Linkuri accesibilitate

Despre salariile deputaţilor


Atitudinea deputaţilor faţă de muncă şi salariile lor sînt doar un element dintr-o reţea socială vicioasă...



Am remarcat preocuparea unui post de televiziune autohton pentru salariile parlamentarilor. Postul cu pricina semnala un fapt regretabil, acela că „aleşii poporului nu se sfiesc să-şi ridice lunar salariile, chiar dacă lipsesc nemotivat la şedinţe”. Am aflat, din relatarea postului acela, că salariul unui deputat e de 7-8 mii de lei şi că proiectul de lege care prevedea pedepsirea deputaţilor chiulangii nu a fost deocamdată adoptat.

Mărturisesc că am scris şi eu o dată despre absenţele nemotivate ale parlamentarilor. Într-adevăr, ele sînt regretabile şi chiar bizare, de vreme ce munca lor nu e cea mai grea. Şi, probabil, deputaţii ar trebui să se simtă jenaţi atunci cînd îşi primesc salariile, aşa cum ne sugerează postul tv sus-pomenit. Însă în ceea ce priveşte salariile deputaţilor, nu prea am ce să zic. Or fi mari, pesemne, dacă le raportăm la volumul de muncă al unor deputaţi care dormitează sau se hîrjonesc la şedinţe. Pe de altă parte, salariile astea sînt foarte mici, dacă le comparăm cu retribuţia unor şefi de întreprinderi de stat sau cu lefurile domnilor ocrotitori de la ANRE care ne tot apără de scumpiri nemotivate.

Sincer să fiu, mie mi se pare ciudat că un ministru are opt mii de lei pe lună, iar cineva de la ANRE are tocmai 40 de mii de lei. Şi nu pentru că ministrul ar trebui să aibă apriori o leafă mai mare. Pur şi simplu, îmi vine greu să cred că la ANRE eficienţa muncii e de cîteva ori mai mare decît în ministere, iar impactul muncii asupra cetăţeanului e mai uriaş. Aş fi bucuros cineva să-mi demonstreze contrariul.

Postul tv cu pricina parcă ne dă de înţeles că salariile deputaţilor sînt prea mari pentru ceea ce fac ei. Vedem însă că nu sînt cele mai mari din ţară pe care le dă statul. Şi cel puţin deputaţii îşi plătesc impozitele pe venit. Spre deosebire de 57% dintre angajaţii autohtoni care primesc salarii în plic şi care, împreună cu angajatorii, fentează ani de zile bugetul de stat, adică nu plătesc toate impozitele. Multe din aceste salarii în plic sînt chiar mai mari decît ale deputaţilor.

Să fiu înţeles corect. Nu sînt avocatul parlamentarilor şi miniştrilor. Pur şi simplu, îmi dau seama că atitudinea deputaţilor faţă de muncă şi salariile lor sînt doar un element dintr-o reţea socială vicioasă în care evaziunea fiscală, munca de mîntuială şi salariul nejustificat economiceşte sînt un fel de regulă nescrisă.
XS
SM
MD
LG