Linkuri accesibilitate

Drumul lung către libertate


Moldova a fost mai mereu o ţară parţial liberă, un fel de încremenire între libertatea adevărată şi absenţa libertăţii.



Organizaţia „Freedom House” ne-a oferit recent un nou top al libertăţii statelor. Reiese că Republica Moldova rămîne ceea ce a fost anterior, adică un stat PARŢIAL liber. Moldova stă mai bine decît celelalte ţări din CSI în ceea ce priveşte respectarea libertăţilor politice şi civice ale cetăţenilor, dar în raport cu Europa situaţia din Moldova lasă mult de dorit.

De fapt, Moldova a fost mai mereu o ţară parţial liberă. E un fel de încremenire între libertatea adevărată şi absenţa libertăţii. Poate fi şi mai rău, dar, neîndoios, ar trebui să fie mai bine.

Mărturisesc că pe mine de multă vreme mă tulbură sintagma asta – PARŢIAL LIBERĂ. Mă întreb deseori: dar cum e oare să trăieşti într-o ţară liberă? Şi de ce patria noastră cu pămînt mănos şi cu oameni „frumoşi şi harnici”, vorba unui ex-preşedinte, nu poate deveni liberă pe bune?

Nu sînt mare expert în politică, sociologie şi economie, dar am nişte bănuieli în calitatea mea de individ care a traversat în ultimele două decenii deşertul tranziţiei. Iată, de pildă, tot „Freedom House” constată că regiunea din stînga Nistrului nu e liberă. Şi mă gîndesc că e destul de greu să fii tu liber, cînd ai în coastă o regiune neliberă, cu care mai şi doreşti să te reuneşti. Păi, ce va ieşi după reunificarea Moldovei parţial libere cu Transnistria neliberă? Unul Dumnezeu ştie, dar e de presupus că ţara reunificată nu va fi un fief al libertăţii.

Apoi mă gîndesc că oricît de liberale şi democratice ar fi autorităţile, tu, ca cetăţean, nu poţi fi întru totul liber, dacă eşti sărac şi ai probleme cu plata facturilor. Păi, dacă nu ai bani să călătoreşti, să pleci la odihnă, ce libertate o fi asta? Apoi libertatea cetăţenilor e limitată şi de evaziunea fiscală, şi de corupţie, şi de favoritismele şi cumetrismele autohtone. De aia şi sîntem mereu PARŢIAL liberi.

Aici se impune însă o precizare importantă. Există în această ţară totuşi o tagmă a oamenilor hiperliberi, atît de liberi, încît nici măcar justiţia nu are ce să le facă. Foarte liberi se simt şi cei din vîrful piramidei politice. Ei cu adevărat se pot înfrupta din toate bucuriile vieţii, pot călători unde vor, au facilităţi şi favoruri pe care cei mai mulţi nici în vis nu le-au văzut. Cei mai mulţi rămîn însă în continuare parţial liberi. În definitiv, nici asta nu e puţin – să fii parţial liber. Deşi, dacă burta e plină, poţi renunţa şi la libertatea parţială, nu?
XS
SM
MD
LG