Linkuri accesibilitate

Iurie Colesnic: „Autorii de manuale continuă să se cenzureze, să evite subiecte delicate.”


NATO în bibliografia sovietică şi cea recentă moldovenească.


„Aşa ne-a fost insuflată frica asta de capitalism, de imperialism, că acolo sunt toţi oamenii răi şi toţi ne vor nouă rău, că oamenii se tem până astăzi - de război, de bombe, de rachete, de….”

Larisa Bulat pe care tocmai aţi auzit-o este bibliograf la Biblioteca Naţională din Chişinău. Aflu de la ea că lucrează aici din 1979, dar abia de prin 86, când au început Perestroika, a obţinut acces la manuale şi cărţi din care a reuşit să-şi creeze o perspectivă clară asupra istoriei:

Larisa Bulat
Larisa Bulat
„Până atunci, dacă şi auzisem ceva de NATO, apoi doar în contextul că NATO este cel mai mare duşman al URSS, că vrea să ne ocupe, că vrea să ne distrugă, să ne omoare…”

Cu ajutorul bibliografei, în fondurile Bibliotecii Naţionale am găsit suficientă literatură despre NATO şi rolul ei în lume, toată editată după 2000.

Dar după ce răsfoiesc câteva manuale de istorie din perioada sovietică, nu-mi vine să cred că am învăţat şi eu din ele în şcoală.

Mă voi limita la un singur alineat din lista interminabilă de fraze elogioase la adresa PCUS pe care l-am găsit într-un capitol întitulat „Susţinerea de către întregul popor a politicii externe a URSS”:

„În opoziţie cu acţiunile agresive tot mai intense ale imperialismului, ţările socialiste au continuat să întărească mecanismul Tratatului de la Varşovia”.

Este singura referire indirectă la NATO pe care am găsit-o în manualele de istorie de uz comun.

Ce conţineau însă manualele destinate celor ce studiau în aşa zisul „sistem al învăţământului de partid”?

În unul dintre ele, întitulat „Blocurile militare ale imperialiştilor – primejdie pentru pace”, am găsit următoarele constatări:

„Curând după terminarea celui de-al doilea război mondial, cercurile guvernante ale SUA şi ale altor state imperialiste au pornit pe calea înjghebării unor alianţe şi blocuri militare îndreptate împotriva URSS şi tuturor ţărilor iubitoare de pace.”

Sau, într-un alt alineat:

„Multe state, contrar voinţei popoarelor lor, s-au pomenit atrase în grupări militare agresive precum NATO, care se pregătesc către un nou război mondial împotriva URSS. Practica relaţiilor internaţionale dezaprobă cu totul afirmaţiile false ale propagandei apusene cum că blocurile militare imperialiste sunt menite pentru apărare.”

„Îmi amintesc cum mama mă învăţa: fată hăi, dacă vine bomba, te ascunzi în beci. Şi tata a făcut un beci trainic, ca să ne putem ascunde acolo. Până prin 1986 am tot aşteptat să vină bomba,” îşi continuă şirul amintirilor bibliografa Larisa Bulat, care crede că generaţia din care face parte mai continuă şi astăzi să plătească tribut acestei mentalităţi:

„Toţi vecinii mei, de exemplu, chiar şi cei cu studii superioare se tem şi acum de Europa, se tem de ceva nou, se tem că vin americanii cu racheta să ne omoare…”

Europa Liberă: Când credeţi că ne salvăm de aceste sperietori, dnă Bulat?

- Când va pleca generaţia aceasta creată în timpul totalitarismului sovietic şi vor veni din urmă tinerii.”

Că stările de spirit anti NATO mai sunt puternice în societatea moldovenească o arată şi sondajele. Cel puţin două treimi din populaţie continuă să asocieze organizaţia cu un inamic, iar asta împiedică autorităţile, o recunosc chiar ele, să aprofundeze relaţiile Republicii Moldova cu NATO.

Ce şanse există ca lucrurile să se schimbe, din moment ce se crede că propaganda nu mai este atât de prezentă în manuale şi presă?

Istoricul şi scriitorul Iurie Colesnic crede că puţine:

Iurie Colesnic
Iurie Colesnic
„Manualele actuale conţin referinţe la NATO, alte subiecte de acest gen, dar foarte evazive şi fără o argumentaţie solidă. Şi asta pentru că autorii lor sunt contemporanii noştri, care continuă să se cenzureze, să evite subiecte delicate. Atâta timp cât societatea noastră va continua să fie polarizată, nu vom avea manuale obiective. Eu am propus în mai multe rânduri crearea unei instituţii care să studieze istoria propagandei şi să explice oamenilor subiectele complicate precum limba, NATO etc. Deocamdată în autorii de manuale nu putem vedea decât partizanii unei idei”, crede Iuri Colesnic.
XS
SM
MD
LG