Linkuri accesibilitate

13 milioane de euro pentru mai multă încredere la Nistru


Podul peste Nistru de la Tiraspol
Podul peste Nistru de la Tiraspol

Se crede că măsurile de încredere ar putea stimula negocierile politice pentru reglementarea conflictului transnistrean.



Republica Moldova primeşte din partea Uniunii Europene şi a PNUD un ajutor de 13 milioane de euro pentru realizarea mai multor măsuri de întărire a încrederii pe ambele maluri ale Nistrului. Este un proiect demarat de Uniunea Europeană încă din 2009, când în centrul atenţiei au stat comunităţile defavorizate din regiunea de securitate. Acordul privind ajutorul de 13 milioane de euro a fost semnat astăzi la Chişinău de premierul Vlad Filat şi de şeful misiunii Uniunii Europene, Dirk Schuebel. Ce se va finanţa cu aceşti bani, aflaţi de la Alla Ceapai:

Renovarea mai multor grădiniţe şi şcoli în localităţile aflate în zona de securitate, crearea a două centre de afaceri în Tiraspol şi Bender, echiparea mai multor instituţii medicale printre care şi centrul perinatal din Tiraspol sunt doar cîteva acţiuni concrete care au fost realizate în cadrul programului de consolidare a încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol pînă în anul 2011. Măsuri similare vor fi realizate pe parcursul următorilor cinci ani, după ce astăzi a fost semnat acordul de prelungire a acestui program.

Şeful delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel, menţionează că prima acţiune, va fi deschiderea unui centru de informare al Uniunii Europene în cadrul universităţii de la Tiraspol, unde studenţii vor fi familiarizaţi cu valorile şi standardele europene.

„Măsurile de consolidare a încrederii reprezintă nu doar iniţiative menite să promoveze securitatea, dar şi acţiuni concrete pentru o mai bună cooperare între ambele maluri ale Nistrului, la nivel de instituţii locale, de societate civilă, în domeniul social şi medical, în mediul de afaceri, în domeniul vamal şi al transporturilor.”

Primul ministru Vlad Filat se arată convins că încrederea este elementul cheie în reglementarea conflictului transnistrean:

„Ultimele evoluţii din zona de securitate ne-a demonstrat odată în plus că cei care locuiesc în regiunea de Est au nevoie de o grijă şi o atenţie specială, prin acordarea sprijinului în implementarea proiectelor de dezvoltare economică şi socială.”

În opinia politologului transnistrean Grigori Volovoi, fondurile europene, deşi au o destinaţie socială nu sunt resimţite de locuitorii din stînga Nistrului. Şi asta pentru că aceste măsuri sunt orientate spre menţinerea unui dialog dintre autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol:

„Măsurile de încredere sunt orientate spre atingerea unor relaţii economice şi politice dintre părţile implicate în conflictul transnistrean, dar ele nu au o veritabilă influenţă asupra reglementării acestui conflict. Este necesară o reformare radicală a relaţiilor moldo-transintriene. Iar aceste măsuri de promovare a încrederii sunt doar nişte acţiuni de suprafaţă, care urmăresc doar menţinerea unor relaţii economice şi politice bilaterale.”

Analistul politic Oazu Nantoi e de părere că promovarea unor proiecte comune de infrastructură dintre Chişinău şi Tiraspol contribuie şi la schimbarea substratului pentru negocierile politice privind reglementarea conflictului transnistrean:

„Rămîne de văzut în ce măsură schimbările care au avut loc în stînga Nistrului vor aduce schimbare faţă de aceste măsuri de consolidare a încrederii, dar aceste acţiuni sunt vital necesare şi importante. Şi pentru ca să devenim mai atractivi pentru locuitorii din stînga Nistrului nu atît fonduri europene sunt necesare, cît un dram de demnitate civică aici pe malul drept. Rămîne de văzut în ce măsură noi, adică clasa politică şi societatea civilă vom reuşi să profităm de consecinţele acestor proiecte.”

Este de menţionat că programul „Măsuri de consolidare a încrederii” a fost iniţiat în 2009, fiind prevăzut pentru trei ani, timp în care Uniunea Europeană a acordat un suport de circa 4 milioane de euro. Rămîne de văzut în ce măsură noul suport financiar european ar putea crea o punte de încredere între locuitorii celor două maluri ale Nistrului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG