Linkuri accesibilitate

Raporturile americano-iraniene tensionate de condamnarea la moarte a unui cetățean american de origine iraniană


Amir Mirza Hekmati
Amir Mirza Hekmati

Este pentru prima dată, se pare, că un american este condamnat la moarte, în ultimii 33 de ani.



In Iran, Amir Mirzaei Hekmati, un american de origine iraniana a fost condamnat la moarte sub acuzatia de spionaj in serviciul Agentiei Americane de Informatii si Contrainformatii, CIA. Reactii de la Washington, de la corespondentul Europei Libere in capitala americana, Valeriu Sela.

Amir Mirzaei Hekmati fost militar in Statele Unite vizita, conform familiei sale, bunici in Iran cind a fost arestat sub acuzatia de spionaj. Acum a fost condamnat la moarte. Raporturile Iranului cu Statele Unite si Occident, in general sint extrem de tensionate, Teheranul refuzind sa renunte la programul sau nuclear, despre care se crede ca ar fi unul militar.

In aceste conditii, noul caz, cel al lui Amir Mirzaei Hekmati, poate fi utilizat de regimul iranian ca un mijloc de negociere, ceea ce s-a mai intimplat si in trecut. Amir Mirzaei Hekmati este pentru regim doar o moneda de schimb. Inasprirea sanctiunilor, care a privat economia iraniana de surse de venit in special reducind pietele pentru titei are un impact asupra economiei, marind tensiunea politica in Iran.

Ca represalii, Teheranul anuntat ca a inceput sa imbogateasca uraniu la o a doua locatie, dupa ce amenintase ca blocheaza accesul in strimtoarea Orrmuz, ceea ce ar fi limitat drastic transporturile de petrol.

Detalii ale cazului Amir Mirzaei Hekmati nu au fost clare, de la arestarea acestuia in luna august. Doar luna trecuta a fost confirmat faptul ca Hekmati este retinut in Iran. Casa Alba si Departamentul de Stat au declarat ca regimul iranian si-a facut o obisnuinta din a obtine declaratii fortate si au cerut eliberarea imediata a lui Amir Mirzaei Hekmati, spunind ca acesta nu este spion. Tommy Vietor, purtator de cuvint al Consiliului pentru Securitate Nationala a spus: „Condamnam verdictul si vom conlucra cu partenerii nostri pentru a transmite aceasta condamnare regimului Iranian”.

In trecut Iranul a mai condamnat americani pentru spionaj si i-a eliberat in schimbul unei rascumparari. Dar este pentru prima data, se pare, ca un american este condamnat la moarte, in ultimii 33 de ani de cind raporturile americano-iraniene s-au inrautatit. Parintii celui condamnat au spus ca autoritatile nu au dovezi impotriva fiului lor si ca verdictul este motivat politic.

Mijloacele de informare din Iran sustin ca Amir Mirzaei Hekmati ar fi recunoascut ca dupa zece ani de pregatire ar fi fost trimis in Iran, de catre CIA, pentru a se infiltra in Ministerul pentru Informatii.
XS
SM
MD
LG