ar trebui ca aceşti cetăţeni, care din păcate sunt lăsaţi uşor manipulaţi, să înţeleagă că alternativă proceselor pe care le avem în administrare la ora actuală nu sunt. Nu doar în Republica Moldova, dar în întreaga lume este criză profundă economică. Doi: eu nu cred că cetăţenii din Republica Moldova vor să revină la perioada guvernării comuniste, atunci când nu am avut elementarele drepturi democratice, începând de la informare, finalizând cu acele represiuni, care au fost asupra cetăţenilor, asupra mediului de afaceri, perioadă tristă pentru ţara noastră, care de fapt a creat această problemă complicată, inclusiv şi sub aspect social.”

Europa Liberă: De ce întârzie răspunsul Alianţei pentru Integrare Europeană la întrebarea alegerea şefului statului sau cu organizarea referendumului?

Vlad Filat: „Eu nu cred că noi întârziem să oferim un răspuns. Este un proces pe care trebuie să-l administrăm cu maximă responsabilitate. Acest lucru îl facem la ora actuală. Suntem în plină comunicare cu reprezentanţii societăţii civile, cu oamenii, avem o comunicare foarte strânsă cu colegii noştri de partid în teritorii. Acest proces trebuie văzut şi în etape. Prima etapă, foarte importantă, ţine de elaborarea textului de modificare a Constituţiei, trebuie să fie realizat compromisul necesar în Alianţă vis-a-vis de text. Ar fi corect, având eventual acest text elaborat să continuăm discuţiile în Parlament. Şi dacă s-ar identifica formula în baza căreia să fie ales preşedintele având reglementările actuale, ar fi o ieşire din situaţia actuală, ca reforma constituţională ulterior să fie realizată.”

Europa Liberă: Domnule Filat, cine vrea acum să fie ales şeful statului?

Vlad Filat: „Toţi cei trei lideri, şi nu doar lideri ai partidelor care constituie Alianţa pentru Integrare Europeană, îşi doresc alegerea preşedintelui. Alegerea preşedintelui înseamnă stabilitate politică, înseamnă ca într-o atmosferă calmă noi să continuăm procesele vitale pentru ţara noastră.”

Europa Liberă: Domnul Dodon, care reprezintă grupul neafiliat, nu încetează să spună că deocamdată nu-l invitaţi la dialog.

Vlad Filat: „Nu este adevărat, noi am avut întâlniri cu domnul Dodon. Am avut o discuţie de altfel bună. Este această întrebare firească, cât vor mai dura aceste discuţii, identificări de soluţii. Cu certitudine pot să vă spun că până la prima şedinţă a Parlamentului în sesiunea de primăvară-vară urmează să venim cu acţiunile foarte clare. Deci, este necesar ca să oferim agenda politică clară, asumată pentru perioada viitoare.”

Europa Liberă: Chiar nu a devenit clar că deocamdată acest plebiscit nu-l aprobă marea majoritate?

Vlad Filat: „Bine, noi nu suntem în situaţia în care să judecăm după emoţiile, care sunt în societate, cu toate că trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce se întâmplă. Noi împotriva voinţei cetăţenilor nu vom acţiona, dar totodată noi trebuie să oferim soluţii.”

Europa Liberă: De ce nu oferiţi?

Vlad Filat: „Pentru ca să oferim soluţie trebuie s-o avem identificată. Dacă este să vorbim despre alegerea preşedintelui în Parlament, avem nevoie de 61 de voturi.”

Europa Liberă: Ele sunt, 62 necomuniste.

Vlad Filat: „Păi, avem 62 de voturi necomuniste în Parlament.”

Europa Liberă: Dar n-aveţi o candidatură pentru funcţia supremă în stat.

Vlad Filat: „Nu avem o înţelegere deocamdată, prin care să fi convenit vis-a-vis de candidat în afara partidelor politice. Este punctul de vedere, pe care-l expune domnul Dodon. Şi în cazul în care vom ajunge la acest consens, dacă vom ajunge, atunci nu ar reprezenta o problemă pentru a identifica un candidat deoarece avem, spre fericirea noastră, a tuturor, suficienţi oameni care întrunesc calităţile necesare, inclusiv sau în primul rând morale pentru ca să fie preşedintele Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce nu există suficientă voinţă politică cât mai repede acest candidat să fie înaintat.

Vlad Filat: „Nu este vorba doar de voinţă politică. Şi trebuie să mai spun un lucru, că după alegerea preşedintelui noi avem de muncit. Şi acest lucru trebuie să-l discutăm şi să-l programăm înainte ca preşedintele să fie ales. Fiindcă nu are nici un sens ca după alegerea preşedintelui să ne împotmolim în implementarea agendei noastre de reforme, de implementarea programului de activitate a Guvernului. Să punem la contribuţie în primul rând raţiunea ca soluţia cu care vom veni să fie una cu finalitate clară – alegerea preşedintelui, iar după alegerea preşedintelui continuarea într-un ritm mai accelerat a reformelor în ţara noastră.”

Europa Liberă: PLDM are cel puţin suficiente mandate pentru a propune două candidaturi.

Vlad Filat: „În primul rând trebuie să avem consens în rândul celor 58 de deputaţi, membri ai Alianţei pentru Integrare Europeană. Vom discuta cât va fi necesar în Alianţă, sper foarte mult că vom veni cu o soluţie consolidată.”

Europa Liberă: Când se convoacă în şedinţă consiliul Alianţei?

Vlad Filat: „Vineri-sâmbătă obligatoriu trebuie să ne vedem.”
XS
SM
MD
LG