Linkuri accesibilitate

Cine este noul şef al serviciilor de securitate transnistrene Vladislav Finaghin?


Sovietul Suprem de la Tiraspol
Sovietul Suprem de la Tiraspol

„Venirea în fruntea Securităţii a unei persoane dinafara sistemului ar putea slăbi acest serviciu.”

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk l-a numit pe un fost participant la războiul de pe Nistru, Vladislav Finaghin să conducă serviciile de securitate ale regiunii. În vârstă de 61 de ani, Finaghin va conduce noul Comitet pentru securitatea regiunii, pe scurt KGB, care înlocuiește fostul minister ce îndeplinea aceste funcții. Cine este noul şef al serviciilor de securitate transnistrene a aflat Liliana Barbăroşie

O primă constatare pe care au sonorizat-o pentru postul nostru de radio observatorii din regiune este că această nouă numire ar fi neaşteptată şi pe alocuri neînţeleasă.

În prima parte a anilor ʼ90, când era cunoscut drept un apropiat al fostului lider de la Tiraspol, Vladislav Finaghin a jucat un rol important în confruntarea armată dintre Chişinău şi Tiraspol, fiind răsplătit ulterior de Igor Smirnov printr-o importantă funcţie administrativă, cea de şef al administratiei orasului si raionului Dubasari.

După scrutinul din 2006, Smirnov îl înlocuieşte însă cu un apropiat al fiului său mai mare, ceea ce nu avea cum să nu înrăutăţească relaţiile dintre cei doi. Finaghin dispare din viaţa publică şi reapare abia cu doi ani în urmă, în calitate de mebru al aşa zisei Comisii Electorale Centrale de la Tiraspol.

Politologul şi jurnalistul transnistrean, Andrei Safonov, spune că venirea în fruntea securităţii a unei persoane dinafara sistemului, cu experienţă mai degrabă administrativă decât de spionaj, ar putea slăbi acest serviciu, ceea ce politologul nu crede că ar fi în favoarea noii administraţii de la Tiraspol în frunte cu Şevciuk:

„Eu am simţit pe piele proprie ce înseamnă presiune din partea securităţii. Se întâmpla atunci când în fruntea acestei instituţii se afla Antiufeev, iar eu editam un ziar independent la Tiraspol. Totuşi, dacă e să fiu obiectiv, aş spune că fiecare om trebuie să se ocupe de domeniul în care este meşter. Finaghin este un administrator experimentat, dar numirea sa într-o funcţie de acest gen nu are cum să nu slăbească acest serviciu.”

Jurnalistul independent de la Tiraspol, Maxim Kuzovlev, crede că alegerea lui Şevciuk are de a face în primul rând cu dorinţa acestuia de a-şi subordona serviciile de securitate, cu care nu a avut cele mai bune relaţii până acum:

„Şevciuk are nevoie de un om complet detaşat de echipa fostului lider, Igor Smirnov şi care îi va fi absolut fidel. În al doilea rând, această instituţie, pe care Şevciuk a denumit-o Comitetul pentru securitatea regiunii, se va subordona acum direct preşedintelui, prin urmare Şevciuk avea nevoie de un om absolut loial care să raporteze exact ce se întâmplă în acest comitet. Este o încercare de a ţine sub un control mai riguros această instituţie, dacă vreţi, de subordonare a ei.”

Vladislav Finaghin îl va înlocui în funcţie pe așa-numitul ministru al Securității de Stat, Vladimir Antiufeev, demis de Evghenii Șevciuk în aceeaşi zi în care fusese oficial învestit în funcția de lider al regiunii transnistrene şi despre care se crede că a fost zilele trecute ţinta unui atentat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG