Linkuri accesibilitate

Agricultura Moldovei, lăsată la voia Domnului (Adevărul)


„Occidentul ne poate ajuta, dar numai dacă dorim noi, nu în pofida dorinţei noastre. SUA şi UE nu pot vorbi în locul nostru” (Jurnal de Chișinău).


Agricultura Moldovei, lăsată la voia Domnului, titrează cotidianul Adevărul. Ziariştii scriu că pentru prima dată în ultimii 60 de ani, doar 10% din culturile de toamnă au intrat în iarnă înfrăţite, adică au format lăstari, motiv pentru care Republica Moldova riscă să rămână în acest an fără grâne. Temperaturile prea ridicate din această iarnă şi lipsa precipitaţiilor completează periculos lunile de secetă din 2011. Din cauza umidităţii scăzute din sol agricultorii au pierdut deja o parte din producţia de grâne din acest an, mai adaugă colegii de la Adevărul.

Cîţi oameni trebuie să fie ucişi ca să ne dezmeticim, se întreabă în paginile Jurnalului de Chişinău, Petru Bogatu. Editorialistul adresează această întrebare, mai întâi de toate, preşedintelui interimar şi colegilor săi din coaliţia de guvernământ, a căror tăcere, după incidentul de la Nistru, în opinia dlui Bogatu, este strigătoare la cer. Ziaristul conchide că în urma întâmplării de la Vadul lui Vodă, Federaţia Rusă ar fi devalorizat viaţa cetăţeanului Republicii Moldova aproape de zero.

Tot în Jurnal de Chişinău scriitorul şi publicistul Nicolae Negru apreciază în contextul aceleiaşi teme că expulzarea ambasadorului Federaţiei Ruse, Valerii Kuzmin, deşi poate aduce o oarecare satisfacţie, nu rezolvă problema preîntâmpinării unor noi omoruri, problemă care derivă din aflarea nelegală a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Cu referire la tăcerea autorităţilor moldovene, dl Negru mai menţionează că „Occidentul ne poate ajuta, dar numai dacă dorim noi, nu în pofida dorinţei noastre. SUA şi UE nu pot vorbi în locul nostru”.

Dar ce s-a întâmplat totuşi la Nistru pe 1 ianuarie: un act de samavolnicie a militarului soldată cu moartea unui cetăţean paşnic sau o provocare a serviciilor secrete moldoveneşti, se întreabă autorul unui articol din publicaţia de limbă rusă „Panorama”. Ziaristul mai scrie că este uimit de secretomania organelor de drept moldoveneşti. Până acum nu există răspunsuri la următoarele întrebări: avea dreptul militarul, chiar şi conform regulamentelor, să împuşte în situaţii ca aceea de la 1 ianuarie? A folosit oare, într-adevăr, militarul rus gloanţe cu centrul de greutate deplasat, interzise chiar şi în război? Sau dacă a dispărut într-adevăr militarul rus de justiţia moldovenească?”, scrie autorul de la „Panorama”.
XS
SM
MD
LG