Linkuri accesibilitate

Cristian Diaconescu la Chişinău (EvZ)


Condamnarea lui Adrian Năstase: ecouri în presa română


Vizita noului ministru de externe roman la Chisinau este rezumata intr-o stire din Evenimentul zilei. Sunt citate declaratii ale lui Cristian Diaconescu, dar si ale premierului moldovean Vlad Filat, cu prilejul inaugurarii noului sediu al consulatului general al Romaniei. Este anuntata in acelasi timp decizia realizarii unui proiect mai vechi, si anume o sedinta comuna a guvernelor roman si moldovean, la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lui martie, la Galati. Agenda sedintei va fi stabilita intr-o intalnire pregatitoare si se va referi, cel mai probabil, la proiectul de interconectare energetica a celor doua tari, la constructia unor poduri peste Prut si la asistenta pe care Romania o ofera Republicii Moldova in procesul de integrare europeana.

Verdictul Inaltei Curti de Casatie si justitie din Romania, de condamnare la doi de inchisoare a fostului premier social-democrat Adrian Nastase, este discutata astazi in doua articole din presa centrala. Laurentiu Mihu arata in Romania libera ca avem de a face cu o premiera absoluta. Lucrurile nu sunt insa foarte limpezi, pentru ca, pe de o parte, sentinta nu este definitiva, pe de alta parte ea deschide poarta unor nelinisti pentru multi politicieni. Cei din Partidul Social Democrat, arata Laurentiu Mihu, sunt deja destul de scindati, iar liderului Victor Ponta ii va fi greu sa tina situatia sub control. Atat PSD cat si celelalte partide politice vor avea de suferit pentru ca nu-si prevad nicio metoda de gestionare a situatiilor in care un membru marcant este condamnat la inchisoare, se mai arata in Romania libera.

Ovidiu Nahoi pune in comentariul sau din Adevarul detalii mai putin vehiculate: recent, interceptari telefonice prinse in dosarele de luare de mita din unele judete ar sugera posibila implicare a unor functionari guvernamentali, in speta din Partidul Democrat Liberal, inn straini d practici abuzive de strangere a banilor pentru partid. Adica aceeasi chestiune care face obiectul dosarului in care a fost condamnat Adrian Nastase. Sugestia comentatorului este ca, de vreme ce aceste practici nu se limiteaza la fostul premier, e posibil sa nu existe vointa politica de a le preveni si pedepsi. “Condamnarea lui Adrian Nastase, daca ea se va mentine, ar putea avea cu adevarat valoare doar daca ar deschide calea pentru a pune transparenta si ordine in finantarea partidelor”, scrie in Adevarul Ovidiu Nahoi.

Romania libera sintetizeaza de asemenea in editia de azi informatiile privind desantul opozitiei la Bruxelles, unde, cu sprijinul unor reprezentanti ai sectorului nonguvernamental, USL si-a programat sa reclame in aceasta dupa amiaza derapajele de la democratie ale puterii de la Bucuresti. Trimis al presei, la aceasta audiere, a fost un jurnalist al postului Antena 3, apartinand conservatorului Dan Voiculescu, iar reprezentantii ONG-urilor ar fi, de asemenea – dupa cum arata aceasta sinteza – familiari ai televiziunilor anti-Basescu.
XS
SM
MD
LG