Linkuri accesibilitate

Elevii moldoveni la olimpiadele internaţionale


O categorie de tinere talente mai puţin mediatizată.



Anul care a rămas în istorie ne-a demonstrat încă odată că nasc şi la Moldova oameni deosebit de talentaţi, cum ar fi Valentina Naforniţă sau Ilian Gîrneţ. Mai este o categorie de tinere talente poate la fel de importantă, dar mai puţin mediatizată. Este vorba despre premianţii la concursurile internaţionale de cunoştinţe.

Medalie de bronz la olimpiada balcanică de matematică este recenta performanţă a Nicoletei Copaci, elevă în clasa 10 la liceul Prometeu. Ea este pasionată de ştiinţele exacte. Acest trofeu se regăseşte printre alte zeci de diplome şi medalii obţinute la diverse concursuri şi olimpiade.

Nicoleta Copaci
„Pregătirile au început încă din copilărie. Mama mea este profesoară de matematică şi ea este prima care mi-a semănat această dragoste pentru matematică. Apoi prima olimpiadă la care am participat a fost de matematică, în clasa a cincea, şi apoi au început pregătirile încetul cu încetul. Iar in ultimul an înainte de olimpiadă erau pregătiri foarte intense.”

Deşi încă nu e decisă dacă vrea să devină matematician, Nicoleta crede că ştiinţele exacte o învaţă să-şi calculeze cu precizie scopurile pe care şi le propune şi posibilitatea de a le atinge:

„Eu mi-am demonstrat de foarte multe ori că cunoştinţele din matematică le pot aplica în viaţa reală, adică matematica m-a ajutat să devin mai descurcăreaţă în anumite situaţii şi logica de matematician îţi oferă şansa de a te descurca mult mai bine de a şti să rezolvi problemele care apar pe parcursul vieţii şi ceea ce îi motivează pe tinerii de astăzi este cred că ambiţia şi dorinţa de a te ridica la un nivel superior.”

Nicoleta îmi spune că participînd la olimpiade internaţionale are şi posibilitatea de a călători în întreaga lume a fost în ţările africane şi în cele balcanice:

„Acesta este un vis foarte mare de a călători prin toată lumea, de a cunoaşte alte culturi, alte istorii, alte civilizaţii şi toate olimpiadele acestea îmi oferă o şansă foarte bună de a-mi îndeplini visul.”

Un vis împărtăşit şi de un coleg al ei de liceu, Cristian Zanoci, reîntors de curînd din Thailanda, cu o medalie de bronz la olimpiada de fizică:

Cristian Zanoci
„Este în primul rînd şi promovarea Republicii Moldova pe arena internaţională, este desigur şi promovarea mea proprie contează foarte mult pentru CV, dar aceasta este şi un hobby în acelaşi timp, iată aşa îmi place mie să mă ocup cu fizica şi matematica. Eu am timp şi pentru distracţii, nu e numai carte, adică găsesc timp şi să mă relaxez şi să ies cu prietenii în oraş. Eu singur îmi creez viitorul, mie îmi place să ştiu că fac ceva care contează.”

În ultimii doi ani Cristian a călătorit pe mai multe meridiane, cum ar fi Azerbaidjan, Nigeria şi România participînd la concursuri de matematică şi fizică, întorcîndu-se cu medalii de argint şi de bronz.

Cîştigătoarea locului doi la olimpiada de limba română Laura Munteanu, elevă în clasa 11 la liceul Prometeu, spune că pentru ea contează mai mult experienţa obţinută în urma fiecărei competiţii de cunoştinţe:

Laura Munteanu
„Mă motivează probabil şi dorinţa de a mă afirma şi de a cîştiga. Şi în plus satisfacţiile care nu sunt doar de ordinul cîştigurilor, şi de experienţa pe care o acumulez cînd particip la olimpiade. Fiecare pierdere că au fost şi multe pierderi este o nouă experienţă şi te învaţă să treci mult mai uşor peste multe alte obstacole şi îţi dă mult mai multă putere care este un premiu mult mai mare decît toate distincţiile.”

Dar pentru că nu putem măsura în valori exacte nici experienţa, nici talentul acestor juni, fac trimitere la statisticile oficiale, care arată performanţele liceenilor moldoveni pe parcursul a două decenii - 40 de medalii de aur, 80 de argint şi peste 200 de medalii de bronz sunt rodul muncii participanţilor la multiple concursuri şi olimpiade internaţionale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG