Linkuri accesibilitate

Schimbarea din temelii a sistemului de sănătate românesc


Noul proiect de lege prevede privatizarea sistemului de sănătate din România.



În România un proiect de reformă a sistemului sanitar provoacă demisii și dispute spectaculoase, cu implicarea celor mai de vază politicieni. Ce conține noua lege, aflăm de la Sabina Fati.

Sistemul de sanatate romanesc urmeaza sa se schimbe din temelii potrivit noului proiect de lege aflat deocamdata in dezbatere publica. Pe scurt, reprezentantii puterii au decis sa privatizeze sistemul de sanatate din Romania astfel incit casele de asigurari publice vor fi inlocuite cu mari companii de asigurare.

Legiuitorul a avut insa grija ca aceste societati de asigurare care vor sa vina pe piata din Romania sa aiba un portofoliu de cel putin un milion de asigurati, iar valoarea asigurarilor incheiate sa depaseasca 250 de milioane de euro. Tot potrivit proiectului de lege companiile private de asigurari nu au dreptul sa refuze pacienti, indiferent de virsta acestora sau de starea lor de sanatate.

Contributiile romanilor la capitolul sanatate ramin la 10,7 la suta din venit pentru salariati si 5,5 la suta pentru pensionari, dar aceste contirbutii acopera doar pachetul serviciilor de baza, iar pentru celelalte pacientul ar trebui sa aiba o asigurare suplimentara.

Specialistii au comparat aceste asigurari de baza cu cele care se fac la autovehicule unde pentru fiecare masina se plateste o asigurare obligatorie numita in Romania RCA (Raspundere Civila Auto), prin care se platesc doar daunele produse in accidente partenerilor de trafic si CASCO o asigurare completa care acopera, de pilda, inclusiv furtul masinii. Astfel vor fi platite suplimentar serviciile costisitoare, precum tomografiile sau alte analize specializate, daca acestea nu sint prevazute intr-o asigurare suplimentara care poate ajunge pina la 300 de euro anual. Spitalele romanesti se vor privatiza la rindul lor, cu exceptia citorva care vor ramine de siguranta nationala.

Chiar si asa aceste unitati medicale vor fi obligate sa accepte toate cazurile care ajung la camera de garda, unde orice pacient este ingrijit, iar dupa stabilizare este transferat la sppitalul cu care are contract casa de asigurari unde plateste taxa lunara. Vor fi scutiti de la plata asigurarii de sanatate copiii pina la 18 ani, studentii pina la 26 de ani precum si pensioanrii cu ventiuri mai mici de 750 de lei (adica ceva mai putin de 200 de euro). Potrivit noului proiect al legii sanatatii ministerul de resort va contribui la programele nationale pentru bolnavii de cancer, diabet, SIDA si va finanta in anumite limite transplanturile. Spitalele din Romania vor trebui sa opteze intre societati comerciale si fundatii, iar administratia publica locala ar putea ramine principalul finantator, daca nu apar institutii private dinafara.

Noua lege a sanatatii prevede inclusiv privatizarea seriviciilor de urgenta, singurele care au inceput sa functioneaza cu adevarat bine in Romania, datorita doctorului sirian Raed Arafat, care le-a organizat la nivel national din functia de subsecretar de stat. El a devenit si prima victima a acestei legi, fiindca a intrat in contradictie cu presedintele Traian Basescu, argumentind ca privatizarea Urgentei va distruge acest serviciu, care in cele mai multe tari este de siguranta nationala, fiind dublat de alte servicii private, comunitare sau publice.
XS
SM
MD
LG