Linkuri accesibilitate

Balcanii şi NATO


Blindat austriac al trupelor KFOR pe podul ce separă etnic oraşul Mitrovica din nordul Kosovo.
Blindat austriac al trupelor KFOR pe podul ce separă etnic oraşul Mitrovica din nordul Kosovo.

Şi o primire a Moldovei în NATO ar fi exclusa cîtă vreme nu se rezolva conflictul îngheţat din Transnistria.


Din punctul de vedere oficial al Aliantei Nord Atlantice, situatia este foarte simpla: pentru NATO, toate tarile din Balcani au vocatie sa intre in Alianta, ba chiar, in cele din urma, toate vor intra... inclusiv Serbia, bombardata de NATO acum ceva mai mult de un deceniu. In practica, insa, lucrurile nu sint atit de simple.

Sigur, NATO are argumente solide atunci cind afirma despre sine ca a fost intotdeauna un factor de stabilitate in zona: la urma urmei, putini istorici sau politologi pot contesta faptul ca primirea, in acelasi timp, a Turciei si a Greciei in NATO, acum mai multe decenii, in plin razboi rece, a impiedicat izbucnirea unui conflict militar intre aceste doua tari etern dusmane.

NATO a intervenit de la inceput in razboaiele din Balcani, impunand inca din 1992 o zona de interdictie de zbor deasupra Bosniei. A urmat o blocada maritima, iar in cele din urma o intervenitie la sol, dupa masacrul de la Srebrenica comis de sarbi asupra musulmanilor bosniaci.

A doua interventie militara a fost in 1999 bombardarea Iugoslaviei lui Milosevici de catre fortele NATO, pentru a opri represiunea din Kosovo. Interventia avea sa duca la independenta Kosovo, nerecunoscuta nici astazi de catre Serbia, si de alte citeva tari europene, printre care si România.

Dintre tarile din Balcani, in afara de România si Bulgaria si, desigur, Grecia, care sint membri mai vechi, Slovenia, Croatia si Albania sint deja membri in NATO. La rindul lor, Bosnia, Muntenegru si Macedonia beneficiaza de un plan de actiune in vederea aderarii. Raman Serbia si Kosovo, pentru care optiunea unei apropieri de NATO este inca foarte indepartata. Serbia nu dispune, deocamdata, decit de un simplu Parteneriat Pentru Pace.

Candidatura Macedoniei este insa blocata nedefinit din pricina opozitiei Greciei. Atit in NATO, cit si in Uniunea Europeana, Grecia blocheaza orice progres in negocierile cu Macedonia, din pricina numelui acestei tari, pe care Grecia il considera ca facind parte din patrimoniul sau istoric si cultural. Grecia ii cere asadar acestei tari, de doua decenii incoace, sa isi schimbe numele.

Nu numai Macedonia, dar nici Serbia si Kosovo nu intrevad o perspectiva reala de a intra in NATO, din pricina chestiunii nerezolvate a frontierelor. Una din conditiile primirii in NATO este ca tara candidata sa nu aiba probleme de frontiera, sau conflicte interne nerezolvate... motiv pentru care, de pilda, si o primire a Moldovei ar fi exclusa cita vreme nu se rezolva conflictul inghetat din Transnistria.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG