Linkuri accesibilitate

Deprecierea euro va stimula importurile în Moldova


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: În pierdere vor fi familiile din Moldova care depind de remitenţele în euro de peste hotare.



Moneda unică a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani în raport cu dolarul şi cum leul moldovenesc îşi stabileşte cursul în funcţie de dolar, euro s-a depreciat şi pe piaţa moldovenească. Dar efectele nu sunt majore, crede economistul Iurie Gotişan:

Iurie Gotişan: „De regulă cursul de schimb la noi se stabileşte prin raportarea la dolarul american. Or, anume acesta este principala monedă de referinţă la care se aliniază celelalte monede. Euro s-a depreciat puternic în ultima vreme, iar un asemenea curs, adică mai jos de 15 lei pentru un euro, dacă nu greşesc, am avut cu trei ani şi ceva în urmă. De fapt, moneda unică s-a depreciat mai mult faţă de dolar, actualmente paritatea euro-dolar pe pieţele externe este de 1,27 dolari pentru un euro. Iar cursul de schimb de pe piaţa valutară locală reflectă evoluţiile de pe pieţele externe. Astfel că Moldova având o economie deschisă şi vulnerabilă, în acelaşi timp, la ceea ce se întâmplă pe extern, nu ar trebui să ne mire faptul că consecinţele aşa zisului război al valutelor se fac vizibile şi pe intern. Este o situaţie firească.”

Europa Liberă: Domnule Gotişan, şi totuşi unii pierd, alţii câştigă. Mă refer la importatori şi exportatori. Haideţi să vorbim şi despre avantaje şi dezavantaje.

Iurie Gotişan: „Spre exemplu, pe durata anului 2011 cursul de schimb leu-euro pe piaţa locală a fost în medie de 16 lei pentru un euro. Cred eu, a fost un curs destul de bun pentru cei care au exportat, mai ales ca de bine de rău am avut şi ce exporta. Or, dacă am face referinţă la statistici, atunci anume exporturile au fost cele care au dat tonul creşterii economice din 2011, care au avut o creştere de peste 60 la sută. Situaţie care, în opinia mea, puţin probabil se va repeta şi în 2012, inclusiv şi pe fundalul unui curs de schimb neatractiv pentru exportatorii noştri, bineînţeles dacă acesta, adică evoluţia cursului de schimb îşi va continua tendinţa actuală.”

Europa Liberă: Experţii spun că în primul rând poate câştiga bugetul. Dumneavoastră ce spuneţi, cine sunt cei care au de câştigat?

Iurie Gotişan: „Fără îndoială că şi bugetul dar în primul rând un leu mai tare avantajează importatorii. Or, în mod firesc aceştia cu mai puţini lei vor achiziţiona mai mulţi euro pentru a face importuri mai mari, dar şi pentru a satisface poftele consumatorilor, de ce nu, cu produse eventual mai ieftine de import. Şi pe de o parte nu este neapărat rău că vor creşte importurile, va creşte astfel consumul – un factor destul de important pentru noi la creşterea economică. Deopotrivă vor creşte şi veniturile la buget, după cum aţi spus şi Dumneavoastră, generate de taxele vamale sau cele pe comerţ. Mai mult, aprecierea leului faţă de moneda euro, adică un leu mai tare, este un factor care poate, de bine de rău, mai reduce din creşterea preţurilor şi deopotrivă a inflaţiei, care şi aşa are tempouri destul de ridicate de creştere la noi. Această apreciere nu este tocmai un lucru rău. Este convenabil şi pentru cei care în această perioadă au de rambursat credite, care sunt denominate anume în moneda unică.”

Europa Liberă: Şi totuşi sunt şi foarte mulţi perdanţi. Mă refer în primul rând la cei care primesc bani de la rudele aflate la muncă în străinătate. Chiar şi dacă sunt sume nesemnificative – câte 100 de euro în lună, 200 de euro, oricum se simte acest decalaj, când era euro 16 şi acum când a coborât sub 15,1 lei pentru o familie uneori contează.

Iurie Gotişan: „Absolut adevărat. Şi asta, după cum aţi spus, o simt cel mai mult acele gospodării sau familii care primesc bani din afară. Şi diferenţa aceea de 120 de lei sau mai mult contează oricum, ditamai pentru gospodăriile cu venituri mici, sau nişte bătrînei de la ţară. Dezavantajează pe cei care primesc salariile denominate în euro, însă din ăştia nu sunt atât de mulţi, mai ales că salariile pe care le ridică sunt pe potrivă şi nu cred că-i afectează atât de mult. Dezavantajează pe cei care încearcă să speculeze pe piaţă. Fiindcă aceste vremuri chiar sunt mai mult decât incerte. Însă la noi asemenea tranzacţii speculative sunt mult mai puţine, dacă am face comparaţie cu pieţele regionale.”

Europa Liberă: Până la urmă puterea dolarului e mai mare decât puterea euro.

Iurie Gotişan: „Este bine pentru stat, spre exemplu, dar şi pentru populaţie şi aş veni aici cu un exemplu elocvent: mai mult de 20 la sută din importurile moldoveneşti sunt pe seama resurselor minerale, inclusiv a hidrocarburilor, a gazelor naturale, carburanţi care de regulă sunt în mare parte achitate în dolari americani. În jur de 50 la sută din acestea anume sunt pe seama gazelor naturale. Respectiv un curs stabil al dolarului faţă de leul moldovenesc este în avantajul nostru. Sper doar să evităm nişte deprecieri bruşte, fiindcă o asemenea situaţie nu avantajează pe nimeni.”

Europa Liberă: Aceste fluctuaţii se vor menţine? Ce prognoze aveţi?

Iurie Gotişan: „Cel puţin pe termen scurt aprecierea va mai persista. Va exista un moment în care aprecierea leului se va opri, mă întreb doar până unde poate să crească acesta. La un moment dat, această apreciere a monedei naţionale îşi va arăta şi reversul medaliei. Nu suntem în situaţia în care Banca Naţională să privească cu nonşalanţă spre exemplu spre o presiune pe piaţa valutară care să ducă la o depreciere bruscă a leului. De fapt, Banca centrală are rezerve valutare suficiente care o pot ajuta în situaţii de apreciere sau depreciere bruscă. Nu este un curs fix şi nu a existat mai ales în aceste vremuri. Cursul de schimb este indicatorul cel mai în dezacord cu realitatea, mai ales în această conjunctură de piaţă. În plus, ştiţi cum este. Sunt oameni de afaceri, care văd un curs de schimb de 16-17 lei, în special exportatorii pentru un euro. Există pe de altă parte estimări ale unor centre de analiză care vorbesc despre un curs de 15,5-16 lei pentru un euro şi de 11,5-12 lei pentru un dolar. Astfel că este destul de dificil să vii cu nişte prognoze relevante. Sper doar să putem evita o depreciere bruscă a leului în acest an.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG