Linkuri accesibilitate

„Nu poți să alegi președintele distrugând majoritatea parlamentară”


Mihai Ghimpu: „e mai bine referendum și schimbarea mecanismului alegerii președintelui decât alegeri anticipate”



Europa Liberă: De ce nu s-a găsit compromis între putere și opoziție pe tema alegerii șefului statului?

Mihai Ghimpu:
,,Dar nici nu a fost dorința pentru compromis, fiindcă solicitarea comuniștilor s-a terminat cu faptul că au venit o dată la ședința comună a Alianței cu ei și după aceea au venit și au anunțat candidatul și gata. Ceea ce demonstrează că n-au vrut să fie ales președintele. L-au folosit pe domnul Talmaci ca spărgător de drum spre alegeri anticipate. Este clar, că dacă ei cu adevărat vroiau să fie ales președintele înseamnă că trebuia să fie continuate discuțiile între noi. Ultima întrunire a fost așa: acesta este candidatul nostru și au ieșit și au plecat.”

Europa Liberă: Ei au spus că au venit și au căzut de acord cu cei de la putere să fie ales șeful statului, înaintându-vă câteva condiții, printre care prioritare reformatarea alianței de guvernare.

Mihai Ghimpu:
,,Și asta demonstrează că asta nu însemna alegerea președintelui, când pui condiții demontarea guvernării. Nu poți să alegi președintele distrugând majoritatea parlamentară. Fiindcă când nu-i majoritate parlamentară nu funcționează cel mai importantă instituție a statului – Parlamentul. Și asta însemna toate acțiunile lor spre alegeri anticipate. și eu cred că aici oamenii o să ne înțeleagă pe noi.”

Europa Liberă: Ați ajuns la concluzia în cadrul coaliției de guvernare să convocați acest plebiscit pentru luna aprilie. Nu vi se pare că e întârziat acest pas? Cel puțin cu un an.

Mihai Ghimpu:
,,Mai bine mai târziu, decât niciodată. Sigur că era mai bine de la bun început. Dar bine că am ajuns acum și am dat dovadă de caracter și de responsabilitate, că e mai bine referendum și schimbarea mecanismului, decât alegeri anticipate și revenirea în Parlament a alegerii președintelui prin același mecanism, ceea ce înseamnă de fapt iarăși, din nou alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Alianța rezistă până la referendum?

Mihai Ghimpu:
,,Alianța rezistă și după.”

Europa Liberă: Cum va suna întrebarea la referendum?

Mihai Ghimpu:
,,O să ne așezăm și o să vedem.”

Europa Liberă: E o problemă, pentru că a modifica numai articolul 78, coborând numărul de voturi de la 61 la 51 nu e suficient. Trebuie oricum să vedeți și care sunt atribuțiile președintelui.

Mihai Ghimpu:
,,Dar nu. Atribuțiile rămân, fiindcă ele corespund practicii europene. Noi avem un program de adoptare a noii Constituții. Program asumat de Alianță. Iată atunci când vom veni cu noua Constituție noi vom ajusta toate articolele la practica, standardele europene, la valorile europene.”

Europa Liberă: Întrebarea se va referi la modificarea articolului 78 strict?

Mihai Ghimpu:
,,Nu strict. Rămâne să ne așezăm să vedem acolo. Că o să fie cel puțin două-trei articole modificate, nu doar unu.”

Europa Liberă: Comuniștii nu e exclus, iarăși, să boicoteze acest plebiscit.

Mihai Ghimpu:
,,Eu sper de data aceasta cetățenii nu vor da ascultare comuniștilor, fiindcă în primul rând ei sunt cei de vină. Nu numai prin faptul că boicotează și ședințele Parlamentului, și referendumul, și cheamă întotdeauna la lupte pe baricade, dar cu atât mai mult – acest mecanism este adus de ei și el trebuie înlăturat.

Fiindcă în 2000, când au modificat Constituția, anume ei au propus ca să revin la putere. Și într-adevăr, introducerea acestui mecanism i-a adus pe ei la putere, fiindcă atunci au avut loc alegeri anticipate și comuniștii au venit în 2001 cu 50 de procente în Parlament și cu 71 de mandate.

Acum acest mecanism, care atunci i-a ajutat, compromite democrația și împiedică să funcționeze
acest mecanism compromite democrația și împiedică să funcționeze instituțiile statului....
Write your quote footer here...

instituțiile statului. Noi suntem interesați nu în deținerea funcțiilor pe care le avem, dar în funcționarea instituțiilor statului. Fiindcă ceea ce facem noi nu este doar pentru perioada de astăzi. Este pentru perioada de mâine și pentru totdeauna, atâta timp cât suntem un stat de drept și democratic.”

Europa Liberă: Unii spun că acest precedent ar putea eventual cu timpul să fie îndreptat chiar împotriva Dumneavoastră, eventual dacă nu veți mai fi la putere.

Mihai Ghimpu:
,,Adică dacă câștigă comuniștii 50 plus unu?”

Europa Liberă: Da.

Mihai Ghimpu:
,,Noi nu ne gândim cui îi convine nouă sau comuniștilor. Noi ne gândim ca să convină cetățenilor și instituțiilor statului. Să funcționeze democrația, instituțiile statului, să fie depășită criza constituțională și politică. Și de acolo rămâne la discreția alegătorului - pe cine o să-i voteze, aceia o să guverneze. Dar cine nu ar fi dintre noi, nu mai trebuie să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în acești ani de zile, că în loc să alegem președintele și să lucrăm, noi în fiecare an mergem la alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Opoziția comunistă, dar nu numai PCRM-ul, ci și anumite voci din societatea civilă au subscris la ideea că actuala guvernare ar fi uzurpat și continuă să uzurpeze puterea în stat. Există elemente, domnule Ghimpu, pentru a declara acest lucru?

Mihai Ghimpu:
,,Prostii. Sunt spuse de oameni care habar nu au, nu înțeleg și nu cunosc Constituția și dacă o citesc nu înțeleg ce este scris în ea.”

Europa Liberă: Ce înseamnă uzurparea puterii?

Mihai Ghimpu:
,,Uzurparea puterii înseamnă atunci, când a avut loc alegerea președintelui, nu s-a ales de două ori, așa cum prevede Constituția, președintele înaintează Curții Constituționale un demers, unde să confirme dacă s-au întrunit circumstanțele. Și în cazul în care Curtea Constituțională dă avizul, adică s-a produs alegere, este avizul Curții și președintele Republicii nu dizolvă Parlamentul, atunci înseamnă uzurpare de putere. Alta nu este nimic.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, nu sunt excluse acțiuni de amploare, acțiuni de protest. Asta au anunțat și comuniștii, dar sunt și forțe extraparlamentare, care spun că vor declanșa mari acțiuni de protest. Ce se poate întâmpla?

Mihai Ghimpu:
,,E dreptul lor, Constituția garantează și fiecare poate să organizeze mitinguri, demonstrații, proteste în mod pașnic. Nimeni nu este împotrivă.”

Europa Liberă: Ei vor cere jos Alianța.

Mihai Ghimpu:
,,Lasă să ceară. Asta e dreptul lor să ceară. Dar a cere, asta nu înseamnă a impune cu forța. Cerințe există și în alte state, unde au loc, opoziția întotdeauna cere moțiuni de cenzură, pichetări, mitinguri, numai să nu folosim congresul societății civile. Adică aduni o mie-două mii de comuniști cu bani de prin sate și asta spui că a avut loc congresul cetățenilor. Aberații. Ce, chiar cred ei că lumea e chiar atât de naivă și nu înțelege că acestea sunt niște prostii, inventate de dânșii și ele nu pot să prindă.

Nu, eu cred că cetățenii în cazul dat vor susține inițiativa noastră, vor ieși la referendum, vom modifica Constituția și vom lucra și noi, și alții după noi pentru binele lor. Că altfel nu poți. În cazul în care nu există stabilitate politică, nu există creștere economică, nu sunt investiții, locuri de muncă, salarii și pensii mai mari. Totul este legat de stabilitatea politică.”

Europa Liberă: În aprilie – referendum, eventual. După aia, într-o lună alegerea șefului statului?

Mihai Ghimpu:
,,Îndată cum Curtea Constituțională validează referendumul, noi, Parlamentul putem purcede la alegerea președintelui. Se înaintează candidatura și votăm, mecanismul permite și gata.”

Europa Liberă: AIE rămâne la aceeași candidatură?

Mihai Ghimpu:
,,Nimeni nu a abordat subiectul acesta la etapa actuală. O să ajungem și o să vedem. Alianța asta înseamnă respectarea acordului și îndeplinirea programului pe care ni l-am asumat. Programul poate fi îndeplinit doar de aceste trei componente, care au constituit Alianța – PL, PLDM și PD.”

Europa Liberă: Și cu partajarea funcțiilor așa cum a fost inițial?

Mihai Ghimpu:
,,Da, așa cum a fost altfel, dacă încercăm undeva să punem, din altă parte să luăm, iarăși apare probleme. Noi suntem sătui de probleme. Noi trebuie să rezolvăm probleme, dar nu să creăm probleme.”

Europa Liberă: Dumneavoastră acum lăsați să se înțeleagă că Alianța e consolidată?

Mihai Ghimpu:
,,Da și mulțumesc Domnului, că în sfârșit am înțeles cu toții că puterea noastră e în trei și nu în fiecare care crede că valorează mai mult decât altul. Bine că am înțeles cu toții și avem posibilitatea să reîntoarcem încrederea cetățenilor, în votul pe care l-a dat pentru noi, partidele componente ale Alianței. Asta este foarte important, reîntoarcerea încrederii, fiindcă asta înseamnă reîntoarcerea încrederii și în valorile democratice, în vectorul european și în tot ceea ce trebuie să construim în această perioadă, fiind un stat de drept și democratic. Altă cale nu există.”

Europa Liberă: Actul guvernării va fi mai bun?

Mihai Ghimpu:
,,Sigur că va fi mai bun. Eu sper că noi am tras concluzii din tot ceea ce s-a întâmplat acum.”

Europa Liberă: Ce priorități ați avea acum?

Mihai Ghimpu:
,,Reformele care aduc la bunăstare. Trebuie să reformăm totul - și instituțiile statului, și politica socială, și economia. Tot ceea ce ține de o normă a noastră internă, care aduce nu numai apropierea față de UE, dar și funcționarea instituțiilor pentru binele cetățenilor – pe plan economic, social, politic, național.”

Europa Liberă: Eventual, un nou referendum pentru a adopta o nouă Constituție pentru când, domnule Ghimpu?

Mihai Ghimpu: ,,Acum trebuie să trecem acest referendum. Și aici cred că lumea trebuie să înțeleagă că ne aflăm nu numai în criza noastră internă, care ne-a lăsat-o comuniștii guvernând opt ani de zile, dar și o criză mondială. Faptul că la noi nu s-au majorat pensiile, salariile, asta nu este vina guvernării. Vina ar fi a guvernării dacă noi în astfel de situații, în criza în care se află cetățenii, cu pensii și salarii mici încă reduceam din aceste venituri, atunci da, puteau să ne învinuiască pe noi. Acesta totuși este un succes, modest, dar succes, fiindcă în comparație cu alte state, unde economia e puternică, unde capital e foarte mare, și din politica socială s-a redus și se mai reduce. Înseamnă că totuși trebuie să ne susțină în continuare, dacă ne dorim să ieșim din cercul acesta vicios, în care ne zbatem 20 de ani de zile – încotro mergem? Înainte sau înapoi?”
XS
SM
MD
LG