Linkuri accesibilitate

Preşedintele Traian Băsescu a riscat şi a pierdut (Adevărul)


Credibilitatea liderilor politici este pusă la îndoială în lumea întreagă (Evenimentul zilei)



Presedintele Traian Basescu a riscat si a pierdut in scandalul legat de reformarea sanatatii si nu a avut o strategie de rezerva - sunt de parere analistii politici consultati de Adevarul. Cristian Parvulescu ii detecteaza sefului statului mai mult erori de comunicare. Andrei Taranu crede ca s-a aruncat in prim-planul bataliei pentru legea sanatatii de dragul Partidului Democrat-Liberal, pentru a-i salva imaginea.

Tot in Adevarul, Ovidiu Nahoi critica puterea ca nu a sesizat tensiunea acumulata in societate. Din unele sondaje, rezulta deja ca 8 romani din 10 considera ca tara merge intr-o directie gresita si ca 9 din 10 nu mai au incredere in presedinte. Pe de alta parte, Regele Mihai si Raed Arafat, doctorul care a fondat serviciul de ambulanta SMURD, ar fi urcat vertiginos in preferintele romanilor, dand, de fapt, chip unei dorinte de schimbare.

Grigore Cartianu scrie in acelasi cotidian ca presedintele Basescu s-a expus in exces in ultima perioada anuntand in locul guvernului masurile dure de austeritate si, in consecinta, incasand acum, citam, „intreaga ura populara”. Cartianu ii critica insa si pe politicienii opozitiei, in special pe liberali, care au incercat pe fata sa provoace manifestatii de strada la Iasi, spre exemplu. In opinia acestui comentator, nu e vorba doar de descaunarea actualei puteri, ci de contestarea intregii clase politice. Este nevoie de personaje noi si frecventabile, de partide noi, croite pe alte baze decat cele deja compromise, mai arata Grigore Cartianu.

Opinia este impartasita si de Sebastian Lazaroiu, intr-un text din Evenimentul zilei, care largeste inca mai mult cadrul: credibilitatea liderilor politici este pusa la indoiala in lumea intreaga.

O sinteza din Romania libera incearca sa surprinda elementele caracteristice ale protestelor de strada care au izbucnit in Romania la sfarsitul saptamanii trecute: multi dintre manifestanti nu citisera legea sanatatii si nici nu stiau cine este Raed Arafat – intrucat cu aceasta lege si cu oponentul ei, doctorul Arafat, a inceput totul. Intrebati pentru ce protesteaza, oamenii s-au aratat nemultumiti de salarii, de pensii, de taxa auto, de nivelul de trai s.a.m.d. Jurnalistii Romaniei libere descopera ca partidele de opozitie nu stiu nici ei de ce sustin manifestatiile: cer dimisia presedintelui si a guvernului, dar nu propun rezolvari pentru nemultumirile oamenilor; solicita sesiune extraordinara a Parlamentului, dar nu vorbesc despre o tema, o ordine de zi. Intre timp, si-au adus aminte de suspendarea presedintelui – un subiect pe care opozitia a vrut intotdeauna mai degraba sa-l arunce in joc decat sa-l duca pana la capat, mai arata aceasta sinteza realizata in redactia Romaniei libere.
XS
SM
MD
LG