Linkuri accesibilitate

Evoluții pe scena politică americană


Candidații prezidențiali republicani
Candidații prezidențiali republicani

Președintele Obama intră public în scena politicii electorale odată cu discursul său despre starea uniunii.


O saptamina foarte importanta in politica americana. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pina acum, anul acesta, republicanii au detinut capul de afis politic, datorita disputatelor preliminarii pentru prezidentiale. Saptamina aceasta, presedintele Obama intra public in scena politicii electorale odata cu discursul sau despre starea uniunii, ultimul de pina la scrutinul din noiembrie.

In discurs, Obama va incerca sa se defineasca politic, in perspectiva apropiatelor alegeri, raspuzind in felul acestora nu putinelor acuzatii formulate de republicani in campanie. Pe prim plan se va situa fara indoiala economia, in conditiile in care vestile din ultima vreme par a indica un inceput de redresare, fie si lenta. Dar presedintele stie ca acest firav reviriment este in pericol daca factori pe care nu-i poate controla, cum ar fi pretul petrolului sau situatia din Europa, nu evolueaza favorabil.

Pina acum cea mai buna veste pentru Obama este ca preliminariile republicane sint disputate si par a se prelungi. In plus, nu exista un candidat de consens, in tabara republicana si optiunile sint neconvingatoare. Fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich a cistigat detasat simbata in Carolina de Sud, intr-un vot interpretat ca fiind de protest impotriva a ceea ce conservatori considera elite politice si de presa.

Din anii ʼ80 incoace, toti republicanii nominalizati au cistigat in Carolina de Sud. Dar acesta este un an atipic, tinind cont de exemplu ca primele trei infruntari, in Iowa, New Hampshire si Carolina de Sud au avut-fapt tot fara precedent-cistigatori diferiti. Acum urmaza Florida, un stat mai mare si mai divers ca primele trei. In ciuda victoriei lui Gingrich si noii energii pe care acesta a introdus-o in campanie, majoritatea observatorilor politici si campania lui Obama, continua sa creada ca in cele din urma fostul guvernator de Massachussets, Mitt Romney va cistiga. Ei il considera pe Gingrich un politician mult prea controversat pentru a avea sanse in fata lui Obama. Si atita timp cit votul ultra-conservatorilor si crestinilor evanghelici de dreapta este divizat intre Gingrich si fostul senator Rick Santorum, cistigator va fi Romney.
XS
SM
MD
LG