Linkuri accesibilitate

„AIE trebuie să asculte ceea ce vor cetăţenii.”


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: Liderii AIE niciodată nu au fost oneşti, nu doar cu reprezentanţii europeni...



Europa Liberă: Domnule Boţan, trebuie şi ar putea să cedeze AIE sub presiunea protestelor stradale?

Igor Boţan
: „Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să asculte ceea ce vor cetăţenii. Protestele care au demarat sunt şi legale, şi legitime. Sunt legale, deoarece Constituţia prevede dreptul cetăţenilor la întruniri paşnice, inclusiv de protest, şi sunt legitime, că cetăţenii îşi doresc cu totul altceva: alegerea directă a şefului statului şi nu alegerea indirectă, aşa cum doreşte să procedeze Alianţa pentru Integrare Europeană, în vederea aducerii normei constituţionale în acord cu înţelegerea Alianţei de distribuire a funcţiilor în stat.”

Europa Liberă: Ziceţi că protestele sunt legitime, să înţelegem că un referendum nelegitim ar putea să fie organizat?

Igor Boţan
: „Nu pot spune că referendumul ar fi nelegitim. Dar acest referendum este unul care nu se încadrează în procesul constituţional care a început la 20 octombrie - procedura de alegere a şefului statului, care poate avea două finalităţi: prima, alegerea şefului statului în conformitate cu prevederile Constituţiei şi a Legii privind alegerea şefului statului şi a doua variantă este incapacitatea alegerii şefului statului, dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate. Ieşirea din acest proces pentru a modifica Constituţia mie mi se pare contrară normelor şi principiilor statului de drept. Aşa ceva nu se poate face. ”

Europa Liberă: De ce în cadrul AIE nu a fost luată o decizie finală cu privire la organizarea acestui plebiscit pînă azi?

Igor Boţan
: „Ne-am convins că liderii Alianţei pentru Integrare Europeană care de comun acord au lansat declaraţia de tristă faimă fiindcă este o declaraţie plină de neadevăruri şi semi-adevăruri, ei acum vorbesc în contradictoriu din simplu motiv că nu există înţelegeri vis-a-vis de alte modificări decît cele referitoare la articolul 78. Adică, va fi transformată Republica Moldova într-o republică parlamentară, lucrul pe care şi-l doreşte Partidul Liberal-Democrat şi despre care liderul acestuia a vorbit acum un an şi jumătate. El spunea că partidul său doreşte ori republică parlamentară pură, ori republică prezidenţială pură. Iar ceilalţi doi lideri, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu ar dori să fie modificat pragul de alegere a preşedintelui în Parlament, însă atribuţiile acestuia să nu fie atinse, astfel încît lupta pentru această funcţie să aibă sens, iar deţinătorii eventuali ai acestei funcţii să aibă şi ceea ce ei numesc pîrghii de influenţare a procesului politic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Igor Boţan mai dă o şansă actualului Legislativ, actualei coaliţii de guvernare pentru depăşirea crizei?

Igor Boţan
: „Pe mine tot mai puţin şi mai puţin mă interesează şansele Alianţei pentru Integrare Europeană - mă interesează soarta Republicii Moldova. Din punctul meu de vedere, ţara nu are altă soluţie decît să meargă pe calea integrării europene. Acest lucru este posibil doar dacă politicienii, guvernarea vor respecta principiile statului de drept. Din punctul meu de vedere, referendumul anunţat vine în contradicţie cu principiile statului de drept fiindcă un proces constituţional, început la 20 octombrie este în mod arbitrar întrerupt, iar explicaţiile date cetăţenilor sunt bazate pe neadevăruri şi semi-adevăruri aşa cum spuneam.”

Europa Liberă: În ce condiţii mai poate fi ales şeful statului?

Igor Boţan
: „Alternativa acestui referendum este revenirea în albia constituţionalităţii, reluarea procesului de alegere a şefului statului, de această dată proces care trebuie dus pînă la sfîrşit, adică şeful statului trebuie să fie ori ales, ori dacă nu, atunci să fie urmată procedura constituţională de dizolvare a acestui Parlament. Este adevărat că mandatul actualului Parlament este unul de patru ani, dar este un mandat condiţionat de capacitatea Parlamentului de alegere a şefului statului. Aşa cum acest Parlament demonstrează că nu poate alege şeful statului şi nu fiindcă nu ar exista premise, ci din orgolii şi ambiţii ale liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană, probabil nu există altă variantă, dacă nu sunt capabili, decît să fie dizolvat Parlamentul şi să fie organizate alegeri parlamentare anticipate, numai fără recurgeri la tertipuri, de tipul votării deschise, arătării buletinului, neînregistrării candidaţilor, întreruperii procesului, tot felul de moratorii ş.a.m.d. ”

Europa Liberă: Nu este exclus că PCRM ar putea să revină cu aceeaşi candidatură a domnului Talmaci. Ce face Alianţa, negociază cu comuniştii, propune un alt candidat?

Igor Boţan
: „Alianţa pentru prima oară nu este presată de aşa-zisul boicot şi lipsa cvorumului. Începînd cu luna noiembrie, problema cvorumului este, în principiu, rezolvată. Deci, liderii Alianţei trebuie doar să se întrunească cu reprezentaţii grupului Dodon şi să discute o candidatură de compromis. Nu neapărat acea a doamnei Greceanîi. Cel puţin, domnul Dodon afirma că pot fi şi alte candidaturi, mai cu seamă că domnul Dodon şi domnul prim-ministru Vlad Filat au confirmat că ruperea grupului Dodon din fracţiunea Partidului Comuniştilor a fost oarecum discutată, condiţionată şi nu rămîne decît cei care au participat la acest proces să se ţină de cuvînt şi să acţioneze pe potrivă.”

Europa Liberă: Unii deputaţi acreditează ideea că prin înaintarea unei candidaturi din partea PCRM, comuniştii urmăresc declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

Igor Boţan
: „Acestea sunt presupuneri pe care le putem considera drept temeinice, dar nu este un motiv pentru sistarea unui proces constituţional. Pentru prima oară de la venirea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, Partidul Comuniştilor declară că participă la proces. Dacă Partidul Comuniştilor are un candidat este foarte bine. Alianţa trebuie să aibă un candidat de alternativă, iar şansele că şeful statului va fi ales doar cresc şi legitimitatea viitorului preşedinte ales în condiţii de concurenţă de asemenea creşte.”

Europa Liberă: La Chişinău pare-se că deja au şi sosit experţi în drept constituţional care participă la elaborarea proiectului pentru modificarea Constituţiei. E un pas corect făcut de către autorităţile de la Chişinău care au chemat în ajutor şi asistenţă din partea Occidentului?

Igor Boţan
: „Pot doar saluta această deschidere pentru experţi europeni, însă rezultatul final este unul inutil, fiindcă cetăţenii nu-şi doresc acest exerciţiu la care recurge Alianţa pentru Integrare Europeană. Să nu uităm că în martie 2010 opiniei publice i-a fost prezentat un alt proiect de modificare a întregii Constituţii, aceasta nu a schimbat nimic. Iar dacă vor fi invitaţi şi reprezentanţii instituţiilor europene, pentru medierea procesului legat de depăşirea acestei crize, de asemenea va fi inutil, fiindcă liderii Alianţei pentru Integrare Europeană niciodată nu au fost oneşti, nu doar cu reprezentanţii europeni, ci şi cu proprii cetăţeni. Eu mă îndoiesc că cei trei lideri vor pune pe masă în faţa europenilor toate dedesubturile acordului AIE, distribuirea funcţiilor. Ei nu vor deschide parantezele legate de orgoliile şi ambiţiile lor, cu atît mai mult nu vor deschide parantezele legate de fobiile lor faţă de eventuala întărire a poziţiilor partenerilor de coaliţie. De aceea, aceşti europeni vor pleca din Republica Moldova, cel mai probabil, foarte şi foarte dezamăgiţi de faptul că o ofertă din partea Uniunii Europene a fost ratată de o manieră tristă de tot.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, foarte tranşant spuneţi-ne, cine nu vrea să fie ales preşedintele şi cine se teme de alegeri parlamentare anticipate?

Igor Boţan
: „Eu cred că Alianţa pentru Integrare Europeană are motive serioase să se teamă de alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Dar cine nu vrea alegerea preşedintelui?

Igor Boţan
: „Toate fracţiunile vor alegerea preşedintelui, dar a preşedintelui pe care îl doreşte fiecare din aceste fracţiuni. Evident, Partidul Comuniştilor şi-a identificat candidatul, rămîne ca cele trei componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, deopotrivă cu grupul Dodon să găsească un numitor comun, identificînd o singură candidatură care să intre în concurenţă cu cea a Partidului Comuniştilor avînd şanse reale de a învinge.”

Europa Liberă: Deşi PCRM a chemat lumea la nesupunere civică totuşi comuniştii au preferat să se ţină de o parte de aceste proteste stradale, deocamdată.

Igor Boţan
: „Partidul Comuniştilor joacă un joc tactic, destul de inteligent. PCRM doreşte să pună în evidenţă că diferite grupuri sociale, politice, care se deosebesc cardinal au acelaşi punct convergent - lupta pentru apărarea principiilor statului de drept şi a Constituţiei Republicii Moldova. Este o mişcare inteligentă care presupune probabil developarea acestor grupuri care ulterior să conveargă într-o mişcare amplă împotriva guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG