Linkuri accesibilitate

Afacerea Megaupload și lupta în jurul pirateriei operelor de artă via Internet


Pagină Megaupload înaintea blocării site-ului de autoritățile judiciare
Pagină Megaupload înaintea blocării site-ului de autoritățile judiciare

Acuzarea vorbește de prejudicii aduse deținătorilor de drepturi de circa 500 de milioane de dolari.


Cine citește forumurile unor ziare americane zilele astea vede numeroase vaiete, regrete și blesteme la adresa celor care, joia trecută, au închis, au blocat practic site-ul internet Megaupload și fililiale sale. Toate, site-uri folosite pentru stocarea unor cantități mari de informație, de la firme private, pînă la simpli consumatori de internet. Problema în dezbatere: ce este stocat legal și ce este stocat ilegal, mai ales în termeni de muzică și filme video, pe site-uri asemenea Megaupload-ului. Victor Eskenasy încearcă să vă explice miza cazului Megaupload.

Rezumat în cîteva cuvinte, cum suna un titlu din New York Times, la mijloc s-ar afla o „ciocnire între lumile media și între generații”. De o parte se află industria computerelor și a tuturor aplicațiilor pe care le-a generat, inclusiv copierea ilegală de discuri muzicale și filme; de alta marile companii media, între care cele cunoscute tuturor, ca Time Warner și Disney, aflate în spatele masivului lobby politic pentru votarea de către Congresul american a celor două acte legislative, după inițialele lor SOPA și PIPA: Stop Online Piracy Act și Protect Intellectual Property Act.

Ceea ce mai remarcă o serie de comentatori este că în spatele ciocnirii acestor lumi, cu imensă pondere financiară, economică, se află, într-o măsură sensibilă, avariția marilor companii media care vor ca produsele lor să fie distribuite pe platformele online și, în același timp, se luptă să-și mențină profiturile de tip vechi.

Pentru cei din lumea opusă, a computerelor, legislația propusă în Statele Unite ar fi de natură să dea guvernului puteri, s-a spus, „orweliene” asupra Internetului. „Nu există nici un motiv de a nu ne reuni și de a nu conlucra”, afirma un vice-președinte al Asociație Filmelor din America. „Dar este greu să faci afaceri cu un model de afacerism bazat pe furt.”

Cei din tabăra adversă, pro-Internet, spun că este vorba de o ciocnire între tehnologii disruptive, care preferă să se judece și să asusțină legislații restrictive, și tehnologiile emergente, care preferă inovația. Iar inovația, noutatea, spun toți, inclusiv membrii ai comunității ce vrea să combată piratajul muzicii și filmului, poartă un mesaj, o chemare mai „cool”, mai „sexy” pentru generația internetului decît mesajul legalist al marilor companii muzicale sau de film.

In această confruntare s-a implicat din plin compania Google cu o prezență calificată drept formidabilă la Washington, unde - se nota în New York Times - anul trecut ar fi cheltuit 5,9 milioane de dolari pe lobbying, de departe suma cea mai mare investită de vreo firmă Internet sau de computere.

Pirateria continuă însă să deranjeze, sumele pierdute de industrie anul trecut fiind estimate la 58 de miliarde de dolari. Așa încît intervenția FBI-ului, ce l-a arestat, vineri, pe proprietarul companiei Megaupload și pe cîțiva din asociații săi, în Noua Zeelandă este privită cu prudență.

Kim Schmitz, alias Kim Dotcom în fața tribunalului în Noua Zeelandă
Kim Schmitz, alias Kim Dotcom în fața tribunalului în Noua Zeelandă
Kim Schmitz, cunoscut în lumea webului drept Kim Dotcom, în vîrstă de 37 de ani, a fost acuzat de încălcare criminală a copyright-ului prin intermediul site-ului fondat de el, Megaupload. Fiind acuzat de conspirație de tip mafiot, la nivel internațional, Kim Dotcom riscă o pedeapsă cu închisoarea de pînă la 20 de ani, acuzarea susținînd că a adus prejudicii deținătorilor de drepturi de autor, în valoare de 500 de milioane de dolari și că a făcut profituri ilegale ce însumează și 175 de milioane prin vînzarea abonamentelor și publicității afiliate sitelui său.

In masiva operațiune de poliție au fost confiscate bunuri în valoare de 50 de milioane, plus o serie de servere și 18 nume de domeniu, ce formau rețeaua de site-uri legate de Megaupload.
Dincolo de afacerea în sine a celui care era cunoscut din trecut pentru condamnări de încălcare a legii, rămîne amenințarea care plutește în aer asupra unor companii similiare, MediFire, RapidShare, YouSendIt, DropBox și Box.net, ca și asupra serviciilor de găzduire de file-uri oferite de Amazon, Google și Microsoft.

Dacă toate se consideră formule legale și legitime de stocare de informații online, toate sînt conștiente că prin intermediul lor se face un trafic masiv de fișiere piratate de muzică și film. In ce măsură companiile vor lua măsuri mai stricte de control asupra acestui trafic este greu de prezis, în ciuda avertismentului serios reprezentat de inculparea proprietarilor Megaupload, după o anchetă secretă penală deschisă cu doi ani în urmă și care a folosit metodele cele mai neortodoxe de a strînge dovezi de vinovăție penetrînd e-mailurile și skype-ul celor urmăriți.
XS
SM
MD
LG