Linkuri accesibilitate

Scădere dramatică a interesului românilor pentru politică (doar 10%) (Evenimentul zilei)


În stradă „pașnici, spirituali și solidari, ori de câte ori e nevoie” (Alina Mungiu-Pippidi/România liberă).


Marele miting convocat de opozitie la Bucuresti era deja asteptat in presa cu neliniste. Un indiciu este chiar prezentarea azi a datelor unui sondaj de opinie realizat inainte de protestele de strada de de CSOP. Opozitia ar trebui sa ia aminte ca liderii ei - liberalul Crin Antonescu si social-democratul Victor Ponta - au scazut foarte mult in ochii alegatorilor, si anume pana foarte aproape de cota urmatorului clasat, presedintele Traian Basescu, la care se ia in calcul si erodarea firreasca dupa 7 ani de mandat. Niciunul dintre cei trei nu depaseste 23%. Evenimentul zilei remarca apoi scaderea dramatica a interesului romanilor pentru politica (doar 10%). Intr-un top al popularitatii, in care nu apar numai oameni politici, prima pozitie a fost obtinuta de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cu 26 de procente.

Comentatorii preiau indiciile din acest si discuta mult decredibilizarea clasei politice, nemultumirea exprimata de manifestanti deopotriva fata de putere si fata de opozitie. In aceste conditii, ce sanse de reusita pot fi date marelui miting al Uniunii Social Liberale? Editorialistul ziarului Adevarul, Ion M. Ionita, crede ca unele foarte mici. Actiunea opozitiei este cu doua taisuri, spune el. Riscul este ca mitingul USL sa starneasca reactii negative din partea protestatarilor de la Universitate.
Numai ca autoritatile locale ale Bucurestiului au evitat deja aceasta posibila confruntare: protestul opozitiei nu a primit aprobare decat ca miting in zona Kisselef, nu si ca mars pana in Piata Universitatii. Unde, spune Grigore Cartianu de la Adevarul, Ponta si Antonescu au face bine sa se duca singuri, ca simpli cetateni, abia acela ar fi examenul relevant al iesirii opozitiei in lumea reala.

In rest, unele articole critica intens guvernul, altele opozitia. Silviu Sergiu se intreaba in Evenimentul zilei cine salveaza Partidul Democrat Liberal de Basescu? In opinia comentatorului, guvernul condus de Emil Boc s-a comportat ca un jandarm atacat cu pietre de caldaram: a ramas nauc, imobil si disperat. Cand a incercat sa iasa din letargie, a avut reactii inadecvate, „ciocoism, aroganta si prostie in stare pura”, criticand jignitor si la gramada protestatarii. PDL s-a obisnuit sa fie intotdeauna salvat de Traian Basescu - mai scrie Silviu Sergiu, care ii avertizeaza pe acesti politicieni ca s-a terminat: dupa episodul Raed Arafat, lui Basescu ii va fi foarte greu sa-si mai asume orice politica de austeritate.

Si astazi exista un comentariu care lauda neconditionat trezirea spiritului civic. Alina Mungiu Pippidi scrie in Romania libera ca ar trebui gasita o cale de institutionalizare a acestui tip de reactie pasnica, si care sa poata fi folosita in alegeri corecte. Ea propune pastrarea distantei fata de opozitia politica, promovarea unor reguli fundamentale de practica a guvernarii si iesit in strada „pasnici, spirituali si solidari, ori de cate ori e nevoie”.
XS
SM
MD
LG