Linkuri accesibilitate

„Viitoarea Franţă va fi… Moldova”


Moscow Times despre eforturile companiei de vinuri Bostovan de a-şi extinde piaţa de desfacere în Occident şi în Rusia.



Sub titlul „20 de ani de capitalism – producătorii de vinuri prognozează că viitoarea Franţă va fi… Moldova” publicaţia Moscow Times scrie astăzi despre eforturile făcute de compania viticolă Bostovan şi de fondatorul ei, unul dintre principalii acţionari, Victor Bostan, de a-şi extinde piaţa de desfacere atît în Occident, cît şi în Rusia. Un rezumat de la Oana Serafim.

Fondul Horizon Capital a investit recent în compania viticolă moldovenească 15 milioane de dolari mergînd pe prezumţia că în cîtiva ani, vinurile moldoveneşti produse de compania Bostovan vor reuşi să se impună pe piaţa mondială – atît în Est, cît şi în Vest. Majoritatea banilor vor merge pentru marketing şi pentru o agresivă campanie publicitară. În următorii 3 ani, spune Victor Bostan, compania sa ar trebui să devină principalul furnizor de vinuri de calitate în Europa de Răsărit, cu vînzări de 65 de milioane de dolari. În 2010, scrie publicaţia de la Moscova citîndu-l pe Victor Bostan, profitul companiei a fost de 6 milioane şi jumătate de dolari.

5% din pămîntul Moldovei este cultivat cu viţă de vie şi, potrivit organizaţiei pentru alimentaţie şi agricultură FAO, exporturile de vin ale Moldovei se ridică la 200 de milioane de dolari, principalele pieţe de desfacere fiind Belarus, Rusia şi Ucraina. Aceste pieţe consumă 78% din producţia de vinuri ale Moldovei.

Horizon Capital mizează pe clima din Moldova asemănătoare cu cea din regiunile franceze Bordeaux şi Burgundia.

Articolul aminteşte şi istoria familiei Bostan şi legătura sa cu viile de la Hînceşti cît şi cu naşterea companiei în anii 90.

În 2006, embargo-ul impus de Rusia asupra vinurilor moldoveneşti a avut un impact mare asupra companiei, scrie Moscow Times, şi reprezentanţa de la Moscova a fost închisa. Potrivit spusei lui Victor Bostan, atunci a fost nevoit să distrugă în jur de 3 milioane şi jumătate de sticle cu vin.

La competiţiile internaţionale de specialitate de la Londra şi Dusseldorf , vinurile de la Bostovan au căpătat importante medalii internaţionale, ceea ce este considerat un alt „atu” important pentru o investiţie de proporţii. În acest moment, compania din Moldova vine anul numai 2 milioane şi jumătate de sticle de vin în Rusia, faţă de 15 milioane cîte vindea înainte de embargo, dar domnul Bostan este optimist că în viitorii 5 ani va fi recucerită şi piaţa ruseasca şi vor fi întărite şi pieţele europene sau asiatice.

În ce crede fondatorul companiei că ar putea fi cheia succesului? Munca! Făcută cu dăruire şi profesionalism. Mai ales în actualele condiţii de competiţie acerbă…
Previous Next

XS
SM
MD
LG