Linkuri accesibilitate

Noul preşedinte al Parlamentului European şi priorităţile sale


Martin Schulz
Martin Schulz

Martin Schulz: „Agenţiile de rating anonime sunt mai puternice decât instituţiile alese democratic şi guvernele. Acestui sistem trebuie acum sa îi spunem nu!”


Negociat intre grupurile politice inca de acum 2 ani si jumatate, mandatul de presedinte al legislativului european pentru urmatoarea perioada legislativa, castigat cu o majoritate absoluta de 387 de voturi de socialist-democratul Martin Schulz a starnit putine emotii.

Nici o uimire asadar ca printre felicitari si urari de bine s-au strecurat si interventii care s-au vrut a demasca ceea ce eurosceptici olandezi si britanici au numit „democratia de fatada” din Parlamentul European.

Dincolo de aceste dispute politice un lucru este clar: lui Martin Schulz, librarul plin de nerv dintr-un mic orasel german, i-a fost incredintata dificila sarcina de a intari pozitia Parlamentului European in relatia sa cu Consiliul dar si de a ghida lucrarile legislativului pana la urmatoarele alegeri din 2014.

In discursul ce urmat votului, adresat unei sali pline ochi in care se aflau si cativa dintre fostii sai predecesori de la Nicole Lafontaine la Pat Kox, Schulz a insistat pe efortul pe care PE il va depune sub conducerea sa pentru apararea metodei comunitare dar si pentru a reprezenta mai bine interesele alegatorilor in vremuri de criza economica.

„Parintii nostri ne-au promis o viata mai buna. Si am avut. Noi nu am avut intelepciunea sa conservam acea lume buna iar astazi tinerii protesteaza impotriva acestui sistem economic pe care noi l-am creat, in care agentiile de rating anonime sunt mai puternice decat institutiile alese democratic si guvernele. Acestui sistem trebuie acum sa ii spunem nu! Pentru ca ameninta increderea in proiectul european, a spus noul presedinte al Parlamentului European.” - a spus Schulz.

Una dintre sarcinile pe care si le asuma inca de azi Schulz este continuarea drumului catre o reala guvernanta economica si politica in UE.

„Nimic nu este mai important decat sa le aratam cetatenilor ca moneda unica este solida, iar pentru asta este nevoie de guvernanta politica si economica, - i-a spus intr-un mesaj de sprijin liderul celui mai puternic grup din PE, Grupul Partidului Popular Eurppean (PPE), Josef Daul. - Trebuie sa aveti in vedere 3 prioritati, apararea metodei comunitare, promovarea metodei comunitare si salvarea metodei comunitare.” - a spus cu subanteles Daul.

Liberalii asteapta si mai mult de la Schultz: „Vreau un presedinte care sa se bata pentru federalismul european, asa cum au vrut Schuman si Monet.” - a intervenit liderul Aliantei Liberalilor si Democratilor Europeni (ALDE), Guy Verhofstat.

„Aceia care pretind ca democratia poate fi doar nationala nu inteleg globalizarea.” - a aparat rolul Parlamentului European si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso.

Cat priveste legislatia pe care legislativul o va produce pentru iesirea din criza, Barosso a aratat ca Europa nu poate fi construita doar pe sanctiuni si constrangeri, ci si cu speranta si intelegere, astfel ca sacrificiile impuse de criza sa fie repartizate in mod echitabil.

Martin Schulz s-a născut pe 20 decembrie 1955 în Hehlrath, un orășel german din apropierea graniței cu Olanda și Belgia. Și-a început cariera politică la 19 ani, aderând la Partidul Social Democrat German. La 31 de ani, a devenit cel mai tânăr primar al landului Renania de Nord-Westfalia - în orașul Würselen. Este ales deputat european din 1994, iar din 2004 este lider al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, poziție deținută până astazi. Din 2009, este și reprezentant pentru afaceri europene al Partidului Social Democrat din Germania. Opiniile sale au influențat profund politica proeuropeană a partidului său.
XS
SM
MD
LG