Linkuri accesibilitate

România este doar o democrație prost întocmită (Adevărul)


USL nu va salva nația ci, cel mult, dacă va câştiga, ar putea trimite România in faliment (22).



Revocarea ministrului de externe Teodor Baconschi si discursul tinut de presedintele Traian Basescu la inscaunarea succesorului acestuia au coagulat dintr-o data comentariile politice. In esenta, presedintele si guvernul democrat-liberal sunt acuzati in presa scrisa de necomunicare cu societatea, de gesturi autoritare in momente nepotrivite. Seful statului – in mod special – ar fi vinovat de reactii umorale, cum a fost atacul care a dus la demisia unui specialist respectat, intemeietorul sistemului de urgenta SMURD, Raed Arafat. Cu toate astea, actuala putere a impus reforme vitale intr-o perioada extrem de grea, in timp ce opozitia ii cere demisia fara sa propuna vreun program alternative.

Ovidiu Nahoi spune în Adevărul ca România nu este o dictatura, cum sustin necontenit partidele de opozitie si televiziunile care le sustin. Romania este doar o democratie prost intocmita. Presedintele Basescu ar putea face cate ceva in actuala situatie: sa ceara personal parlamentului sa dea tarii un guvern de incredere si sa renunte la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare – o initiativa suspectata de interese electorale. Cea din urma problema a fost deja solutionata prin decizia de azi a Curtii constitutionale, care a infirmat legea respectiva.

Si Andreea Pora sustine, in revista 22, ca PDL ar trebui sa faca un pas spre compromis: sa ia in calcul, de pilda, un guvern de tehnocrati sustinut politic. Ar fi, spune ea, o retragere in planul doi care i-ar permite sa-si organizeze pasii in campanie si sa incerce o schimbare a imaginii.
Intr-un interviu din aceeasi revista, sociologul social-democrat Vasile Dâncu afirma ca alegerile anticipate nu sunt o solutie in an electoral, dupa cum nici demisia guvernului condus de Emil Boc nu ar fi. Un guvern de tehnocrati ar putea fi condus chiar de Emil Boc. Dancu e de parere ca nu trebuie data vina pe Traian Basescu, intrucat seful statului este cel care a impins de la spate PDL-ul. El a impus ideea de reforma si si-a asumat in buna masura partea negativa de pe urma acestor lucruri.

In sfarsit, un comentariu semnat de Andrei Cornea tot in 22 spune: Romania nu este o dictatura, nici Basescu un tiran. Nu asistam la o revolutie, jandarmii si-au facut datoria, este o enormitate sa spunem ca i-ar fi provocat pe huligani. Opozitia din Uniunea Social-Democrata nu va salva natia ci, cel mult, daca va castiga, ar putea trimite Romania in faliment. Explicatia acestei stari de lucruri este, in opinia lui Cornea, una singura: demonstrantii, lipsiti de orice program de revendicari, au fost atrasi intr-un joc periculos: sa fie vedete TV. Daca striga zi de zi Jos Bsescu, jos guvernul, se vad in fiecare zi la televizor. Ceea ce le intretine iluzia ca se acorda atentie problemelor lor. Adica, citam, “traim sub tirania media, nu a lui Basescu”.
XS
SM
MD
LG