Linkuri accesibilitate

Proteste la Chişinău, la îndemnul lui Iurie Roşca


Comuniştii deocamdată nu se alătură protestelor, dar nu este exclus ca pe parcursul următoarelor zile să organizeze şi PCRM acţiuni de protest.


În Piaţa Marii Adunări Naţionale, opoziţia extraparlamentară, condusă de fostul lider PPCD Iurie Roşca organizează o manifestaţie de protest împotriva Alianţei pentru Integrare Europeană , manifestaţie la care se cere nu numai demisia guvernului dar şi organizarea de alegeri anticipate. Relatează Valentina Ursu:

Europa Liberă: Valentina, cine organizează demonstraţia şi câtă lume participă?

Valentina Ursu
: Aici în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul capitalei au ajuns, conform spuselor organizatorilor, peste două mii de manifestanţi. Ei cer să fie respectaţi, să trăiască într-un stat de drept, să aibă o viaţă mai bună pentru copii lor. Protestul este paşnic. Aproximativ 100 de poliţişti asigură ordinea publică dar la această oră, cum văd în Piaţa Marii Adunări Naţionale continuă să se adune lume. Au venit şi protestatari din mai multe localităţi ale Republicii Moldova, de la Străşeni, Orhei, Glodeni, Taraclia.

Până acum a vorbit Iurie Roşca, cel care a condus mai mulţi ani PPDC. De fapt Iurie Roşca în ultimele zile a tot îndemnat societatea civilă şi partidele extra parlamentare la trei luni de proteste. El cere demisia actualei guvernări şi declanşarea alegerilor anticipate.

Acum 12 ani, tot aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Iurie Roşca, pe atunci lider PPCD, protesta împotriva conducerii comuniste în frunte cu Vladimir Voronin. Atunci, Iurie Roşca spunea că se instalase o dictatură comunistă şi trebuie schimbată puterea.

Nu am văzut reprezentanţi mulţi ai Partidului Comuniştilor. E drept, comuniştii spuneau că deocamdată nu se alătură acestor proteste dar nu este exclus ca pe parcursul următoarelor zile să organizeze şi PCRM acţiuni de protest. Am întrezărit totuşi câţiva deputaţi comunişti în mulţime.

Am discutat cu mai mulţi protestatari, ei spun că soluţia nu este neapărat să-i schimbe pe Filat, Lupu şi Ghimpu cu Voronin sau Roşca. Este un protest împotriva politicienilor în general. Sunt şi adepţi AIE prezenţi, veniţi să-i contrazică pe protestatari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG