Linkuri accesibilitate

Rușii deținători ai monopolul industriei de aluminiu din România fac presiuni pentru a cumpăra energie mai ieftină


Cazul Combinatului de Aluminiu de la Slatina.


Proprietarii Combinatul de Aluminiu din Slatina ameninta pe canale simultane ca se pregatesc sa-si inchida afacerea, despre care spun ca devine neprofitabila din cauza pretului ridical al energiei electrice. Combinatul din sudul Romaniei este parte a grupului Vimetco, aflat sub controlul omului de afaceri rus Vitali Masitki si pina asta toamna a primit energie electrica la preturi prohibite prin contracte cu Hidroelectrica, societatea romaneasca de stat care produce cel mai ieftin curent electric de pe piata.

Din cauza secetei, insa, Hidroelectrica si-a redus livrarile cu 60 la suta, invocind in luna septembrie clauza de forta majora si reducind astfel, in baza contractelor bilaterale cu marii consumatori, cantitatea de energie electirca vinduta. Acum rusii de la Combinatul de Aluminiu incearca sa santajeze guvernul de la Bucuresti pentru a-l obliga in an electoral sa gaseasca o solutie astfel incit cei 3000 de romani care lucreaza acolo sa nu ramina pe drumuri.

Presedintele Traian Basescu a preluat mesajul si l-a transmis public, semn ca lucrurile s-ar putea rezolva intr-o forma sau alta mai cu seama ca magnatul rus Vitali Masitki a avut mereu o relatie buna cu actualul partid de guvernamint. Presedintele Romaniei i-a luat apararea in mai multe rinduri cind a fost acuzat ca profita de cele mai mici preturi la energie electrica, argumentind ca in acest moment Combinatul de Aluminiu de la Slatina este cel mai mare consumator national. 7% din productia autohtona de energie electrica este consumata de acest combinat, care a fost vindut in 2003 rusilor pentru 11 milioane de dolari, iar de atunci incoace profitul a fost de circa 500 de milioane de euro.

Rusii de la Combinatul de Aluminiu din sudul Romaniei nu au avut niciodata probleme cu sindicalistii, primii care au iesit acum sa ceara ajutor statului. Salariile mari de pina la o mie de euro lunar pentru muncitori, 2% din profit pentru directorii Combinatului si relatii preferentiale cu puterea au asigurat buna functionare a intreprinderii de aluminiu.

Totusi, acum, pe fondul crizei si secetei care le-a inchis comutatorul de energie ieftina, Vitali Masitki nu pare multumit cu profitul pe care il are si forteaza nota. In primele noua luni ale anului trecut Combinatul lui de Aluminiu a avut profit de 50 de milioane de euro, adica de cinci ori pretul platit pe combinat la cumpararea lui acum aproape 10 ani. Pretul aluminiului este in crestere pe piata internationala, rusii si-au amortizat afacerea si au cistigat per total de 50 de ori suma pe care au investit-o, de aceea e greu de crezut că Vitali Masitki vrea cu adevarat sa renunte la combinatul din Romania.

Pe de alta parte in ipoteza ca va inchide portile intreprinderii, fiindca si-a atins obiectivele financiare, e putin probabil sa apara un nou investitor strain, iar statul nu are bani sa se implice. In aceasta ecuatie rusii care detin monopolul industriei de aluminiu din Romania fac de fapt presiuni pentru a cumpara energie mai ieftina. Numai ca statul nu are voie sa subventioneze industria, potrivit normelor europene, iar alte intelegeri sint greu de facut in aceasta perioada de criza.
XS
SM
MD
LG