Linkuri accesibilitate

George Soros atacă opiniile germane referitoare la o disciplină fiscală severă


George Soros la o conferință de presă la Davos
George Soros la o conferință de presă la Davos

Forumul economic de la Davos în ziua a doua.


În stațiunea Davos din Elveția a continuat astăzi pentru a doua zi Forumul Economic Mondial la care impactul global al crizei din zona euro este tema dominantă a discuțiilor.

Vorbindu-le astăzi celor 2600 de participanți, premierul britanic David Cameron a spus că liderii Uniunii Europene trebuie să dea dovadă de mai multă hotărâre și că jumătățile de măsură pentru depășirea crizei datoriilor și relansarea economiei nu vor da rezultate.

Dezbaterile la evenimentul anual care adună lideri politici și de afaceri din lumea întreagă au fost deschise miercuri de cancelara Germaniei Angela Merkel de la țara căreia mulți așteaptă soluția.

Ea a spus că este nevoie de o „regândire majoră” a felului cum funcționează economia zonei euro și cea globală, de reforme structurale și crearea locurilor de muncă.

În timp ce organizații ca Fondul Monetar Internațional sugerează Germaniei și altor țări să mărească fondul de urgență al Uniunii Europene pentru ajutarea guvernelor îndatorate, cancelara Merkel a făcut apel la precauție.

„Nu ne dorim să ajungem în situația în care să promitem ceva și să nu ne putem ține de cuvânt. Dacă Germania, reprezentând toate țările europene, face o promisiune pe care nu o poate ține sub atacul burselor, atunci Europa devine foarte vulnerabilă”, a spus Merkel.

Cancelara Germaniei a spus că măsurile de austeritate aplicate de țările europene trebuie însoțite de schimbări în felul cum este guvernată Europa.

Această viziune a fost atacată de cunoscutul filantropist George Soros. Vorbind la Davos în aceeași zi, el a spus că cea mai mare economie europeană, Germania trasează celorlalți sarcini, dorind să impună întregului continent o politică anti-inflaționistă strictă și periculoasă. Soros a spus că Germania a preluat rolul FMI-ul la trasarea sarcinilor și „impune o disciplină fiscală severă care va genera tensiuni economice și politice care pot distruge Uniunea Europeană”. Soros a mai spus că țările slabe din zona euro au fost retrogradate în poziția de țări din lumea a treia prin faptul că trebuie să-și plătească datoriile într-o valută străină, euro.

Discuțiile de la Davos au loc pe fundalul semnelor promițătoare din ultimele zile că îndatorata zonă euro poate evita în cele din urmă colapsul. Agenția Reuters comentează că ingredientul care lipsește astăzi din coctailul de măsuri luate de liderii europeni pentru a relansa zona euro este o strategie de creștere economică și creare a locurilor de muncă.

Soluția este așteptată de mulți de la Germania, locomotiva economică europeană. Ceea ce Germania a propus deocamdată este pachetul de disciplină fiscală drastică pe care liderii europeni urmează să-l dezbată din nou la summit-ul lor de săptămâna viitoare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG