Linkuri accesibilitate

Reacții la discursul președintelui Obama despre starea uniunii


Președintele Obama în fața camerelor reunite ale Congresului american
Președintele Obama în fața camerelor reunite ale Congresului american

Analiștii politici consideră că dupa acest discurs americanii au o viziune clară despre diferențele dintre cele două tabere, democrată și republicană.


La Washington, presedintele Obama a rostit discursul sau anual despre starea uniunii. Care sint primele comentarii? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Analisti politici, de stinga sau de dreapta, au spus inca inainte de alocutiune ca presedintele Obama va incerca sa se defineasca politic, in perspectiva apropiatelor alegeri. Si asta a si facut. Seful executivului american a prezentat o viziune plina de speranta, cu privire la viitorul Americii, in ciuda dificultatilor actualului moment.

Democratii, colegii sai de partid au reactionat foarte pozitiv. Republicanii, care au oferit o replica prin vocea guvernatorului statului Indiana, au repetat ca Obama nu face decit sa gaseasca solutii etatiste la problemele Americii, in loc sa descatuseze fortele libertatii economice, care produce bunastare.

Analistii politici considera ca, dupa acest discurs, cel putin americanii au o viziune clara cu privire la diferentele dintre cele doua viziuni si asta va ajuta sa aleaga in noiembrie, la alegerile prezidentiale. Presedintele Obama a prezentat o lista intreaga de propuneri, un adevarat program pentru un al doilea mandat, menite sa stimuleze economia si sa creeze locuri de munca. Intre acestea eliminarea facilitatilor fiscale pentru firme care muta productia in strainatate, stoparea cresterii costurilor invatamintului superior si ajutoare pentru cei prinsi in clestele crizei imobiliare.

Toate aceste masuri luate la un loc nu pot redresa economia in suficienta masura, dar esenta mesajului lui Obama este ca cei instariti trebuie sa puna intr-o mai mare masura umarul. El a cerut ca cei care cistiga peste un milion de dolari pe an sa plateasca 30% in impozite, fara nici un fel de scutiri. O aluzie probabil si la recent publicatele impozite ale candidatului republican favorit Mitt Romney, care este bogat si plateste mai putin de 15%.

Dar republicanii nu sint de acord cu astfel de masuri ei spunind ca ele lovesc in persoane care contribuie substantial la economie. Retorica de campanie, care se profileaza in acest sezon politic pune in contrast rolul statului-considerat pozitiv de unii si nociv de altii-dar si rolul marilor finante, Wall Street-ului, care au si ele aparatori si detractori. Cea mai mare parte a discursului s-a concentrat asupra economiei, cu accente limitate legate de politica externa.

Presedintele a propus ca economiile realizate prin retragerile din Irak si Afganistan - circa 200 de miliarde de dolari in sase ani - sa fie folosite pentru proiecte de infrastructura si plata datoriilor. Pe ansamblu, Barack Obama a preferat sa vorbeasca despre proiecte si viitor, decit sa abordeze neplacuta tema a datoriilor.
XS
SM
MD
LG