Linkuri accesibilitate

„Nu vreau să-i descurajez pe politicieni, dar noul referendum va fi o luptă grea”


Doru Petruţi
Doru Petruţi


Alianța pentru Integrare Europeană a anunțat ieri că vrea să organizeze la primăvară un referendum pentru schimbarea constituției și a regulilor alegerii șefului statului. Ce șanse sunt ca o asemenea consultare populară să aibă succes l-a întrebat Vasile Botnaru pe directorul IMAS Moldova, sociologul Doru Petruți.

Europa Liberă: Au fost suficiente sondaje care au dat o idee pe cât de disponibil este electoratul Alianței, dar și al opoziției să discute subiectul acesta și deja să se pronunțe. Ce date aveți dintre cele mai proaspete, care arată ce atitudine ar avea electoratul chemat la un referendum să schimbe articolul 78 în special?

Doru Petruți: ,,Eu cred că în continuare nu se învață prea mult din lecțiile trecutului. Pe finalul lunii decembrie am avut un sondaj, care s-a făcut public și care a avut o întrebare foarte aproape de tematica referendumului. În speță alegerea președintelui, dacă ar trebui să se facă cu votul a 51 dintre deputați, în loc de 61. Și cel puțin în măsurarea din luna decembrie lucrurile arătau: 30 la sută – da, 40 la sută – nu, și restul mă rog, indeciși sau nu-i interesează problema. Deocamdată curentul majoritar de opinie arată că lumea nu e de acord cu treaba asta. Desigur că asta nu înseamnă automat și un rezultat la referendum. Va conta foarte mult modalitatea în care referendumul va fi promovat, ce va face în primul rând PCRM, dacă va boicota sau nu. Probabil va participa și va aduce suficiente argumente pentru un vot de nu.”

Europa Liberă: Dar o propagandă masivă a unui referendum cât de rapid poate să dea schimbări în opinia electoratului? Dumneavoastră, ca sociolog, ce spuneți despre viteza schimbării opiniilor?

Doru Petruți: ,,Aici lucrurile se decid în mediul rural. Acolo e volumul cel mai mare de alegători și pentru ca mesajul să ajungă acolo și să fie înțeles, trebuie un efort nu numai mediatic, dar și explicativ semnificativ.”

Europa Liberă: De câte săptămâni?

Doru Petruți: ,,Va conta intensitatea și practic e o muncă de teren ca și la o campanie electorală. Nu va fi suficient doar spoturi publicitare și discuții mass media. Lucrurile vor trebui explicate pentru că aici bătălia va fi de strategie AIE versus PCRM-ul. Se știe foarte bine că PCRM-ul are o capacitate organizatorică foarte bună în teritoriu și discută față în față mult mai repede și mai eficient.”

Europa Liberă: Adică știu a umbla din ușă în ușă mai bine?

Doru Petruți: ,,Exact. Și mai există un element, care de asemenea vine cumva și care ar trebui să stârnească niște semne de alarmă – ecuația electorală nu se compară cu ecuația celuilalt referendum. Acum avem multe, multe persoane nemulțumite de modul în care lucrurile merg. Alianța are o susținere semnificativ mai scăzută decât în acel moment. Deci, iată cel puțin două, trei elemente foarte serioase, care conturează deja din punctul meu de vedere, sau mă rog, dau măcar niște indicii, legate de acest referendum.”

Europa Liberă: O analiză sumară a cauzei eșecului referendumului precedent spune că liderii Alianței, liderii celor trei partide componente jucau ca și cum cu rezultatul în buzunar și profitau de ocazia să-și promoveze eventualii candidați. Acum vor fi mai temperați? Vor juca în echipă? Vor promova referendumul în sine și nu viitorul președinte?

Doru Petruți: ,,Cred că a fost printre puținele lucruri bune, pe care l-am văzut în apariția de ieri, faptul că am văzut cei trei lideri ai Alianței la aceeași masă, cu un mesaj coerent, venit pe trei canale și coeziunea și solidaritatea s-a văzut. Dar dacă asta e doar o manevră politică de a prelungi termenul pentru alegerile anticipate, toate lucrurile astea se vor întoarce împotriva lor în lovituri de imagine, pe care ei în continuare le încasează.”

Europa Liberă: Dacă e să ne uităm pe cealaltă parte a baricadei, sau să-i spunem mai moale – de cealaltă parte a hatului, cât de puternică este presiunea opoziției, pe care contează comuniștii și nu doar ei?

Doru Petruți: ,,Presiunea electoratului PCRM, zic eu, va fi în creștere. Alianța din păcate a făcut și face toate greșelile posibile. Lumea trece o perioadă foarte, foarte dificilă, iar lucrurile acestea se știu, nenumărate sondaje au arătat realitățile. Plus, nu putem face abstracție de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.”

Europa Liberă: Dar pe cât de disponibili sunt să iasă chiar pe bune în piață, să asculte îndemnul lui Iurie Roșca?

Doru Petruți: ,,Eu aici aș fi un pic mai echilibrat, nu cred într-o reactivitate extraordinară. Cineva mă întreba astăzi dacă în Moldova e posibil…”

Europa Liberă: …o Piață a Universității?

Doru Petruți: ,,O piață a Universității și focuri de tabără, precum Piața Universităţii aseară în București. Și am răspuns ușor ironic, în sensul că Moldova nu are, cu ghilimelele de rigoare, nu are ,,golanii” și galeriile de fotbal de acolo. Cred că diferența dintre cele două situații de acum dintre România și Moldova e faptul că în România a existat un drive, a existat un simbol și el se cheamă Raed Arafat. Deocamdată Moldova nu are acest simbol care să coaguleze masele să iasă în stradă în plină iarnă.”

Europa Liberă: Cu toate acestea înțeleg că îi deconsiliați pe membrii Alianței să se culce pe această ureche?

Doru Petruți: ,,Absolut. În primul rând, nici nu știu dacă…îmi permit totuși un sfat: eu cred că și media, și politicienii, înainte de a se lovi cu capul de anumite praguri măcar din când în când să se uite și la solicitările, sau la dorințele populației și apoi să decidă. Nu vreau să-i descurajez cu acest proces legat de referendum. E o practică democratică, dar va fi o luptă greu de dus.”

Europa Liberă: Dacă suspectați politicienii că nu se uită pe sondaje, cum credeți, din ce se alimentează? Din știri?

Doru Petruți: ,,Probabil se uită, dar se uită strict pe scoruri electorale, pe când în sondaje sunt multe alte întrebări foarte, foarte utile. Acesta trebuie să fie un reflex atât pentru media, cât și pentru politicieni.”
XS
SM
MD
LG