Linkuri accesibilitate

Fostul premier român Adrian Nastase, condamnat în prima instanţă la doi ani de închisoare


Adrian Năstase
Adrian Năstase

Dosarul fostului premier scoate la iveală felul în care a strâns bani pentru partid înaintea alegerilor din 2004.


În premieră, justiția din România a condamnat astăzi la închisoare un fost premier: pe Adrian Năstase, care a condus guvernul între anii 2000 și 2004. Relatează de la București Sabina Fati.

Este primul proces la nivel atit de inalt desfasurat in Romania care ar putea sa se incheie printr-o condamnare cu inchisoare. Adrian Nastase, fost premier socialist al Romaniei in perioada 2000-2004 a fost trimis in judecata acum trei ani sub acuzatia de folosire a influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru alti de bani, bunuri sau alte foloase.

Dosarul fostului premier, cunoscut sub denumirea de „Trofeul calitatii” scoate la iveala felul in care a strins bani pentru partid inaintea campaniei electorale din 2004. Totul porneste de la simpozionul „Trofeul calitatii in constructii”, organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii, unde participantii persoane fizice au platit o taxa de intrare de 125 de euro, iar reprezentantii institutiilor de stat, deci persoanele juridice au contribuit cu 400 de euro fiecare. In total s-au strins 1,6 milioane de euro. In acest fel majoritatea institutiilor romanesti de stat au fost obligate sa participe la aceasta cheta, alaturi de clientii Partidului Social Democrat, aflat atunci la guvernare. Banii strinsi de organizatori au fost apoi virati unor firme private, o parte au fost cheltuiti pentru materiale propagandistice, dar cealalta parte nu e clar cum au fost folositi, cert este ca in acest dosar paguba adusa statului este 1,6 milioane de euro, suma care trebuia sa ramina la bugetul de stat, fiindca organizator era o institutie a statului.

Fostul premier roman Adrian Nastase a fost condamnat in prima instanta la doi ani de inchisoare cu executare si suspendarea unor drepturi civile, intre care si dreptul de a alege si de a fi ales. Avocatii sai fac insa recurs si spera la o achitare onorabila, argumentind ca nu exista in acest dosar nici macar o semnatura a fostului sef de partid si de guvern. Procurorii sustin pe de alta parte ca Adrian Nastase, in calitate de sef de partid si-a folosit autoritatea pentru a obtine foloase necuvenite. Doar unu din cei trei membri ai completului de judecata a cerut achitarea sa, in vreme ce fostul premier roman sustine ca este vorba despre un proces politic.

Exista, totusi, destui martori care au vorbit in fata instantei despre influenta folosita de fostul premier roman in perioada in care ocupa si functia de presedinte al socialistilor si in plus circuitul banilor dovedeste ca au fost folositi in scopuri electorale. Adrian Nastase este cercetat in mai multe dosare de coruptie: la sfirsitul anului trecut a fost achitat intr-unul dintre ele, dar mai sint pe rol inca doua.
XS
SM
MD
LG