Linkuri accesibilitate

O paralelă nejustificată


Protest în faţa ambasadei ruse la Chişinău împotriva prezenţei militare ruse, 9 ianuarie 2012
Protest în faţa ambasadei ruse la Chişinău împotriva prezenţei militare ruse, 9 ianuarie 2012

Ce au în comun traficul de ţigări, misiunea de pacificare rusă la Nistru şi manipularea politică?


Un tânăr din Republica Moldova despre care poliţia de frontieră română spune că ar fi contrabandist cu ţigări, a fost rănit acum câteva zile la hotarul moldo-român în urma unui foc tras de către un poliţist român. Incidentul pare să fie folosit acum de către unele formaţiuni politice, inclusiv partidul comuniştilor, în scopuri politice. Amănunte are Liliana Barbăroşie:

Incidentul de duminică de la vama Galaţi-Giurgiuleşti are o rezonanţă mult prea amplificată - în presă şi în societate – din cauza incidentului de pe podul peste Nistru din chiar prima zi a anului curent cînd un tînăr moldovean a fost rănit mortal de un pacificator rus. Simetria geografică alimentează tălmăciri de ordin politic, constată observatorii, subliniind că povestea presupusului contrabandist cu ţigări s-a aşezat pe tigaia încinsă de tot felul de tensiuni şi crize.

Ieri – „Patrioţii Moldovei”, iar astăzi – comsomoliştii şi Liga Tineretului Rus (toate organizaţii ce promovează mesaje anti-româneşti) au organizat proteste la sediul ambasadei României la Chişinău cerându-le diplomaţilor români scuze publice în legătură cu acest incident. Revendicarea figurase ieri şi într-un comunicat difuzat de comunişti, care au acuzat guvernul de inacţiune şi i-a solicitat să condamne acest caz, iar României, NATO şi UE – scuze pentru producerea lui.

După ce un partid din arcul guvernamental ceruse Federaţiei Ruse retragerea ambasadorului său de la Chişinău pentru comentarii ce l-au învinovăţit din start pe tînărul moldovean împuşcat pe podul peste Nistru, protestatarii care au pichetat ambasada României, la fel au cerut statului vecin să-şi retragă ambasadorul din Republica Moldova.

Editorialistul de la Jurnal de Chişinău, Petru Bogatu, crede exagerate şi disproporţionale aceste paralele: „Sunt două cazuri total diferite şi dacă în primul reacţia a fost firească, atunci aici se exagerează. Dar să vedem ce va spune ancheta.”

La cererea preşedintelui interimar, Marian Lupu, Procuratura Generală a pornit o investigaţie pe marginea incidentului de la vama Giurgiuleşti, aşa cum am aflat de la vice-procurorul Andrei Pântea.

În pofida unor comentarii atente ale procuraturii, premierul Vlad Filat a şi declarat deja că în acest caz nu ar fi existat motive pentru a se trage din armă şi că instituțiile vinovate vor purta responsabilitate.
XS
SM
MD
LG