Linkuri accesibilitate

Sistemul bancar moldovenesc devine tot mai sigur şi stabil (Adevărul)


Rusia singură pe poziție în menținerea pacificatorilor în regiunea transnistreană (Nezvisimaia Gazeta).


În formatul „5 +2”, Rusia a rămas singură. Toți mediatorii şi observatorii sprijină poziția Chişinăului în încercările sale de a se dezbăra de forțele ruse de menţinere a păcii inutile. Este concluzia unui articol din publicația rusă Nezavisimaia Gazeta, tirajat de Unimedia.md. „Ucraina practic a lipsit Rusia de sprijinul său în problema reglementării conflictului transnistrean, deși anterior a promis să coordoneze toate acţiunile cu Moscova. Schimbările în poziția autorităților de la Kiev s-au făcut vizibile după întrevederea președintelui interimar al Republicii Moldova cu omologul său ucrainean, Victor Ianukovici”, scrie publicația rusă in articolul reluat de agentia de la Chisinau.

Union.md afirmă că a reușit să afle ce modificări constituționale propune Partidul Liberal Democrat inaintea referendumului. Cele mai multe dintre acestea se referă la atribuțiile șefului statului si taie la greu din acestea, afirma publicatia online.
Astfel, PLDM propune lipsirea șefului statului de dreptul la inițiativă legislativă, de a semna tratate internaționale, de a acorda grade militare și diplomatice, de a propune organizarea de referendumuri, de a suspenda activitatea Guvernului si de a asigura securitatea naţională şi ordinea public. Cele mai multe dintre aceste atribuții urmează a fi transmise prim-ministrului, asa cum ar putea propune formatiunea condusa de acesta.

Dupa ce comunistii si-au facut publica agenda protestelor antiguvernamentale pe care intentioneaza sa le inceapa in februarie, aceiasi publicatie scrie ca PCRM va ocupa PMAN în fiecare week-end din februarie si până în mai.

PCRM a obținut déjà autorizație din partea primăriei pentru aceste proteste, iar duminica viitoare ele se vor suprapune peste cele ale Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei condus de fostul crestin-democrat Iurie Rosca. Despre protestele de ieri ale acestui comitet, publicatia observa ca lozincile scandate si-au inasprit tonul fata de duminica trecuta, cazand chiar in injurios.

Bancherii, in schimb, pot sa bea linistiti sampanie dupa ce au obtinut anul trecut profituri de 4 ori mai mari decit cu un an mai devreme si de 10 ori mai mari decit in 2009, anunta Adevarul. Rezultatul pozitiv este încă departe de profiturile obţinute în anul 2008, dar aceasta creştere a profitului, cât şi îmbunătăţirea altor indicatori denotă in opinia expertilor că sistemul bancar moldovenesc devine tot mai sigur şi stabil, mai scrie Adevarul.

Publicatia dedica un articol separat succeselor inregistrate anul trecut de Fincombank, bancă controlată de familia fostului preşedinte al Republicii Moldova, liderul comunist Vladimir Voronin. După rezultatul extrem de prost din 2010, anul trecut Fincombank a obţinut un profit de 36,5 milioane de lei (circa trei milioane de dolari). Alături de fiul liderului communist, Oleg Voronin, acţionari la Fincombank sunt Taisia Voronin, soţia lui Vladimir Voronin, dar şi sora lui Oleg, Valentina Rusu. Cu numele de Voronin mai apar Elena, Ecaterina şi Alexei, se precizeaza in articol.
XS
SM
MD
LG