Linkuri accesibilitate

Cristian Diaconescu i-a liniştit pe moldoveni


Vlad Filat şi Cristian Diaconescu
Vlad Filat şi Cristian Diaconescu

Noul ministru român de externe în prima sa vizită peste hotare, la Chişinău.


Astăzi Chişinăul a fost vizitat de ministrul român al afacerilor externe, Cristian Diaconescu, aflat într-o primă deplasare peste hotare după investirea sa în funcţie de acum o săptămână. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti s-a întâlnit mai întâi cu premierul moldovean, Vlad Filat, împreună cu care a inaugurat un spaţiu suplimentar pentru consulatul românesc de la Chişinău, iar mai apoi cu omologul său Iurie Leancă, şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. După cum veţi auzi din relatarea Lilianei Barbăroşie, în cadrul declaraţiilor făcute pe parcursul vizitei, Cristian Diaconescu a ţinut să spulbere şi câteva îngrijorări ale moldovenilor legate de întâi de toate de circulaţia în România după primirea acesteia în spaţiul Schengen.

În faţa consulatului român
În faţa consulatului român
Cozile de la consulatul de la Chişinău au aruncat nu o dată o lumină nefavorabilă asupra autorităţilor de la Bucureşti cărora li s-a reproşat că serviciile consulare nu ar face faţă solicitărilor în creştere de vize sau de redobândire a cetăţeniei venite de la moldoveni. Chiar şi după deschiderea unor servicii similare la Bălţi şi Cahul.

Aşa că nu există o explicaţie mai bună pentru decizia de a extinde capacitatea consulatului din capitală.

Cu clădirea suplimentară inaugurată astăzi, care îi va primi se pare preponderent pe solicitanţii de cetăţenie nevoiţi până acum să-şi aştepte rândul în cozile comune, acesta s-ar putea apropia de capacitatea necesară, a sugerat Cristian Diaconescu, ministrul român de externe prezent la eveniment:

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu
„Acest consulat ne-a adus o serie de reproşuri în trecut şi pe bună dreptate. Acum, este cel mai mare serviciu consular din toate pe care le avem în lume. Vom continua să depunem eforturi ca oamenii să poată avea toate condiţiile necesare aici.”

Moldovenii aflaţi astăzi în faţa consulatului pe un ger de 15 grade au avut cuvinte de laudă pentru decizia autorităţilor române. Nina Lupu, care a venit aici dintr-un sat îndepărtat al raionului Nisporeni ca să-i solicite statului român cetăţenia spune că este pregătită să îndure orice, doar ca să se vadă cu paşaport românesc:

„Ca să fiu liberă, când doresc, să plec din ţară, să pot veni. Ei (autorităţile) spun că vom avea foarte curând regim fără vize cu UE, dar noi nu-i credem, vrem să ne asigurăm.

Europa Liberă: Da zvonuri că ar putea să se sisteze la un moment dat procedura de redobândire aţi auzit?

De vorbă cu lumea din faţa consulatului
De vorbă cu lumea din faţa consulatului
„Am auzit vorbe. Dar mergem înainte.”

Despre zvonurile respective, tirajate uneori şi de presă, a fost întrebat şi Cristian Diaconescu. Şeful diplomaţiei româneşti le-a infirmat cu tărie: „Informaţia este falsă. De unde apare, nu sunt în măsură să vă răspund…”

Cristian Diaconescu i-a liniştit pe moldoveni şi în privinţa unei posibile introduceri de taxe pentru vize după primirea României în spaţiul Schengen: „Este exclusă orice majorare de taxă de viză, ca să vă răspund direct. Mai mult, vom intra în acest an în negocieri cu Chişinăul asupra unui plan de măsuri pentru liberalizarea regimului de vize.”

După discuţiile purtate cu premierul Vlad Filat şi omologul său Iurie Leancă, Cristian Diaconescu a spus că s-a convenit asupra relansării unei idei mai vechi, cea cu privire la convocarea într-o şedinţă comună a executivelor de la Chişinău şi Bucureşti. Şedinţa, programată pentru luna iunie, dar amânată ulterior, ar putea avea loc în sfârşit cel târziu în martie, a anunţat Diaconescu, şi se va axa pe grăbirea unor proiecte de infrastructură
comune, mai ales din domeniul energetic. Se are în vedere, în primul rând, construcţia unor conexiuni electrice, dar şi de gaze naturale, prin care Republica Moldova speră să se conecteze la păienjenişul energetic european, dar care stagnează de mai multă vreme.

Referindu-se şi el la aceste planuri, Iurie Leancă s-a arătat încrezător că avem în faţă un an ce va deveni „remarcabil” pentru avansarea unor astfel de proiecte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG