Linkuri accesibilitate

La noi utilizarea cheltuielilor și resurselor administrative în interese private sau de grup pare a fi o modă bine instalată


Iurie Gotișan: în 2011 cheltuielile bugetului au fost de ceva mai mult de 19 miliarde de lei, iar PIB-ul a constituit în jur de 71 miliarde.


Iurie Gotișan: ,,Potrivit autorilor raportului, gradul libertății economice este evaluat în baza a 10 indicatori. Documentul dat publicității explică de fapt descreșterea Moldovei prin performanțe proaste la combaterea corupției. Aici cred că nici nu ar trebui să ne mire faptul, dar totodată precum că Moldova are un volum mare al cheltuielilor publice sau cheltuielilor bugetare, care echivalează cu peste 45 la sută din mărimea Produsului Intern Brut.

Dacă intrăm însă pe statistici atunci în 2011 cheltuielile bugetului au fost de ceva mai mult de 19 miliarde de lei, iar Produsul Intern Brut al țării a constituit în jur de 71 miliarde de lei. Un simplu calcul de fapt arată că acestea au constituit circa 27 la sută din Produsul Intern Brut. În plus, eu spre exemplu nu am o explicație că unele țări din Africa, ca Gabon sau Nigeria, care de fapt sunt răvășite de războaie civile, sunt departe înaintea Republicii Moldova ceea ce mă face să am unele rezerve de acest clasament.”

Europa Liberă: Unde au fost orientate aceste cheltuieli?

Iurie Gotișan:
,,Aici intrăm într-o altă albie sau poveste, alt fel spus. Alocarea eficientă a acestor cheltuieli, care mai degrabă pe mai multe capitole au fost o risipă a banului public, care de altfel a fost tot mai des scoasă la iveală pe durata anului 2011 de Curtea de Conturi. Că până la urmă nu cred că este ceva rău dacă o economie cheltuie relativ mult. Este o dovadă că aceasta crește, se restructurează. Problema este însă cât de rațional au fost alocați banii. Or, la noi, deseori, utilizarea cheltuielilor și resurselor administrative în interese private sau de grup pare a fi o modă bine instalată. Iar asta generează corupție, încălcarea flagrantă a legii, indici după care cei de la The Heritage Foundation și calculează nivelul de libertate economică și avem ceea ce avem.”

Europa Liberă: Să ne vorbiți și despre implicarea statului în economie.

Iurie Gotișan:
,,Bineînțeles acesta este un indicator destul de sensibil. Libertatea afacerilor și implicarea statului în procesul economic, scandalurile corporative, pe care le-am avut anul trecut, sau acele raiduri, după cum unii le mai numesc. Cu toate că, dacă e să mergem pe o traducere exactă a acestui cuvânt raid din engleză, aceasta înseamnă atac imediat, preluare bruscă. Or, la noi acestea au fost depistate abia aproape peste un an, după o decizie a unei judecătorii din provincie, fapt care dă de bănuit implicarea directă sau premeditată a factorilor judecătorești, care ar fi fost în cârdășie cu actuali sau foști funcționari de rang înalt.

Nu știu, ca la noi să minți, să furi probabil este un sport național. Cunoaștem ceea ce s-a depistat recent la Calea Ferată a Moldovei. Acolo mai degrabă este jaf național – s-a prejudiciat bugetul cu peste două milioane de lei. Și situații cel puțin presupun că sunt o bună parte din întreprinderile de stat, dar și private, iar pierderile sunt de sute de milioane de lei. De fapt cu aceste pierderi se pricopsesc un grup restrâns de persoane. Sau acea evaziune fiscală, care e de ordinul miliardelor și care deseori tot cu buna știință a autorităților se face. Până la urmă de unde să avem investiții pe măsură, drumuri mai bune, infrastructură socială adecvată, locuri de muncă bine plătite, când se fură la stânga și la dreapta.”

Europa Liberă: Și dacă, vorba Dumneavoastră, se fură ca în codru, ce trebuie să se facă? Ce trebuie să întreprindă Guvernul?

Iurie Gotișan:
,,Trebuie să-i taxeze dur pe cei ce nu înțeleg că aceste vremuri poate echivalează cu un război. Indiferent de rang sau statut politic. Și că acea disciplină și interes față de interesul public, față de banul public nu se pot face favoruri. Or, în asemenea situații, se recurge des la scheme murdare și tot statul este cel care suportă consecințele, dar și noi, contribuabilii în final. Însă sincer, nu prea văd cum statul să facă asta când tot exponenții acestuia sunt implicați în aceste scheme. Este probabil nevoie de voință, multă voință, inclusiv politică. Vorba ceea – de tăiat în carne vie, altfel riscăm să ne bălăcim în această mizerie de acum înainte.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG